L'Ajuntament d'Olot aprova un pressupost per al 2022 de més de 46 milions d'euros

En destinarà 6 a inversions per a la renovació dels barris, la reactivació econòmica, la millora dels serveis d’atenció i l’adaptació de la ciutat al canvi climàtic

S'ha acondiciat el Saló de Sessions per a aquest primer ple presencial després de dinou mesos inactiu.
S'ha acondiciat el Saló de Sessions per a aquest primer ple presencial després de dinou mesos inactiu. | Martí Albesa.
28 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 21:40h
En una sessió plenària que ha recuperat, finalment, la presència de l'equip de govern de Junts i de tots els regidors a l'oposició (ERC, PSC, CUP) l'Ajuntament d'Olot ha aprovat els comptes per a l’any que ve els quals, segons el batlle Pep Berga –que ha comparegut al matí en seu municipal, junt amb la regidora Montse Torras i el regidor Estanis Vayreda– "són els pressupostos per a la revitalització social i econòmica, amb què afrontem els reptes de la ciutat per als propers anys”. 

Els pressupostos, que ha presentat la regidora d'Hisenda, Montserrat Torras, s'han aprovat amb l'únic vot favorable de l'equip de govern –que té majoria absoluta al Consistori–, i el vot en contra de la resta de grups municipals en un ple quasi monogràfic que ha durat quatre hores, amb les rèpliques o contrarèpliques del debat –a cops llargues i espesses–, que podeu veure en línia.

Sis milions d'euros en inversions
Després de dos anys marcats per la gestió de la pandèmia, amb l’activació de mesures per a donar suport a les famílies i als emprenedors, l’Ajuntament d’Olot afronta el 2022 amb uns pressupostos amb actuacions que han de posar al dia la ciutat i donar compliment a nous reptes. De fet, el pressupost consolidat de l’Ajuntament d’Olot per al 2022 és de 41.624.154,65 euros el que representa un 10,5% d’increment respecte al 2021. Al capítol d’inversions s’hi destinarà un total de 6.000.000 d'euros, l’import total més alt dels darrers tretze anys.
 
La millora i renovació dels barris és la que compta amb una partida més important. S’hi destinen 2.648.000€ per a actuacions de conservació i manteniment de l’enllumenat, la renovació de voreres, la millora dels parcs urbans i la supressió de barreres arquitectòniques. El pressupost per al 2022 també inclou una partida de 700.000€ per al projecte de reurbanització de Montolivet. S’inicia així el Pla de Renovació dels Barris per tal de fer front a les necessitats detectades als nuclis de població que es van construir fa més de seixanta anys i que requereixen de millores en el seu conjunt. Una iniciativa que es preveu que pugui arribar, de forma progressiva, a la resta de barris d’Olot. La remodelació de la plaça Major (650.000 €) és una altra de les actuacions programades per al 2022 en què també es preveu la construcció de carrils bici (238.000 €).  
 

El batlle d'Olot, Pep Berga, durant la celebració del ple d'aquest dijous 28 d'octubre. Foto: Martí Albesa.


Habitatge públic per a vuitanta-set famílies
La construcció d’habitatge és una altra de les prioritats del pressupost de l’any vinent. L’Ajuntament preveu 1.000.000 d'euros per a la compra de sòl al sector de Sant Cristòfol, on s’ha previst construir la promoció d’habitatge públic més important que haurà fet la ciutat en una promoció conjunta amb l’Incasòl, que podria proporcionar habitatge públic a vuitanta-set famílies olotines. De cara al 2022, també s’aposta per iniciar el desenvolupament del polígon del Serrat (25.000 €), que permetrà desenvolupar, també, nou habitatge.
 
Per continuar posant al dia els equipaments educatius, els comptes de 2022 inclouen 60.000 eurosque s’afegeixen als 60.000 que la Brigada destina de mitjana cada any a posar al dia les escoles de la ciutat. Al programa d’actuacions de millora als centres educatius de la ciutat s’hi afegeix una partida de 200.000 € per als vestidors i nous espais de l’INS Garrotxa. És l’acord a què va arribar l’Ajuntament d’Olot per iniciar amb el Departament d’Educació la redacció del projecte de nous vestidors durant aquest exercici i l’inici de les obres de cara a l’any que ve. El Pressupost de 2022 suposa l’acabament del Pla de Millora de l’Escola d’Art després de cinc anys i donar compliment al compromís de l’equip de govern de destinar un milió d’euros en aquest mandat a la millora dels equipaments educatius de la ciutat. 
 
Educació, amb una aportació inicial de 2.250.011 euros, és una de les partides amb un increment més important del pressupost de 2022. Representa un augment de 262.937 € en relació amb l’any passat. Un augment que reforça el compromís dels últims anys en temes educatius: al 2012 l’aportació va ser de 740.500 euros i s’ha anat incrementant a cada exercici per assumir la disminució de les partides procedents del Departament d’Educació. Pel que fa a Acció Social, l’aportació de inicial al CASG serà de 1.679.000 €, 273.000 € (20%) més que al 2021.  
 

Josep Guix, portaveu del PSC, al ple presencial d'avui. Foto: Martí Albesa.


El 2022 també avançarà la construcció de la Piscina Municipal coberta. Aquest 2021 s’ha començat a dissenyar aquest nou equipament que, de cara al 2022 i amb un pressupost de 146.000 euros permetrà disposar del projecte de la piscina per a la posterior licitació de les obres que és previst que puguin començar entre finals de 2022 o principis de 2023. 
 
Continuar apostant per polítiques de reactivació econòmica és una altra de les prioritats de l’Ajuntament del 2022. Després de dos anys ajudant a les famílies i als emprenedors perquè poguessin fer front a les conseqüències vinculades a la Covid (al 2020 es van destinar un total de 2.191.097 € i l’aportació en el que portem de 2021 és de 831.000 €), per al 2022 es promouran noves actuacions de recuperació de l’activitat. 
 
Tot i que Olot se situa al capdavant del llistat de municipis de més de 35.000 habitants de Catalunya on ha augmentat més l’ocupació des de la primavera de 2020 (la reducció ha estat del 27,3% en l’últim any), des de l’Àrea d’Ocupació de DinàmiG centren els seus esforços a trobar feina a col·lectius amb dificultats d’inserció i a donar compliment a les actuacions del Pla de reactivació econòmica i l’ocupació, el conjunt de 122 mesures aprovades l’abril de 2020 amb la voluntat d’impulsar i combatre els efectes socials i econòmics de la pandèmia per a revitalitzar i impulsar les activitats econòmiques de la ciutat. 
 
El 2022 també serà l’any de recuperació del calendari de les fires i esdeveniments, un dels actius de la ciutat que s’ha vist afectat per la pandèmia. Des de DinàmiG ja s’està treballant en els actes que tindran lloc en aquest últim trimestre de l’any com en els que transcorreran durant el 2022. Les entitats són també les organitzadores d’algunes de les activitats previstes. Pera contribuir-hi, el pressupost preveu noves línies de subvencions per a donar suport a les entitats de la ciutat
 

Lluís Riera, de la CUP, a l'escó de regidor al ple d'avui. Foto: Martí Albesa.


Noves oficines municipals
Per a millorar els serveis d’atenció ciutadana, el pressupost té en compte una partida de 147.000 euros per a una nova Oficina d’Atenció Ciutadana i una nova Oficina d’Habitatge. Es tracta d’actuacions encaminades a posar al dia les instal·lacions municipals i oferir una millor atenció a les persones que requereixen dels Serveis Municipals de forma presencial mentre s’avança també en l’atenció telemàtica de l’Administració. 
 
En l’últim any (des del mes de setembre de 2020 i al setembre de 2021), l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament d’Olot ha atès 22.174 persones i s’han realitzat 23.903 tramitacions. Pel que fa a l’Oficina Local d’Habitatge durant l’any 2020 ha realitzat 25.704 atencions, 1.112 més que al 2019 i 2.761 més que al 2018.   
 
El pressupost de l’any que ve inclou una partida per a actuacions d’adaptació de la ciutat al canvi climàtic. Davant de fenòmens que, com el Glòria i capítols de pluges intenses, es preveu impulsar mesures per millorar la xarxa de col·lectors que, com en el cas del carrer Roure al barri de Bonavista (160.000 €) i el carrer Sant Roc al Nucli Antic (65.000 €). També s’ha previst un pla de seguiment per a la neteja i manteniment de les lleres del riu.
 
El batlle d’Olot, Pep Berga, ha destacat que “afrontem el 2022 amb molts projectes de transformació de la ciutat que, tot i que la Covid ens ha obligat a ajornar-ne l’inici, tirem ara endavant perquè la ciutat pugui adaptar-se als nous reptes”. Segons Berga, “són actuacions que més que sumar, multipliquen, estic convençut que tindran molt d’impacte i que s’afegeixen a altres actuacions amb les que també estem treballant amb altres administracions perquè siguin realitat ben aviat”. Una nova fase de les obres de remodelació de la residència de gent gran de l’antic hospital Sant Jaume, el projecte per al nou CAP de Sant Miquel, la nova oficina de treball al sector de les Mates, l’Escola de Noves Oportunitats i el projecte constructiu de la variant són altres reptes a encara el 2022.
 

La regidora Montse Torras ha dut el pes, feixuc, del ple d'avui. Foto: Martí Albesa.


Montse Torras s’ha referit, finalment, al fet que la sentència, ja ferma, del TC sobre les plusvàlues en herències i vendes d’immobles pot fer variar els pressupostos, però finalment és el poder legislatiu espanyol qui ha d’establir un nou sistema de càlcul, "la pilota és a la seva teulada" i sembla que l'impacte judicial pot accelerar el procés. De moment, l'Ajuntament no en liquidarà cap i les deixa en suspens a l'espera de la nova legislació.

Ordenances fiscals per al 2022
 Al ple d’aquest mes d’octubre també s'han aprovat les Ordenances Fiscals de 2022. L’únic increment que s’aplica és la taxa d’escombraries que puja un 2’9% per fer front a l’augment dels costos de tractament de residus. Això suposarà que un rebut de 170 euros pugi una mitjana de 5 euros l’any.

De cara al 2022, l’Ajuntamentassumeix el cost de les taxes municipals que, com la recollida d’escombraries, no cobreixen el cost del servei. Les arques municipals aportaran 130.000 euros d’aquest augment. El Consistori també farà front al 189.083 euros d’increment de la neteja viària que, de cara al 2022, es preveu que tingui un cost de 1.031.716 euros.
 
La proposta d’Ordenances Fiscals per al 2022 manté bonificacions en diferents àmbits com són les escombraries, l’impost vehicles, IBI, ICIO i plusvàlues per un import superior als 700.000 euros.

L'aprovació provisional d'aquests ordenances ficals per al 2022 ha tirat endavant amb la majoria de Junts, el vot contrari d'ERC i de la CUP i l'abstenció del PSC.
 

Anna Barnadas (ERC) s'ha emocionat quan ha parlat del militant i historiador Josep Catà, recentment traspassat. Foto: Martí Albesa.


Primer ple presencial des de fa dinou mesos
El Saló de Sessions s'ha acondiciat per al ple d'avui –dinou mesos després de plens telemàtics– per manera que el batlle i vuit regidors (dos de cada grup) s'han assegut als escons de sempre i per als dotze regidors restants s'ha habilitat sis taules, amb què la sala ha romàs plena i no s'ha permès, per manca de cabuda, l'entrada del públic, tot plegat per a seguir les recomanacions restrictives quant a la pandèmia.

A l'inici del ple s'ha fet un sentit homenatge a Josep Catà de tots els regidors, especialment de la seva companya de partit, la cap de l'oposició per ERC, Anna Barnadas, que ha agraït emocionada totes les mostres de condol cap a l'historiador i militant republicà recentment traspassat.

El ple també ha donat llum verd a l'ordenança de preus públic per a l’exercici del 2022. Els comptes s'han aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern (JuntsxCat) i el PSC; i l'abstenció d'ERC i la CUP.

Igualment, s'ha donat compte de l'aplicació del Fons de contingència i extraordinari Covid-19 del tercer trimestre de 2021, que ha permès tirar endavant actuacions de reactivació i propostes per valor de 831.537 euros.

Les xifres grosses dels pressupostos per a l'any 2022
 
DESPESES:    
   
CAP.IREMUNERACIONS AL PERSONAL13.912.388.42
CAP.IICOMPRA DE BÉNS I SERVEIS15.286.170,25
CAP. III DESPESA FINANCERA413.403.35
CAP. IVTRANSFERÈNCIES CORRENTS3.466.442.95
CAP.VFONS DE CONTINGÈNCIA50.000,00
CAP. VIINVERSIONS5.740.000,00
CAP. VIITRANSFERÈNCIES DE CAPITAL260.000,00
CAP. IXVARIACIÓ DE PASSIUS FINANCERS2.174.560,68
   
 TOTAL 41.302.965,65
INGRESSOS:   
   
CAP.IIMPOSTOS DIRECTES15.883.645,00
CAP.IIIMPOSTOS INDIRECTES550.150,00
CAP. III TAXES, PREUS PÚBLICS I ALTRES INGRESSOS9.045.059,61
CAP. IVTRANSFERÈNCIES CORRENTS10.534.788,93
CAP.VINGRESSOS PATRIMONIALS526.886,00
CAP. VIALIENACIONS D’INVERSIONS1.050.928.16
CAP. VIITRANSFERÈNCIES DE CAPITAL644.701.70
CAP. IXVARIACIÓ DE PASSIUS FINANCERS3.066.806,25
   
 TOTAL 41.302.965,65
 
Pressupost del Consorci DinàmiG per al 2022, segons el següent resum per capítols:
 
DESPESES:    
   
CAP.IREMUNERACIONS AL PERSONAL62.937.69
CAP.IICOMPRA DE BÉNS I SERVEIS159.175,00
CAP. IVTRANSFERÈNCIES CORRENTS42.000,00
   
 TOTAL 264.112,69
INGRESSOS:   
   
CAP. IVTRANSFERÈNCIES CORRENTS264.112,69
   
 TOTAL 264.112,69
 
Pressupost de l’empresa municipal Gestora Urbanística Olotina,SA per al 2022, segons el següent resum per capítols:
 
DESPESES:    
   
CAP.IREMUNERACIONS AL PERSONAL165.066,94
CAP.IICOMPRA DE BÉNS I SERVEIS65.000,00
CAP. III DESPESA FINANCERA10.798,57
CAP. IXVARIACIÓ DE PASSIUS FINANCERS68.380,07
   
 TOTAL 309.245,58
INGRESSOS:   
   
CAP. III TAXES, PREUS PÚBLICS I ALTRES INGRESSOS136.657,10
CAP. IVTRANSFERÈNCIES CORRENTS149.794,00
CAP. VIIIVARIACIÓ D’ACTIUS FINANCERS22.794,48
   
 TOTAL 309.245,58
 
Pressupost Consolidat de la Corporació per al 2022, segons el següent resum per capítols, deduïdes les transferències internes per un total de:
 
DESPESES:    
   
CAP.IREMUNERACIONS AL PERSONAL14.140.393,05
CAP.IICOMPRA DE BÉNS I SERVEIS15.510.345,25
CAP. III DESPESA FINANCERA424.201,92
CAP. IVTRANSFERÈNCIES CORRENTS3.256.273,68
CAP.VFONS DE CONTINGÈNCIA50.000,00
CAP. VIINVERSIONS5.740.000,00
CAP. VIITRANSFERÈNCIES DE CAPITAL260.000,00
CAP. IXVARIACIÓ DE PASSIUS FINANCERS2.242.940,75
   
 TOTAL 41.624.154,65
INGRESSOS:   
   
CAP.IIMPOSTOS DIRECTES15.883.645,00
CAP.IIIMPOSTOS INDIRECTES550.150,00
CAP. III TAXES, PREUS PÚBLICS I ALTRES INGRESSOS9.181.716,71
CAP. IVTRANSFERÈNCIES CORRENTS10.696.526,35
CAP.VINGRESSOS PATRIMONIALS526.886,00
CAP. VIALIENACIONS D’INVERSIONS1.050.928,16
CAP. VIITRANSFERÈNCIES DE CAPITAL644.701,70
CAP. VIIIVARIACIÓ D’ACTIUS FINANCERS22.794,48
CAP. IXVARIACIÓ DE PASSIUS FINANCERS3.066.806,25
   
 TOTAL 41.624,154,65

 
Arxivat a