sequera

​L'aigua de Ripoll, Campdevànol i Ribes segueix amb nivells d'arsènic per sobre del normal

Els tres ajuntaments estan pendents de les pluges per aconseguir rebaixar la concentració d'aquest mineral que ha obligat a prohibir el consum domèstic des de fa una setmana

per Pau Masó, Ripoll, Catalunya | 5 d'agost de 2022 a les 14:21 |
Des de fa una setmana està prohibit beure o cuinar amb aigua de l'aixeta | Adrià Costa
Ja fa una setmana des que l'Ajuntament de Ripoll i el de Ribes de Fraser van prohibir el consum d'aigua de boca als seus ciutadans a causa de la sequera. El dissabte 30 de juliol es van detectar nivells d'arsènic més elevats del normal a causa del poc volum d'aigua dels rius i els aqüífers. Fins al dia d'avui, el nivell d'aquest mineral no ha baixat per sota dels 10 micrograms i s'han registrat valors de fins a 15.

Periòdicament es van fent anàlisis i fins que els nivells no baixin, no es podrà tornar a permetre el consum d'aigua per beure o cuinar. Perquè això passi, caldrà estar molt pendents del cel i les pluges que caiguin els pròxims dies. De fet, aquest divendres hi ha previsió de tempestes a la comarca de manera força extensa.


Per aconseguir que baixin els nivells d'arsènic hi ha dues maneres: que els aqüífers es reomplin o que el riu Freser porti més cabal. Per recuperar els aqüífers caldria una pluja constant, mentre que per omplir el cabal del riu pot ser suficient una pluja sobtada. "A major volum d'aigua, la concentració d'arsènic es redueix. Serien les dues solucions per revertir la situació", diu l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, en declaracions a NacióRipollès.

El punt de captació de la ciutat de Ripoll es troba a la Vall de Ribes, entre Ribes de Freser i Campelles, perquè la capital pogués revertir la prohibició actual caldria que plogués a aquesta zona. "La previsió depèn de la pluja. Si plou, hem d'esperar que baixi la concentració del mineral", diu Munell.


L'alcalde de Ripoll recorda que és la primera vegada que la població viu una situació d'aquestes característiques. Per això diu que al principi hi va haver "sorpresa", però que ara els ciutadans s'han adaptat. "La gent va agafar aigua per passar un mes. El primer dia es van buidar les estanteries dels supermercats, però després s'ha vist que el sistema comercial ha reposat a temps. El primer dia hi va haver esverament, però ara la gent ja ho ha assumit", diu Munell.

Mentrestant, els Ajuntaments de Ripoll, Ribes i Campdevànol han pres mesures com tancar les fonts públiques i segueixen llançant missatges a la població perquè no utilitzi l'aigua de l'aixeta per beure o cuinar. La mateixa recomanació també s'ha fet per als animals de companyia. Fins al 2003 el límit de concentració d'arsènic a l'aigua era de 50 micrograms per litre, a partir d'aquell any, es va restringir a 10.

 

Participació