arqueologia

​Una exposició commemora els 50 anys de la descoberta del jaciment del Roc de les Orenetes

S'ha inaugurat aquest divendres i es podrà veure fins a principis de setembre

per Redacció, Ripoll, Catalunya | 5 d'agost de 2022 a les 19:00 |
Un grup d'arqueòlegs treballa al jaciment del Roc de les Orenetes | ACN
A finals dels 60, un veí de Queralbs va descobrir la cova del Roc de les Orenetes, una necròpolis prehistòrica situada a 1.860 metres sobre el nivell del mar, però no va ser fins a l'agost del 1973 quan es va fer la primera intervenció d'urgència. Va ser a càrrec del Grup Grober Xaialsa, una entitat constituïda entre amics de la Vall de Ribes per promoure la socialització de la ciència. Al capdavant d'aquests treballs hi havia l'Eudald Carbonell, que va dirigir una excavació per primer cop i que, des del 2019, codirigeix les campanyes d'excavació.

El descobriment del Roc de les Orenetes va esdevenir una fita d'interès internacional en el món acadèmic de la prehistòria europea perquè, al seu interior, es va documentar una necròpolis prehistòrica amb gairebé mig centenar d'individus en un estat de conservació excepcional. En aquell moment, els treballs es van centrar a recuperar les restes que es trobaven dipositades en superfície.


Després de més de 50 anys, les excavacions es varen reprendre novament l'any 2019 i continuen actives sota la direcció del mateix Eudald Carbonell, catedràtic de prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili i investigador de l'IPHES-CERCA i del Dr. Carles Tornero, investigador adscrit al mateix centre de recerca en el marc del projecte de recerca "Arrels prehistòriques de la transhumància a l'Alt Ripollès" del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 

Imatge de l'interior del jaciment Foto: ACN


En les darreres campanyes d'excavació s'ha pogut comprovar la magnitud del dipòsit funerari, amb la recuperació de milers de restes humanes així com fragments de recipients ceràmics, objectes de guarniment de bronze i diverses puntes de fletxa.

Una exposició de record


Per tal de commemorar els més de 50 anys del seu descobriment, l'IPHES-CERCA i l'Ajuntament de Queralbs, amb la col·laboració del Museu Etnogràfic de Ripoll i el Museu d'Arqueologia de Catalunya-Girona, han organitzat l'exposició '50 anys del Roc de les Orenetes', que romandrà oberta al públic a la Sala Puigmal de Queralbs entre el 5 d'agost i el 4 de setembre. L'acte d'inauguració ha estat aquest divendres i ha comptat amb l'assistència d'Eudald Carbonell i l'equip d'arqueòlegs que van participar en la primera excavació, l'any 1972.

L'exposició, estructurada a partir de tres mòduls, pretén fer un recorregut històric de la recerca en el jaciment, des de la seva descoberta a finals dels anys 60 del segle passat fins a l'actualitat.

 

Participació