El ple d'Olot acorda la modificació del POUM del carrer de Sant Cristòfor

Aquest acord inicial permetrà la construcció de 87 habitatges de promoció pública, a més d'altres millores

El ple de l'Ajuntament d'Olot d'aquest dijous, 18 de novembre.
El ple de l'Ajuntament d'Olot d'aquest dijous, 18 de novembre. | @olotuit.
18 de novembre del 2021
Actualitzat el 19 de novembre a les 8:35h
El ple de l'Ajuntament d'Olot ha aprovat inicialment la modificació puntual del Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM), delimitació i ordenació del polígon d’actuació del carrer de Sant Cristòfor.

Així, des de la casaMasllorens, que serà rehabilitada, fins al carrer de Sant Cristòfor s’enderrocaran totes les cases per manera que la nova estructura dels edificis mantingui una unitat de planta baixa i tres pisos, a més de dos nous blocs d’habitatges, alineats amb el carrer de la Creu i el de Folch i Torres, on es faran 87 pisos de promoció pública.

En aquest nou polígon d’actuació hi ha propietats privades que han estat unes de les dificultats per tirar endavant la iniciativa, per bé que a través de l’Incasòl s'adquiriran. L'espai central, que es farà amb una zona verda, connectarà amb el parc de la Creu.

Mentre la CUP s'ha abstingut a l'hora de la votació, perquè no són contraris a la promoció d'habitatge públic, el PSC s'hi ha mostrat contrari perquè, segons Josep Guix, el més de milió d'euros que es destinaran a la promoció és fruit de la venda de patrimoni, un terreny on es farà un nou supermercat, i tampoc no estan d'acord que ho emprengui una empresa privada.

Per part d'Esquerra, Josep Quintana, s'ha mostrat content que l'Ajuntament d'Olot emprengui iniciatives per a l'habitatge públic, que és difícil per la incapacitat d'endeutament dels municipis. "Tal com ha dit el regidor Jordi Güell considerem que és una modificació del POUM fonamental", ha afegit, tot i que els hauria agradat tenir més informació. Finalment, ha anunciat que se n'abstindrien, amb l'interès de fer una jornada de treball per a poder valorar millor el projecte.

El regidor Jordi Güell, que ha presentat el punt, s'ha mostrat estupefacte tant de les abstencions com, especialment, del vot contrari del PSC, perquè haurien d'entendre que l'Ajuntament "no té capacitat" financera per a tirar endavant la promoció, i per això ho ha fer una empresa privada, "cosa del tot legal". "És una irresponsabilitat votar no", ha afegit Güell.

Josep Guix li ha contestat que "no és el nostre model de ciutat" que es puguin "formar guetos" amb 87 habitatges en un espai tan petit i concentrat. En tot cas "és una aprovació inicial", ha recordat Güell, "però no crearem un gueto", ha assegurat.

Per acabar, el batlle, Pep Berga, ha afegit que hi haurà temps per a parlar-ne entre tots, com per exemple si tots els pisos hauran de ser de lloguer. "De moment, ja podem comprar les sis finques" –si s'arriba a un acord amb els propietaris (si no, s'expropiarien)– necessàries i el que fem ara és "resar" perquè es presenti alguna empresa per aprofitar el dret de superfície i fer els habitatges de promoció pública.

Parc urbà i illa d'habitatges
El nou parc d’habitatge públic s’ubicarà al polígon d’actuació comprès entre el carrer Sant Cristòfor i el pont de Santa Magdalena. Una part del terreny pertany a l’Incasòl, organisme amb el qual l’Ajuntament d’Olot ha acordat donar impuls a aquesta promoció d’habitatge de forma conjunta. Pel que fa a la resta de solars, l’Ajuntament ha negociat amb 6 particulars la compra de les finques per poder tirar endavant l’actuació. 
 
Els treballs preveuen la construcció d’un parc urbà a l’interior de la nova illa d’habitatges que estaria connectat amb el riu i, alhora, disposaria d’accessos oberts a cada un dels carrers perimetrals. A part dels nous habitatges, també es vol potenciar aquest espai com un nou pol d’atracció d’Olot amb comerços i activitats. 
 
Paral·lelament, el projecte permetrà posar en valor la casa MasLlorens (Bé cultural d’interès local) i l’antiga fàbrica Sans, situada a tocar del pont de Santa Magdalena, que passarà a ser un equipament de propietat municipal.

L’actuació és un pas més en el projecte de recuperació de l’espai fluvial del Fluvià que la ciutat va arrencar el 2012 i que inclou renovacions i reformes urbanes amb la voluntat de crear un nou eix urbà potent, obrint la ciutat al riu i establint passeigs, places i espais verds. 
 
Actualment Olot disposa de 224 pisos d’habitatge públic i, a través d’actuacions com la que es preveu a Sant Cristòfol, l’Ajuntament s’ha marcat continuar incrementant la borsa superant els 400 pisos de lloguer social als pròxims anys. De cara al 2022, també s’aposta per iniciar el desenvolupament del polígon del Serrat (25.000 €) que permetrà el futur desenvolupament d’habitatge.  
 

 
Arxivat a