L'escola Finestres de Mieres guanya el Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica 2021

Amb el projecte interdisciplinari "Posem-nos les botes", sobre la revalorització dels treballs agraris amb el valor afegit de la producció eco

La consellera Jordà ha lliurat el guardó a dues representants de l'escola Finestres de Mieres.
La consellera Jordà ha lliurat el guardó a dues representants de l'escola Finestres de Mieres. | @govern.
20 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 10:45h
El projecte "Posem-nos les botes", de l'Escola Finestres, de Mieres, ha guanyat el Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica 2021, el lliurament del qual, el passat 15 d'octubre –per part de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà– s’inclou en laSetmana Bio (fins al 24 d'octubre), que compta amb la col·laboració de l’Associació Vida Sana.

El projecte interdisciplinari de l'escola Finestres de Mieres neix de la necessitat d'una renovació general de la manera d’entendre l'educació i l'aprenentatge en l’actual nou paradigma: la crisi del coronavirus, la necessitat de relació entre les mainades i del contacte amb la natura, la importància dels innumerables beneficis que ofereix l’entorn natural, i la recuperació de vivències significatives per al desenvolupament, que emergeixen amb més força que mai.

El projecte sorgeix de la relació amb l’entorn proper i la necessitat de coneixença i revalorització dels treballs agraris, amb el valor afegit de la producció ecològica.

A partir del fet del guardó atorgat enguany, l'any vinent l'escola Finestres acollirà l'acte d'oberturade la Setmana Bio en què se celebren tot un conjunt d’activitats amb l’objectiu comú de promocionar i donar a conèixer la producció i l'alimentació ecològiques entre la població.
 

Fotografia dels premiats amb la consellera Teresa Jordà. Foto: @govern.


Altres escoles premiades
L'Institut Arquitecte Manuel Raspall, de Cardedeu, ha guanyat el segon premi amb el projecte "Arrela't. Projecte per a promoure la sobirania alimentària, l’agroecologia i la justícia climàtica". Els darrers cursos 2019-20 i 2020-21, el centre ha fet una aposta per introduir els esmentats àmbits com a línia de centre i apropar l’agroecologia als alumnes tot incorporant diferents propostes educatives a tots els cicles educatius, permetent que la comunitat educativa se sensibilitzi amb el sector primari del territori, i amb un model productiu sostenible en termes ambientals i socioculturals.
 
I el tercer premi ha estat per a l'Escola Terra Nostra, d’Olost, amb el projecte "Biodiversitat, recuperació i cultiu de varietats locals a l’hort de l’escola". Amb la inauguració del centre, l’any 2008, es va iniciar el treball a l’hort. Tot va començar amb un projecte intergeneracional, que ha crescut i que actualment ofereix propostes molt variades i riques que permeten dur a terme un treball 100% competencial amb importants valors associats.

En aquesta edició del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica 2021 s’hi han presentat 22 projectes. El guardó compta amb la participació de l’Associació Vida Sana i de la Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya, i vol reconèixer i donar suport a tots aquells centres educatius que realitzen projectes innovadors al voltant de l’agricultura i l’alimentació ecològiques.

La Setmana Bio 2021, que se celebra del 16 al 24 d’octubre, compta en aquesta novena edició amb més de 150 activitats molt variades arreu del territori català a proposta d’entitats i persones interessades, amb l’objectiu comú de promocionar i donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques entre la població.

La finalitat és que els productors i elaboradors de productes ecològics, entitats i organitzacions interessades, administracions locals, escoles i centres docents, biblioteques, restaurants, minoristes, grans superfícies, i fins i tot en alguna zona de Catalunya els centres esportius..., puguin organitzar aquella activitat que millor s’adeqüi a les seves necessitats, sempre dins dels objectius generals de la Setmana Bio. Totes les activitats relacionades amb la comunitat educativa s’agrupen en la Setmana Bio a l’escola, per donar a conèixer la producció agrària i l’alimentació ecològiques a aquesta comunitat.