sequera

​Ripoll instal·larà filtres d'arsènic per evitar nous episodis de restriccions d'aigua

Els filtres es col·locaran a la planta potabilitzadora

L'arsènic no pot superar els 10 mil·ligrams per litre d'aigua | Mariona Batallés
per Pau Masó, Ripoll, Catalunya | 10 d'agost de 2022 a les 11:09 |
Després de deu dies en què Ripoll, Campdevànol i Ribes de Freser han hagut de prohibir el consum d'aigua de boca, alguns ajuntaments ja han decidit prendre mesures per evitar que aquests episodis es repeteixin.

A Ripoll han decidit instal·lar filtres d'arsènic per controlar millor els nivells d'aquest mineral a l'aigua que arriba al municipi. De fet, l'augment de la presència de l'arsènic a l'aigua a causa de la sequera ha estat el motiu que va obligar a prohibir als veïns utilitzar l'aigua de l'aixeta per beure o cuinar.


La inversió que pretén fer l'Ajuntament de Ripoll es farà a la planta potabilitzadora en les següents setmanes. "A ple mes d'agost i amb l'escassetat de materials que hi ha en aquest moment, no és immediata. Calen vàries setmanes de terminis d'entrega", explica l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, a NacióRipollès.

La inversió que preveu el consistori és a mitjà termini i ha sorgit després d'un episodi mai vist a Ripoll. "Serà una inversió de futur pensant que aquests episodis, que fins ara no havíem viscut, es puguin repetir", diu Munell.


El cost de la instal·lació dels filtres d'arsènic puja a desenes de milers d'euros i la seva funció és retenir el mineral per tal que no arribi amb alts nivells a les cases de Ripoll, que des d'aquest dilluns ja poden tornar a beure aigua de l'aixeta després de deu dies de prohibició.

Des del 2003 el nivell d'arsènic a l'aigua domèstica està limitat a 10 mil·ligrams per litre. Abans d'aquesta restricció la limitació se situava als 50. Aquests dies a Ripoll, Campdevànol i Ribes, la presència d'arsènic ha arribat als 14 mil·ligrams per litre.

 

Participació