1 de 10
Boscos i Salut

VÍDEO Planten 80 arbres al bosquet de l'Hospital d'Olot per la campanya «Un nadó, un arbre»

Amb el suport dels ecologistes i naturalistes de la Garrotxa –que temen que la variant d'Olot s'ho carregui tot–, els han colgat les famílies a qui se'ls ha proveït d'un plançó els darrers sis mesos

per Xavier Borràs, Olot | 7 d'abril de 2021 a les 12:37 |
Aquest article es va publicar originalment el 7 d'abril de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La campanya «Un nadó, un arbre», iniciada el novembre de 2020, promoguda per la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa –en col·laboració amb l'Agrupació de Naturalistes i Ecologistes de la Garrotxa (ANEGx) i el Parc Natural–, ha començat a fruitar avui al bosquet dels Tres Turons, a tocar del centre sanitari, amb la plantada d'una vuitantena d'arbres que les pròpies famílies –que n'han rebut els plançons durant aquests darrers sis mesos– hi han colgat al llarg de tot el matí.


El bosquet de roure pènol, dels pocs que resten dempeus a Catalunya, es veu beneficiat, d'aquesta manera –i a través del projecte "Simbiosi: boscos que cuiden els pacients, pacients que cuiden el bosc"–, de diversos exemplars d'aquesta espècie i d'altres com blades, freixes o roure martinenc que ocuparan l'espai que era envaït, d'una banda, per espècies al·lòctones com les robínies (acàcies) o, de l'altra, per boixos que ha calgut retirar ja que eren morts per causa de l'acció, continuada, en els darrers anys, de l'eruga del bosc.


La intenció del Servei de Pediatria de l'Hospital, del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i dels naturalistes i ecologistes, que és la de crear "un vincle afectiu", segons Tura Puntí, de l'ANEGX, i un compromís de les famílies amb el medi natural i, concretament, amb aquest indret tan especial de salut, se'n pot anar en orri si tira endavant la variant d'Olot, que just preveu passar pel mig del bosquet dels Tres Turons. El projecte d'autovia, efectivament, preveu un ramal de sortida just en aquesta zona –abans d'enfilar cap a la Pinya i el túnel de Codella, que enllaçaria amb la variant de les Preses-la Vall d'en Bas– i un de sortida per sota la zona d'urgències del centre hospitalari.
 

Els plançons a punt de ser plantats aquest matí al bosquet dels Tres Turons. Foto: Martí Albesa.


"L'acte d'avui també és una manera que la gent es faci conscient del que pot significar la variant de manera que en demanin alternatives que no afectin el medi natural d'aquesta manera", ha manifestat Tura Puntí, que ha presentat la plantada d'arbres d'avui junt amb Ferran Campillo, de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de l'Hospital d'Olot; Josep Maria Padrosa, gerent de la institució; i, Mariona Camps, regidora de l'Ajuntament d'Olot.

El projecte, que impulsa la Unitat de Salut Mediamebiental Pediàtrica, té l'objectiu que tots els nadons que neixin a l'Hospital d'Olot (una mitjana de 450 a l'any) rebin un plançó d'una espècie autòctona de la Garrotxa –gràcies a la col·laboració de Forestal Catalana– i un diploma acreditatiu il·lustrat per l'artista garrotxí Tavi Algueró, a més de les instruccions i recomanacions per tenir-ne cura a casa. Posteriorment, es farà una replantació col·lectiva amb totes les famílies que durant els mesos a venir hagin estat pares al centre hospitalari.


Segons Ferran Campillo, la iniciativa, pionera a Catalunya, pretén anar eliminant les espècies arbòries que no són pròpies de la comarca i substituir-les per les que sí que ho són, com el roure pènol –que ha patit un greu retrocés territorial per causa dels conreus– o el freixe, entre d'altres de pròpies.

Durant aquests darrers sis mesos s'han lliurat uns 120 planons, dels quals una quarantena no es plantaran al bosquet ja que han arrelat en els jardins particulars d'algunes de les famílies receptores. En l'acte de plantació, amb la col·laboració dels naturalistes i ecologistes de la Garrotxa, s'han viscut moments d'emoció per l'experiència, no exempta d'esforços per a fer els clots i, posteriorment, cobrir-los de terra, avui bonament humida.

L'acte d'avui s'ha fet tot coincidint amb el Dia Mundial de la Salut i l'aniversari del Follet Garrotxa.

 

Participació