Fira d'editors independents

LiberisLiber de Besalú s'atura i acusa les administracions de no apostar-hi

La Diputació de Girona rebat que va multiplicar per quatre la subvenció, que va arribar fins als 15.000 euros

per NacióGarrotxa, Besalú | 6 de maig de 2021 a les 08:20 |
Un aspecte del Liberisliber 2020 a Besalú. | @RodamotDigital.
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els promotors de les fira d'editors independents de Besalú, LiberisLiber, han anunciat que aturen la mostra i acusen les administracions públiques de no apostar pel seu projecte. En un comunicat, afirmen que fa anys que reclamen trobar una fórmula que els permeti treballar amb "unes mínimes condicions" i saber amb "temps suficient" de quins recursos disposen, però les administracions consideren "que no, que la fira i el festival no s'ho valen".

"La motivació, l'entusiasme, els plans i les ganes de seguir eren les de sempre. Però malauradament això no és suficient", afirmen. Amb tot, asseguren que no poden acceptar "greuges comparatius" i alerta que la política cultural a Catalunya pateix d'un "mal" que es diu "infrafinançament". I d'un altre: "Què es fa amb el que es té".


En relació amb això, asseguren que durant l'última dècada hi ha hagut unes constants "molt negatives". Una és "la tendència a escoltar sobretot uns –diguem-ne 'oligopoli cultural'- per sobre dels altres. D'altra banda, la "incapacitat o manca de voluntat de sortir de les inèrcies adquirides; "el menyspreu palmari cap al territori"; la "fabulosa facilitat de redactar plans estratègics i, seguidament, incomplir-los" i la "ignorància o manca de sensibilitat de tot allò que ateny el fet cultural més enllà de lectures purament economicistes".

Amb tot, afirmen que cal una "sacsejada" i que han decidit "parar" per tenir cura d'ells mateixos. "Ras i curt: no volem tornar a viure les situacions extremes que vivim cada any per culpa de no saber amb quins recursos comptem fins poques setmanes abans de la inauguració (en el millor dels casos", insisteixen al comunicat. "El festival s'ha fet gran, implica moltes persones i requereix, perdoneu la insistència, temps", remarquen.


En relació amb la fira, asseguren que no saben com, quan ni on, però prometen que "l'esperit LiberisLiber seguirà viu d'una manera o altra".

La Diputació de Girona rebat als organitzadors


La Diputació de Girona assegura que va multiplicar per quatre la subvenció prevista per a la fira LiberisLiber de Besalú (Garrotxa) d'aquest any. L'ens ha volgut rebatre les crítiques dels seus organitzadors i ha recordat que el ple del mes de març va aprovar un ajut nominatiu per a la mostra d'editors independents, a través de l'Ajuntament del municipi.

En total, hi preveia destinar 15.000 euros, quatre vegades més que l'any passat quan se n'hi van destinar 3.450. Els promotors de la fira mantenen que mai han rebut cap comunicació oficial al respecte i desconeixen si aquests diners han anat a parar a l'Ajuntament de Besalú.

D'aquesta manera, els organitzadors de la fira insisteixen en què no van rebre cap subvenció ni comunicació oficial durant el 2020 per part de la Diputació de Girona. A més, lamenten que no han rebut cap resposta sobre cap ajuda per aquest 2021. Per últim, afirmen que no han rebut cap comunicació oficial ni de la Diputació de Girona ni de l'Ajuntament de Besalú sobre la subvenció d'aquest 2021.

 

Participació