Alternativa Verda denuncia l'acte «pronuclear» que organitza SIGMA a Olot

Olot Cultura promociona la conferència d'Alfredo Garcia, un operador a Ascó, tot cantant les excel·lències de l'energia atòmica davant les renovables

La central nuclear d'Ascó.
La central nuclear d'Ascó. | Josep M. Montaner
09 de febrer del 2021
Actualitzat a les 10:50h
Els Verds-Alternativa Verda, partit ecologista pioner a Catalunya, denuncia el que consideren un "acte pronuclear" organitzat pel Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA) –ens integrat pel Consell Comarcal i l´Ajuntament d'Olot, i promogut per Olot Cultura, que tindrà lloc el pròxim 26 de febrer a les set del vespre al Casal Marià.

Es tracta d´una conferència titulada "Per què necessitem energia nuclear?", a càrrec  d'Alfredo García Fernández, enginyer tècnic de Telecomunicacions (UPC) i llicenciat en Comunicació Audiovisual (UOC). García Fernández és operador a la central nuclear d'Ascó, propietat al 100% d´Endesa, i autor del llibre La energia nuclear nos salvarà. Ha rebut el premi de comunicació de la Sociedad Nuclear Española, impulsada per la patronal elèctrica.

"Todos somos radiactivos. Al comer un plátano recibes más radiación que si vives un año junto a una central nuclear", ha declarat al diari El Correo el convidat tot cercant confondre la radioactivitat natural  –que es presenta en la naturalesa (dels volcans, per exemple)– amb l'artificial generada per les reaccions de la fissió nuclear que produeixen isòtops altament perillosos com el plutoni 239, el verí més violent fabricat per l'home (una millonèsima de gram provoca  la mort per càncer). Les radiacions ionitzants del cicle de combustible nuclear es fixen en el cos humà, en comptes d'elements vitals com el calci o el potasi; radó 222 i plutoni 239 (als pulmons); iode 131 (a la tiroides); radi 226 i estronci 90 (als ossos) i cesi 137 (als músculs).

Olot Cultura promociona aquesta conferència tot afirmant, pel que fa a les opcions energètiques que tenim a l'abast, que l’energia nuclear és "tan baixa en emissions com les renovables, amb una gestió segura dels residus i garantint el subministrament elèctric davant la variabilitat de les renovables".

Tancament de les nuclears no més enllà de 2027

Alternativa Verda considera que la mitigació del canvi climàtic i el futur de l'energia nuclear a Catalunya mereixen un debat responsable i contrastat, especialment després que la Llei del canvi climàtic de 2017 obliga la Generalitat a iniciar el tancament de les centrals d'Ascó i de Vandellòs "no més enllà" de l'any 2027.

L'impacte genètic i sobre la salut humana dels accidents de Three Mile Island (1979), Txernòbil (1986) i Fukushima (2011) –que van motivar la publicació de tres llibres d'assaig a càrrec del periodista olotí Santiago Vilanova, cofundador d'Alternativa Verda- obliga a una institució pública i democràtica a no deixar el debat únicament a mans de comunicadors que treballen pel lobby atòmic.
Arxivat a