El ple d'Olot insta el Govern a declarar la ciutat àrea de mercat tens d'habitatge

Els preus de lloguer a la capital de la Garrotxa han augmentat un 34,58% en el darrers cinc anys

A Olot hi ha registrats 270 pisos buits, la majoria en mans dels bancs.
A Olot hi ha registrats 270 pisos buits, la majoria en mans dels bancs. | Martí Albesa.
30 de setembre del 2021
Actualitzat a les 19:28h
El ple de l'Ajuntament d'Olot d'aquest dijous ha aprovat per unanimitat instar com a àrea amb mercat d’habitatge tens la totalitat del terme municipal de la capital de la Garrotxa als efectes que puguin aplicar-se als habitatges arrendats dels municipis els mecanismes de contenció i moderació de rendes previstos a la Llei 11/2020 de mesures urgents en matèria de contenció de rendes.

La mesura, en vigor des de fa un any, suposa una reducció del 5% del límit màxim establert de l’índex de referència per a la determinació de la renda dels contractes. De fet, la ciutat d’Olot ha experimentat un augment significatiu i sostingut dels preus dels lloguers des de l’any 2015, resultant un augment del 34,58%, tenint en compte que segons la mitjana de Catalunya ha estat un increment inferior del 31,72%.
 
La darrera dada publicada per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya en base al registre de fiances del Incasòl fa referència al 2020 i la renda mensual mitjana contractual a Olot ha estat de 468,82 euros.
 
A la ciutat d’Olot, la mitjana del cost del lloguer de l’habitatge en el pressupost personal o familiar supera de mitjana el trenta per cent dels ingressos habituals de les llars, establint-se en un 33,89%.
 
El govern de l’Estat té el compromís i acord entre les formacions que el formen i les que van donar suport a la seva investidura, d’aprovar una Llei d’habitatge estatal amb la finalitat de regular el marc normatiu comú i basic que garanteixi la igualtat del dret a l’habitatge, els deures de la propietat i la funció social de l’habitatge. Un dels aspectes que es preveu que reguli aquesta llei són les diferents actuacions per a corregir fenòmens especulatius o situacions que tensionen el mercat de lloguer que complementaran els mecanismes que hagin aprovat les comunitat autònomes, com és el cas de la Generalitat de Catalunya.
 
La passada tardor va entra en vigor a Catalunya la Llei 11/2020, del 18 de setembre, de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge i de modificació de les Lleis 18/2007, 24/2015 i 4/2016 relatives a la protecció del dret a l’habitatge. L’objecte d’aquesta llei és regular la contenció i moderació de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatge.

El ple ha designat Miriam Paredes, responsable de l’Oficina Local d’Habitatge, com a interlocutora municipal als efectes de definir el contingut i durada de la declaració com a àrea amb mercat d’habitatge tens i de definir les actuacions que l’Ajuntament d’Olot  haurà de dur a terme durant la vigència d’aquest règim als efectes d’atenuar o capgirar la situació de mercat tens.
 
Arxivat a