Àngels Ponsa: «Olot és una ciutat pionera en projectes culturals de país»

La consellera de Cultura tracta amb el batlle, Pep Berga, dels projectes singulars compartits (el MOT, el Sismògraf i la Faber) i de la nova biblioteca municipal a l'illa del Carme

Àngels Ponsa ha destacat l'embranzida d'Olot en el camp de la cultura.
Àngels Ponsa ha destacat l'embranzida d'Olot en el camp de la cultura. | Foto: Martí Albesa.
17 de desembre del 2020
Actualitzat a les 15:30h
Aquest matí ha visitat l'Ajuntament d'Olot la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Àngels Ponsa, en un primer contacte amb la ciutat des que fa tres mesos va ser nomenada al càrrec. D'entrada, ha destacat que "Olot és una ciutat pionera en projectes culturals de país", que ha seguit molt de prop en diferents fòrums i a través dels fets que ho avalen, amb tres projectes singulars –el MOT, el Sismògraf i la Faber–, que sobrepassen la ciutat i esdevenen projectes de país.

Durant la visita, el batlle i regidor de Cultura, Pep Berga, ha parlat amb Ponsa d'aquests tres projectes singulars compartits. D'una banda, el Festival MOT –a través de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC)–, junt amb la ciutat de Girona, i que se celebrarà amb normalitat el mes de març vinent; de l'altra, el Festival Sismògraf, estratègic de la dansa contemporània a les comarques de Girona, que se celebrarà pels voltants de Sant Jordi; i, per últim, el projecte de la residència Faber, ara amb l'Institut Ramon Llull, que s'estén a altres indrets.

Berga també ha parlat amb la consellera Àngels Ponsa de dos temes de futur, molt atractius per a la ciutat d'Olot. D'una banda la fusió de les àrees d'Educació i Cultura de l'Ajuntament, que es posarà en marxa ja el gener de 2021 en una "unió" física i transversal a nivell tècnic i de continguts amb l'objectiu que "els centres educatius tinguin present la mirada cultural i, al revés, que els nostres equipaments culturals tinguin present la mirada pedagògica", segons ha manifestat, tot afegint que aquest és un model inèdit, que ningú no ha encetat encara, amb què l'any vinent servirà per a definir-lo del tot.

El segon projecte és d'inversió en relació amb la Biblioteca que li pertoca a Olot, ja que l'actual no compleix el Mapa de Lectura Pública de Catalunya pel que fa a la seva capacitat. Ja fa anys que es treballa en aquest nou equipament, una biblioteca diferent com a espai de creació, de relació ciutadana, a més de fomentar-hi la lectura. El projecte a l'illa del Carme necessitarà inversió i ja està en marxa, segons el batlle, un estudi urbanístic que determinarà, a finals de febrer, com es relacionarà l'equipament amb els barris i els carrers que l'envolten, quants metres quadrats es podran fer servir, si caldrà un aparcament subterrani o no… "En tot cas –ha apuntat Pep Berga–, necessitarem que la Generalitat ens ajudi i avui és un compromís que li hem demanat a la consellera".

Per últim, un altre tema que s'ha tractat i que no és menor –en paraules del batlle–, és saber com les mesures imposades arran de la pandèmia afecten el sector de la cultura, una preocupació compartida per l'Ajuntament i pel Departament, perquè hi ha molta gent que s'hi dedica "i ho estan passant realment malament" amb les mesures del Procicat.
 

Carme Renero, Pep Berga i Àngels Ponsa a la Sala Gussinyé de l'Ajuntament d'Olot. Foto: Martí Albesa.


La nova biblioteca comptarà amb el suport del Departament

La consellera ha agraït la valentia quant a l'anunciada fusió de les àrees d'educació i cultura de l'Ajuntament –que miraran de prop– i, pel que fa a la futura nova biblioteca, ha assenyalat que és un projecte ambiciós, amb aquest plus de més que sempre cerca Olot, aquest "més enllà" en els equipaments culturals. Ponsa ha confirmat que el Govern i el Departament de Cultura hi seran amb les línies de suport pressupostari adients pel que fa al Mapa de Lectura Pública de Catalunya i, per tant, "hi ha un compromís en ferm" per facilitar-ne el finançament en el mateix moment que s'aprovi definitivament el projecte.

Pel que fa a la pandèmia, Àngels Ponsa ha dit que és un tema "que ens ocupa i ens preocupa molt" en aquests tres mesos que és responsable del Departament. Aquest "gran tema" no els permet fer gaires coses més de les que haurien d'estar fent, perquè "ens ocupa moltes hores", però "pensem que és un moment important, de ser al costat del sector, d'estar molt atents, amb escolta activa, al voltants dels problemes per a poder-los defensar davant les autoritats sanitàries".

"Aquest virus ens vol aïllats, sense contacte, tots tancats a casa…", ha afegit, i la cultura és just el contrari, "contacte, trobar-nos". Tanmateix, segons la consellera el sector ha estat "prou creatiu" i ha sabut "reinventar-se" amb totes les mesures i amb seguretat màxima. "En aquests moments, no hi ha res més segur que un acte cultural", ha reblat.

La visita ha comptat, també, amb la presència de la directora dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Carme Renedo, així com de diversos membres de l’equip de govern del Consistori.
Arxivat a