1 de 10
Tabaquisme

Les escoles d'Olot seran entorns sense fum amb una campanya preventiva

El regidor Aniol Sellabona ha presentat la iniciativa a l’Hospital d’Olot amb motiu de la Setmana sense fum, que es farà del 25 al 31 de maig

Aniol Sellabona, Marc Nicolau i Eduard Payet han signat el compromís amb aquest projecte. | @olotuit.
per Redacció, 21 de maig de 2021 a les 13:25 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Ajuntament d’Olot va adherir-se l’estiu passat a la iniciativa "entorns sense fum" que, en aquests moments, ja ha arribat a 16 centres educatius de de la ciutat. Aquest matí s'ha presentat la convocatòria organitzada per l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa amb motiu de la Setmana Sense Fum (del 25 al 31 de maig).

De fet, el regidor de Salut Pública, Aniol Sellabona –que ha presentat la iniciativa aquest matí a l'Hospital en relació a la Setmana Sense Fum–, s’ha desplaçat a l’Institut Bosc de la Coma on ha signat amb el director de l’institut, Marc Nicolau, i el president de l’AMPA, Eduard Payet, el manifest de compromís amb aquest projecte. Aquests propers dies, faran el mateix la resta de centres participants de la ciutat.Amb l’objectiu de prevenir l’inici del consum de tabac entre la població infantil i jove d’Olot així com protegir-los de l’exposició al fum ambiental del tabac, el Ple de l'Ajuntament d'Olot del 27 d’agost de 2020 va aprovar per unanimitat adherir-se al projecte ‘Entorn sense fum’ impulsat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya.


Ara, un any més tard, des d’Olot es fa una valoració molt positiva d’aquesta iniciativa que ha permès fer un pas endavant amb la instal·lació de cartells, senyalitzacions i la realització d’accions i actuacions informatives i de sensibilització dirigides als estudiants i alumnes de la ciutat. En concret, un total de 16 centres educatius d’Olot ja s’han sumat a la iniciativa i, durant aquest curs 2020-2021, més del 80% dels centres educatius han portat a terme actuacions de sensibilització relacionades amb el tabaquisme.

A hores d'ara, els centres adherits d’Olot a Entorn sense fum són:
 • Institut Bosc de la Coma
 • Institut Garrotxa
 • Institut Montsacopa
 • Institut - Escola Greda
 • Institut - Escola Petit Plançó
 • Escola Cor de Maria – Maria Reina
 • Escola Pia
 • Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot
 • Unitat d’Escolarització Compartida (UEC)
 • Escola Oficial d’Idiomes
 • Escola Municipal d’Expressió
 • Pla de Transició al Treball
 • Escola bressol Sant Pere Màrtir
 • Escola bressol la Gredera del Morrot
 • Escola bressol Sant Miquel
 • Escola bressol Les Fonts
A part, també s’hi han sumat equipaments esportius municipals com els Pavellons d’Esports d’Olot o l’estadi d’atletisme. En total, s’han instal·lat 33 cartells a les diferents entrades i sortides de tots els centres adherits així com s’han senyalitzat al terra dels accessos indicacions i recordatoris per evitar i prevenir el consum de tabac i productes del tabac entre la població infantil i jove de la ciutat.


El projecte compta, segons ha explicat el regidor Aniol Sellabona, amb el suport de tota la comunitat educativa, professionals, monitors i famílies; amb la voluntat d’avançar cap a la desnormalització d’aquesta pràctica i cap a una reducció de la visibilitat de la conducta de fumar, especialment en espais exteriors que, per l’elevada presència de població infantil, contribueixen de manera decisiva a la norma social que els infants perceben de la conducta de fumar. Tal com ha detallat Sellabona, "els centres educatius constitueixen un dels principals escenaris d’aprenentatge entre els infants i joves".
 

L’Institut Bosc de la Coma s'ha compromès avui mateix amb la campanya «Entorns sense fum». Foto: @olotuit.


Actualment la Llei del tabac no considera la prohibició de fumar en l'accés immediat o a les voreres circumdants als centres docents per a menors d'edat, però sí, per exemple, als parcs infantils o als accessos immediats als centres universitaris. Amb la instal·lació dels cartells es pretén conscienciar la ciutadania sobre els riscos que comporta el fum del tabac en la salut de les persones no fumadores, especialment en la població infantil, que n'és especialment vulnerable.

Aquest divendres, s'ha fet un pas més en aquesta línia de treball –com ja s'ha esmentat– amb la signatura d’un manifest de compromís entre l’Institut Bosc de la Coma i l’Ajuntament d’Olot, un document que es signarà durant els propers dies amb les direccions i les  associacions de famílies dels altres centres educatius. Paral·lelament, des del Consistori olotí es torna a fer una crida a tots els centres educatius de la ciutat a unir-s’hi, sumant per potenciar un model de vida més saludable.
 
Participació