Salut i Educació emprenen la recerca dels positius sans a escoles i instituts de la Garrotxa

El doctor Miquel Carreras, gerent de la Regió Sanitària Girona, i el director territorial d’Educació, Martí Fonalleras, no saben si es prendran noves mesures del PROCICAT a la comarca

Compareixença multitudinària de mitjans aquest matí a l'Ajuntament d'Olot.
Compareixença multitudinària de mitjans aquest matí a l'Ajuntament d'Olot. | Martí Albesa.
04 de febrer del 2021
Actualitzat el 05 de febrer a les 8:50h
Roda de premsa multitudinària al Saló de Sessions de l'Ajuntament d'Olot aquest mig matí per a anunciar el que ja va avançar ahir NacióGarrotxa davant de l'augment estadístic de contagis positius entre persones asimptomàtiques, de l'anomenat índex de rebrot –el més alt de Catalunya tan a la capital com a la comarca–, que es farà a través de cribatges massius en escoles i instituts per a detectar els infants i joves sans que podrien encomanar el virus tot i no tenir-ne símptomes i amb un reforç del rastreig de contactes en cas que es detectin positius.

En aquesta ocasió, l'anunci s'ha amb la presència del doctor Miquel Carreras, gerent de la Regió Sanitària Girona; del director territorial d’Educació, Martí Fonalleras, i del regidor Estanis Vayreda, en nom del batlle, Pep Berga, que just avui complia el darrer dia de confinament domiciliari per haver estat en contacte amb un positiu, tot i que ell ha resultat ser negatiu a la prova de detecció del coronavirus SAR-CoV-2.
 

Miquel Carreras, gerent de la Regó Sanitària Girona, aquest matí a l'Ajuntament d'Olot. Foto: Martí Albesa.


Per bé que ni des de l'Ajuntament d'Olot ni des de Salut no s'hagi constatat cap acte, concentració festa il·legal que podria justificar les dades preocupants pel que fa a la presència del virus a la comarca, Carreras sí que ha manifestat la possibilitat que, en certs llocs i ocasions, s'hagin relaxat les mesures, per bé que no ho pot assegurar al cent per cent.

El gerent de la regió sanitària gironina també ha manifestat que no hi ha, de moment, cap prova científica que demostri que l'anomenada soca britànica –que s'ha detectat en un 30% a les aigües residuals de la depuradora d'Olot– circuli com a agent contagiós per la comarca. També, ha constatat que l'augment estadístic de contagis i de l'índex de rebrot no es tradueix amb més pressió assistencial a l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa on, actualment, només hi ha vint pacients ingressats positius al coronavirus.

Pel que fa a si l'anunci del PROCICAT, en el sentit que dilluns es relaxaran algunes de les mesures restrictives actuals –amb el pas al confinament comarcal, en comptes de municipal, l'ampliació horària a la restauració i l'obertura de gimnassos–, també afectarà la Garrotxa, tant Carreras com Fonalleras han estat molt cauts i no s'hi han volgut pronunciar. "Des de Salut moltes vegades recomanem algunes coses que, després, no es tradueixen em mesures", ha aclarit el gerent de la Regió Sanitària Girona.
 

Martí Fonalleras, director del Serveis Territorials d'Educació, aquest matí a l'Ajuntament d'Olot. Foto: Martí Albesa.


Quant a la possibilitat que calgui tancar algun centre escolar, el director dels Serveis Territorials d'Educació, Martí Fonalleras ho ha descartat amb les dades actuals, tot i que dels 17 centres actualment amb 41 grups classe confinats (dels 55 centres que hi ha a la comarca), sí que ha calgut tancar el parvulari de Sant Esteve d'en Bas per dues persones positives, amb els 4 docents i els 33 infants de l'escoleta repartit en dos grups bombolla (P3 i P4/P5) que s'han hagut de confinar a domicili.
 

Efectius sanitaris entrant a l'IES Garrotxa d'Olot per fer proves PCR aquest migdia. Foto: ACN.


Inici del cribatge a l'IES Garrotxa

Els cribratges massius voluntaris han començat avui dijous a les 11:00 h del matí a l'IES Garrotxa, a la ciutat d'Olot, i en els pròxims dies s'estendran a les escoles Pia, Pla de Dalt, Sant Roc, a l'institut Bosc de la Coma i a l'escola Joan Maragall de Santa Pau, on es farà un triatge entre alumnes i professionals dels centres.

En els cribratges hi poden participar alumnes i professionals que no hagin tingut símptomes en els últims tres mesos, que no estiguin confinats en el moment de les proves i que no s'hagin fet cap test PCR en els darrers 14 dies. Carreras ha aclarit que es fan proves PCR en comptes de tests antigènics, ja que aquests darrers són més fiables si hi ha símptomes.

Aquest dispositiu l'organitzen en col·laboració el Departament d'Educació, l'Institut Català de la Salut i l'Agència de Salut Pública de Catalunya i es podria estendre a altres centres educatius de la comarca segons l'evolució de les dades epidemiològiques.

La Comissió de Seguiment de la situació epidemiològica d'Olot i la Garrotxa està estudiant impulsar altres mesures complementàries per tallar les cadenes de contagi i, alhora, demanen a la ciutadania extremar les precaucions, tal com també ha recordat el regidor estanis Vayreda durant la compareixença d'aquest matí.

La Comissió està integrada per representants de Salut Pública, el Servei Català de la Salut, ajuntaments, el Consell Comarcal de la Garrotxa, el Consorci d'Acció Social de la Garrotxa, el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, l'ICS i la Fundació Hospital d'Olot. Amb la col·laboració de l'Ajuntament d’Olot, també intensificaran els controls de les mesures preventives a la comunitat, per tal de frenar la transmissió comunitària.

Les estadístiques que manega el Departament de Salut situen Olot i la Garrotxa en el punt de mira de l'anomenat risc de rebrot, que se situa, amb dades actualitzades, en 1.857 punts a la capital i una Rt d'1,42 –per damunt de municipis com Mollerussa, Ripollet i Salt–, i a la comarca en 1.869 punts i una Rt de l'1,49. Pel que fa a la incidència a 14 dies, també destaca Olot en primera posició, amb 1.331 punts, amb diferència de Tortosa, amb 928, i Canovelles, amb 817.