La protectora d'animals de la Garrotxa deixa de prestar el servei per ordre del Consell Comarcal

El president de Terra Viva, David Serramitjana, anuncia una possible demanda pel deute acumulat per l'ens supracomarcal d'entre 60.000 i 90.000 euros

David Serramitjana, president de Terra Viva, durant la compareixença d'aquest matí a Olot.
David Serramitjana, president de Terra Viva, durant la compareixença d'aquest matí a Olot. | Foto: Xavier Borràs.
28 de setembre del 2021
Actualitzat a la 13:42h
Si amb la cara es paga pel que fa a l'estat anímic d'una persona, aquest matí el rostre del president de l'Associació Protectora d'Animals Terra Viva –que des de fa 10 anys s'ha fet càrrec de la recollida i custòdia d'animals a la Garrotxa per concessió del Consell Comarcal–, era tot un poema que traspuava tristesa i decepció, per bé que no derrota, perquè l'entitat continuarà treballant per a fer conèixer la tasca que porta a terme, especialment quant a les adopcions de gossos i gats.

Els nou mesos de marge que el Consell Comarcal els va atorgar per a gestionar la protectora situada als afores d'Olot, a Can Mali, a prop de la carretera de la Pinya –en uns terrenys adquirits el març de 2015 per 265.000 euros–, després del concurs obert l'any passat per a la concessió de la nova llicència –que està pendent d'un recurs presentat per l'associació davant possibles "irregularitats"–, acaben el termini aquest 30 de setembre. De fet, avui i demà es farà el "traspàs", encara que Serramitjana no sap qui se'n farà càrrec ni sota quines condicions.

El president de Terra Viva ha aclarit que la gestió de la protectora a partir del primer d'octubre serà del tot provisional, ja que a banda que no se'n poden fer càrrec pel mandat que ara s'exhaureix, tampoc no ho pot fer la segona empresa en lliça, Caniausa SL, per causa del recurs judicial pendent al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic.

El servei de recollida i custòdia d’animals és de titularitat pública i, segons estableix el marc legal actual, els Ajuntaments estan obligats a oferir-lo. És un servei més de les institucions públiques, com el servei de recollida de deixalles, tot i que potser més sensible ja que es tracta amb éssers vius, dels quals cal tenir cura cada dia. Com a servei públic no és un negoci, les quantitats es destinen íntegrament a cobrir els costos del servei. I Terra Viva és l’entitat sense ànim de lucre que ha ofert aquest servei públic abnegadament a tota la comarca de la Garrotxa, dedicant-hi hores, personal (pel cap baix cinc persones) i recursos, especialment els econòmics, amb un deute acumulat que se xifra entre 60.000 i 90.000 euros.

"Les vegades que hem tractat de parlar d'aquest deute amb els tècnics del SIGMA (Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa) sempre m'han dit que no el pagaran", afirma Serramitjana, que avui ha convocat els mitjans de comunicació al despatx de Mundada Advocats, al carrer Antoni Llopis d'Olot. "Penseu –ha afegit– que al cap del mes hem hagut de posar de les nostres butxaques entre 3.000 i 4.000 euros de més per a fer front al dia a dia de la protectora". Aquests diners de més han sortit dels socis, dels familiars de la Junta, dels teamers i dels proveïdors i, sobretot, del veterinaris, que han fet confiança amb Terra Viva.

Tot i que Serramitjana va avisar al Consell Comarcal fa un mes que aquest 30 de setembre s'acabava el contracte vigent –allargat pel propi ens supracomarcal–, des de l'entitat "no ens n'han dit res". L'interès de Terra Viva és poder fer l'obligat "traspàs" sense entrebancs i amb les màximes garanties per als 64 animals que actualment custodien a la protectora, tot i que durant el darrer any s'ha arribat a tenir-hi fins a 170 animals –una mitjana de 135 mensuals–, quan la capacitat màxima, que no idònia, és de 85.

La deriva que ha agafat aquest afer es va iniciar l'abril de l'any passat quan l'associació va denunciar, a banda dels problemes econòmics, el mal estat en què es trobaven les instal·lacions, sense que, en cap cas, no s'hagi rebut resposta des del Consell Comarcal o el Consorci SIGMA, que és qui s'encarrega de la gestió.

Tanmateix, Terra Viva continuarà amb la seva activitat d’entitat protectora sense ànim de lucre i en cap cas es desvincularà dels animals que romandran a les instal·lacions. Farà un seguiment exhaustiu del nou servei i vetllarà per la protecció dels nous residents. "Vigilarem que tot es faci com cal", ha reblat David Serramitjana. Lluitaran per a fer visibles els més vulnerables (els animals vells, malalts, els mal anomenats gpps [gossos perillosos] o els gats de les colònies felines), tot fent campanyes de sensibilització i d’educació, fent difusió a les xarxes socials i als carrers, fent presència en fires, facilitant teràpies i assessories, i altres serveis en pro dels drets dels animals. 

D’aquesta manera, Terra Viva acaba una etapa que ha durat 10 anys sota el difícil paraigüa –"ple de forats", segons Serramitjana– del Consell Comarcal. Resten molts interrogants a resoldre en els pròxims mesos, però el que sí que tenen clar és "que els animals no es toquen".

Cronologia de l'afer Terra Viva

 


 
Arxivat a