El barri de Pequín d'Olot serà prova pilot dels contenidors de residus amb tarja i codis QR

A partir del dia 15 de novembre s’iniciaran les tasques d’informació amb la distribució de la carpeta amb tots els materials necessaris i el 2 de desembre començarà el test, que s'allargarà durant mig any

14 de novembre del 2019
Actualitzat a la 13:34h
Els nous contenidors ja estan preparats per a fer la prova pilot.
Els nous contenidors ja estan preparats per a fer la prova pilot. | @olotuit.
El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Olot, Aniol Sellabona, i el director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA), Francesc Canalias, han explicat aquest matí en seu consistorial l’inici d’una prova pilot en el servei de recollida de residus en un sector del barri de Pequín, en què s'emprarà un model de contenidor tancat que funciona amb una targeta identificativa i adhesius amb un codi QR per a les bosses de residus de la fracció resta i la matèria orgànica.

Tant Sellabona com Canalias han insistit, primer, que la taxa d'escombraries –recentment aprovada amb un augment del 4,77% després de dos plens bastant remoguts– és del tot finalista, és a dir, que els diners recaptats només serveixen per a pagar la gestió dels residus, i que la introducció dels nous tipus de contenidors (que tard o d'hora es faran servir arreu de la comarca, com ja s'ha fet amb èxit a Argelaguer i a Santa Pau) serviran per veure qui recicla bé –tot i entenent que el millor residu és el que no es produeix– i qui no, amb què els qui no siguin responsables dels seus residus seran penalitzats fiscalment i els qui sí ho siguin no seran sotmesos a cap augment de la taxa.
 

Aniol Sellabona i Francesc Canalias han donat detall de la prova pilot. Foto: Martí Albesa.


Les dades bàsiques de la prova pilot

A partir d’aquest divendres 15 de novembre començarà aquesta prova pilot per a provar el funcionament d’aquest sistema en un sector d’Olot. S'hi veuran implicats un total de 360 unitats productives de residus (entre domicilis particulars i activitats) de la zona compresa entre el carrer Madrid i el carrer Toledo, des de la confluència amb el camí de la Teuleria i fins al carrer Puig Roig, així com els carrers més pròxims.
 
Aquest àmbit d’actuació presenta una importància rellevant ja ha que de permetre, per primera vegada, verificar la idoneïtat del model en una zona urbana. Les característiques d’aquest sectors, diferents a les d’Argelaguer i Santa Pau, amb una important presència de blocs de pisos, una densitat de la població elevada, existència d’activitats econòmiques i una estructura urbanística favorable per la recollida de residus, així ho fan possible.
 
Tot i que a partir del dia 15 de novembre s’iniciaran les tasques d’informació dels veïns i el repartiment de les targetes identificatives amb visites a tots els domicilis que formaran part d’aquesta prova pilot, els nous contenidors no s’instal·laran a la via pública fins el 25 de novembre. Seran contenidors d’envasos lleugers, matèria orgànica, paper i cartró i fracció resta i només els podran obrir els habitants d’aquesta zona que hagin estat autoritzats mitjançant una targeta personalitzada.
 
En una primera fase d’aquesta prova pilot no serà necessari l’ús de la targeta, ja que els contenidors es podran obrir tot prement el polsador d’activació del sistema per a oferir un temps d’adaptació al nou sistema. Serà a partir del dia 2 de desembre quan els contenidors quedaran completament tancats i únicament es podrà fer ús d’ells amb la targeta identificativa de cada usuari.

Com funcionarà?

Pel que fa a l’ús de les bosses, cada usuari podrà fer servei de qualsevol tipus de bossa a excepció del paper i del cartró que es dipositarà a l’interior del contenidor granel [en aquest cas caldrà plegar bé els cartrons per a poder-los posar en el contenidor].

Serà necessari que cada usuari enganxi a la bossa de deixalles (resta i matèria orgànica) un codi QR que serà lliurat juntament amb la targeta a les sessions informatives i casa per casa.
 
L’ús de la targeta i dels codis QR permetrà fer un seguiment de la utilització del servei, tot identificant els hàbits correctes i incorrectes dels ciutadans i també, en un futur, l’aplicació d’unes taxes d’escombraries més justes.
 

Imatge de la placa amb les instruccions per a usar els nous contenidors. Foto: @olotuit.


Aquestes proves estaran en funcionament durant sis mesos i si es confirma que el model funciona i dona garantires, s’estudiarà el desplegament a nivell comarcal d’acord amb el Pla de Gestió de Residus comarcal.
 
Dels resultats de les proves pilot d’Olot, Argelaguer i Santa Pau es disposarà de la informació necessària per dur a terme, a nivell de comarca, el desplegament del nou model de recollida de residus definit en el Programa de Residus Municipals de la Garrotxa 2018 – 2023, i que ha de permetre poder assolir els nivells de selecció fixats en les normatives vigents.

Sessions informatives al barri de Pequín

Els dies 15 i 19 de novembre a les 19:00 h, tècnics del SIGMA realitzaran una sessió informativa al local social del barri de Pequin (situat a l’avinguda Santa Coloma, número 99), on s’explicarà el funcionament del nou model de recollida i es repartiran les targetes identificatives personalitzades al veïns que hi assisteixin.
 
El dissabte 16 de novembre al matí, hi haurà un estand informatiu al carrer Madrid (darrere del supermercat) per a explicar el funcionament del sistema i lliurar la targeta identificativa als veïns que hi acudeixin.
 
El dissabte 23 de novembre hi haurà un estand informatiu al carrer Madrid confluència amb el carrer Escorial.

Els pioners

Cal recordar que l’any 2017 es van realitzar proves pilot de diferents models de recollida de residus a la Garrotxa. Es tractava de determinar quin dels sistemes oferia més garanties per a complir amb els objectius marcats per la Unió Europea i la Generalitat de Catalunya, que estableixen la necessitat d’anar avançant en la selecció de residus fins a arribar, progressivament, al 65% l’any 2035. A Olot, actualment se selecciona un 42% dels residus i al conjunt de la Garrotxa un 41%.
 
Amb aquestes xifres a l’horitzó, durant el mes de juny passat es va iniciar una nova prova a Argelaguer i al barri de Can Blanc de Santa Pau, aquesta vegada amb un sistema d’accés als contenidors limitat per als usuaris autoritzats mitjançant una targeta identificativa. Les proves, segons ha comentat Francesc Canalias, han estat tot un èxit. Per exemple, a Argelaguer s'ha passat d'una recollida selectiva del 32% a gairebé assolir el 80%. Cal recordar que la Garrotxa, amb un percentatge de reciclatge del 52,72%, se situa com la setena comarca que més residus recull de forma selectiva. Encapçala la llista la comarca d’Osona, amb un 61,66%.

Segons Canalias l'objectiu no és encarir el sistema, sinó tot el contrari. De fet, a banda de l'adaptació de les taxes segons el comportament dels usuaris i a banda dels 24 nous contenidors que es faran servir en aquesta prova pilot, si es tur endavant fer-ho a tota la ciutat es podran fer servir els mateixos contenidors actuals sense problemes. En tot cas, els nous contenidors canviaran el color de les tapes segons el residu que es tracti.




 
Arxivat a