El PSC no vol que es destinin terrenys municipals als grans centres comercials

Els socialistes olotins presentaran una moció al ple de l'Ajuntament per a evitar que s'instal·li una nova gran superfície a la zona

Josep Guix i Marina Alegre davant dels terrenys on es vol instal·lar un nou gran centre comercial.
Josep Guix i Marina Alegre davant dels terrenys on es vol instal·lar un nou gran centre comercial. | Martí Albesa.
25 de març del 2021
Actualitzat a les 9:09h
Tal com ja va advertir el passat 29 de gener el portaveu del grup municipal socialista a l'Ajuntament d'Olot, Josep Guix, en el ple municipal d'avui presentaran una moció perquè el patrimoni municipal de la ciutat no es pugui destinar a la implantació de grans superfícies comercials.

El ple de l’Ajuntament d’Olot del 23 de juliol de 2020 va aprovar inicialment la Modificació de la TUC (la trama urbana consolidada) –redactada pels Serveis Tècnics Municipals–, en la zona de la Guardiola, davant de l’Hospital d’Olot. Els arguments exposats per l’equip de govern de Junts en la presentació de la proposta van ser els de donar cabuda a una gran superfície comercial que hi estava interessada (presumiblement, Lidl) i que amb el valor de la venda es podria comprar patrimoni en una altra zona de la ciutat.
 

Un mes després, el 6 de setembre, el grup municipal del PSC va presentar una al·legació contra l’aprovació inicial de la modificació de la TUC en què argumentava que:
  • En la zona on s’amplia la TUC per  construir un gran centre comercial, ja n'hi ha 3 més amb una superfície útil dde prestatgeries de 6.500 m2 i que en aquella part de la ciutat únicament hi viuen uns 6.000 habitants.
  • En la proposta d’emplaçament de la nova superfície comercial resta totalment demostrat el fort desequilibri comercial que genera la proposta i que obligaria a tots els usuaris a utilitzar el cotxe per a fer les compres.
  • La proposta d’ampliació de la  de la TUC cap a la zona de l’Hospital està en desacord amb l’esperit normatiu de les TUC, que defineix les trames urbanes consolidades com àrees on resideix la població majoritàriament. En aquest cas, a la zona de l’Hospital on es vol ampliar la TUC, actualment no hi resideix població , ja que els plans parcials no estan desenvolupats.
Aquesta al·legació i d’altres presentades no es van admetre i la modificació de la TUC d’Olot es va presentar a la Comissió Territorial d’Urbanisme que la va aprovar el 2 de novembre de 2020. De fet, en el ple de 19 de novembre de 2020, es va donar compte de l’aprovació definitiva de la modificació de la TUC a la ciutat d’Olot.
 
Posteriorment, a la Junta de Govern Local del 21 de gener d'enguany, es va aprovar el conveni establert entre l’Ajuntament d’Olot i l’INCASOL per a comercialitzar les dues parcel·les que tenen en propietat en l’àmbit del Pla parcial sector 12 de la Guardiola.

Segons l’esmentat conveni, l’Ajuntament d’Olot disposa d’una parcel.la de 3.472 m2, pel que li toca un percentatge del 51% i l’INCASOL disposa d’una parcel.la de 3.250 m2, pel que li toca un percentatge del 49%. Segons queda reflectit en el conveni l’Ajuntament d’Olot hi té, doncs, la majoria.
 
Els socialistes olotins creuen que aquestes parcel·les es van deixar de propietat municipal i de l’INCASOL pensant a ubicar-hi serveis públics i o privats que donessin suport a l’activitat hospitalària: centres d’atenció sanitària, farmàcies, centres de recuperació..., "però mai no es va pensar en una gran superfície".

Per al PSC el comerç d’Olot passa per una profunda crisi provocada per la competència de les grans superfícies i per les vendes per internet ,que es reflecteix per la gran quantitat de locals comercials tancats que hi ha a la ciutat.
 
"No podem admetre que l’Ajuntament pugui oferir el seu patrimoni per a fomentar la implantació d’una gran superfície comercial", diuen des del grup municipal soacialista. Per això, a la moció demanen que el patrimoni municipal no es pugui destinar a la implantació de grans superfícies comercials i, també, que els terrenys de l’Hospital es deixin, si més no una part, en reserva per si s’hi han d’emplaçar serveis públics relacionats amb el món sanitari.
 
Arxivat a