​Més de la meitat dels ajuntaments del Ripollès reben ajuda per mantenir la figura del secretari

Catorze pobles de la comarca han rebut suport econòmic i logístic de la Diputació per tal de fer front a un càrrec essencial als consistoris

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu | Europa Press
Redacció
04 d'agost del 2022
Actualitzat a les 17:30h
La de secretari interventor és una figura imprescindible perquè un ajuntament amb escassa capacitat econòmica i de gestió funcioni. El secretari interventor dirigeix la part tècnica, fa funcionar la maquinària administrativa, com la convocatòria de plens o la concessió de llicències d'obres, i exerceix una funció de control intern i de comptabilitat d'acord amb la llei, entre d'altres.

No disposar-ne, ja sigui per la mancança d'aquests funcionaris o per la baixa del titular, pot abocar un consistori a la paràlisi.Molts pobles es troben amb el problema que no tenen aquesta figura perquè els costa trobar-la.

Per aquesta raó, fa uns anys la Diputació de Girona va posar en marxa un servei gratuït d'assistència de secretaria intervenció (SASI) a ajuntaments de menys de 1.000 habitants, els quals representen més de la meitat dels que hi ha a la demarcació.

Es tracta d'uns secretaris interventors itinerants, que ofereixen assistència en matèria de fe pública, assessorament legal, funció interventora, control financer i de comptabilitat.Un equip de deu secretaris interventors que s'encarreguen en l'actualitat de la gestió de vint-i-cinc municipis de les comarques gironines, entre els quals hi ha Campelles, Gombrèn, Llanars, les Llosses, Molló, Ogassa, Pardines, Sant Pau de Segúries, Setcases, Vallfogona de Ripollès i Vilallonga de Ter.

Un nou servei aquest 2022
Aquest 2022 la Diputació de Girona ha decidit fer un pas més: ha inclòs una partida de gairebé un milió d'euros en el Fons de Cooperació Econòmica i Cultural per ajudar els municipis amb escassa capacitat econòmica i de gestió a fer front a les despeses del lloc de treball de secretari interventor i a facilitar-ne la regularització en aquells municipis on no existeixi.

S'han pogut acollir a aquesta nova línia de subvencions els municipis de menys de mil habitants o els que superin lleugerament aquesta xifra, però tinguin un pressupost igual o inferior a 1.500.000 euros. Segons es va estipular en les bases reguladores, aquest any cada ajuntament podrà rebre, com a màxim, 10.000 euros, un ajut que en cap cas pot superar el 90% de la despesa justificada.

En total a la demarcació, hi ha un centenar de municipis que s'han vist beneficiats per aquesta ajuda. Al Ripollès són Planoles, Queralbs i Toses.