L'Ajuntament d’Olot s’integra a la comunitat energètica de Montolivet

És el pas previ per a iniciar les obres d’una instal·lació fotovoltaica de 32,4 kW a les antigues escoles Sant Pere Màrtir

Montolivet, al barri de Sant Pere Màrtir d'Olot.
Montolivet, al barri de Sant Pere Màrtir d'Olot. | Arxiu NG.
18 de novembre del 2021
Actualitzat a les 18:57h
Aquest dijous, l’Ajuntament d’Olot ha acordat per unanimitat al ple ordinari, que s'ha iniciat a les sis de la tarda, integrar-se formalment a l’Associació Comunitat Energètica de Montolivet, el pas previ per a iniciar les obres d’una instal·lació fotovoltaica de 32,4 kW que s’emplaçaria a les antigues escoles Sant Pere Màrtir, un dels principals edificis públics del barri de Montolivet. Aquesta instal·lació servirà per a generar uns 43.000 kWh anuals d’energia elèctrica renovable d’origen solar i una reducció d’emissions de 10,3 tones de CO2 a l'any.
 
D’aquesta manera, s’engega una iniciativa totalment innovadora a Catalunya; un model  de comunitat energètica gestionat a través d’una associació que compta amb participació pública de l’administració local. Alhora, es fa realitat un projecte que va arrencar ara fa uns anys a través de la voluntat i empeny d’una veïna de Montolivet, Elena Capdevila, avui presidenta de l’Associació Comunitat Energètica de Montolivet.
 
En el seu cas, Capdevila va voler arrencar aquest projecte pioner després de rehabilitar energèticament la seva llar a través del programa de renovació energètica d’immobles GarrotxaDomus. Un programa que ha impulsat l’Ajuntament d’Olot i que, fins avui dia, ha atès a més de mig miler de famílies, assessorant més de 300 llars i impulsant uns 150 projectes de rehabilitació energètica a la comarca.

De fet, aquest matí, a la Sala Gussinyé de l'Ajuntament d'Olot, Elena Capdevila, presidenta de l’Associació Comunitat Energètica de Montolivet, amb el regidor Agustí Arbós, la regidora Montse Torras, responsable del barri, i Jordi Ayats, director de Garrotxa Domus, han explicat el detall de la iniciativa.
 

La presentació de la iniciativa s'ha fet aquest matí a l'Ajuntament d'Olot. Foto: @olotuit.


Arran els beneficis generats a la seva llar, Capdevila va decidir fer un pas més iniciat aquesta infraestructura amb el suport de la Fundació EuroPACE. Per aconseguir-ho es va crear un grup de treball format per representants dels veïns del barri, l’Ajuntament d’Olot, la Fundació EuroPACE, l’Institut Català de l’Energia, Bassols Energia i la Diputació de Girona.
 
El projecte que es consolida aquest dijous converteix a 29 famílies del barri de Montolivet en “prosumidors” consumidors i generadors d’energia amb la possibilitat de compartir-la. Amb la formalització de l’adhesió de l’Ajuntament d’Olot a l’Associació s’encara el tram final del projecte i s’espera que en pocs mesos energia elèctrica neta i renovable solar sigui utilitzada per a les llars d’aquestes 29 famílies, l’escola Bressol del barri i els locals de les entitats socials del barri de Montolivet d’Olot.
 

Elena Capdevila va anunciar la creació de la comunitat energètica de Montolivet just fa un anys. Foto: Martí Albesa.


El projecte té un cost aproximat de 60.000 euros i es cobrirà de forma proporcional a l’ús esperat que en farà cada associat. En el cas de l’Ajuntament d’Olot és del 17% i la mitjana per família varia del 2% al 6% en funció del consum elèctric que disposen. La previsió és que el retorn mitjà de la inversió sigui de 9 anys tot i que aquesta xifra es pot veure reduïda sensiblement si es mantenen els preus a l’alça de l’electricitat.

Arxivat a