Gestió forestal

Neix Units pel Bosc per a concórrer a les eleccions del Centre de la Propietat Forestal

La coalició agrupa el Consorci Forestal de Catalunya, BOSCAT, l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre, Unió de Pagesos i JARC per a donar una sortida de futur al sector

La coalició vol encarar els reptes i neguits de la propietat i la gestió forestal a Catalunya. | Martí Albesa.
per Xavier Borràs, Olot, Catalunya | 21 de desembre de 2021 a les 11:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El passat 16 de desembre va tenir lloc l’acte formal de constitució de la nova candidatura Units pel Bosc que, per primer cop, agrupa les principals associacions i organitzacions que actuen al món forestal.

Així, el Consorci Forestal de Catalunya, BOSCAT, Institut Agrícola Català de Sant Isidre, Unió de Pagesos i JARC han aconseguit consensuar un programa de coalició –signat per totes les parts– on es recullen els principals reptes i neguits de la propietat i gestió forestal, així com el compromís conjunt d’entomar-los i treballar des del Centre de la Propietat Forestal (CPF) per mirar de solucionar-los i donar una sortida de futur al sector forestal.


D’entre els principals acords assolits, en destaquen els següents:
  • L’impuls a la modernització de l’administració forestal per a convertir el CPF en l’única administració del bosc.
  • Treballar per una millora clara del finançament de les polítiques forestals i del medi natural que s’impulsen des del CPF.
  • Millorar de forma clara la governança i compatibilitat de les polítiques ambientals respecte de la gestió forestal.
  • L’aposta decidida per la millora de les rendes provinents de l’activitat i la propietat forestal per impulsar, entre d'altres, la titularitat i els mercats de drets de CO2, la funció energètica, l’aprovisionament industrial de matèries primeress sostenibles, la millora de la regulació per als aprofitaments secundaris i la captació d’inversions per a Catalunya.
  • La Gestió Forestal Sostenible com a pilar inconfusible de la prevenció d’incendis i la millora del medi.
  • El Desenvolupament de l’Estratègia de la Bioeconomia centrada en el bosc.
  • La potenciació de la tasca del CPF entre les que ha de destacar l’impuls a la certificació forestal i la seguretat jurídica dels instruments de gestió que s’hi aproven.
En total, més de 30 línies de treball amb l’objectiu, entre tots, d'aconseguir capgirar la situació del sector forestal per manera que, com succeeix a tot Europa, esdevingui un sector econòmic potent i capdavanter, essencial en la nova economia que Europa impulsa. Les eleccions se celebraran el pròxim 26 de febrer de 2022.
 

 

Participació