Campanya per millorar el reciclatge dels envasos de vidre a bars i restaurants del Ripollès

El Consell Comarcal ha començat a Ripoll un treball de camp amb educadors ambientals

Redacció
04 d'agost del 2022
Actualitzat a les 8:56h
Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu | Adrià Costa
El Consell Comarcal del Ripollès ha posat en marxa una campanya d'educació ambiental, en aquest cas, focalitzada en la fracció del vidre, enfocada a grans generadors com son els bars i restaurants. Aquest conjunt d'accions es duu a terme en col·laboració amb el gestor de residus sense ànim de lucre Ecovidrio.

L'acció ha començat aquesta setmana i la duu a terme informadors ambientals i també l'agent cívic de medi ambient que recentment ha incorporat el Consell Comarcal. L'equip fa visites a bars i restaurants, un per un, amb la finalitat d'informar-los sobre com s'han de separar correctament els residus consistents en envasos de vidre i recordar-los l'obligació de fer-ho. La intenció és saber les circumstàncies de cadascun, informar-los de la necessitat de llençar els envasos de vidre al contenidor verd, a més donar-los suport per augmentar-ne el reciclatge, per exemple, facilitant-los cubells.

Paral·lelament, la campanya també serveix per identificar a quines àrees d'aportació de residus s'adrecen més habitualment els treballadors dels establiments de restauració per abocar-hi el vidre. Això permetrà, si s'escau, equipar-les amb uns dispositius que faciliten el llançament dels cubells dins dels contenidors de vidre.

A més de la visita inicial de caràcter informatiu, la intenció és repetir periòdicament la trobada amb els responsables dels establiments. D'aquesta manera, es podrà avaluar l'evolució de la campanya i fer un seguiment dels canvis implementats en les rutines dels bars i restaurants que encara no reciclen els envasos de vidre.

Bars i restaurant generen el 52% dels residus de vidre
Segons dades d'Ecovidrio, el sector de l'hostaleria i la restauració genera el 52% dels residus d'envasos de vidre d'un sol ús. D'aquest percentatge, es calcula que el 30% acaba als contenidors de rebuig i, per tant, no es recicla. Entre aquells negocis que no reciclen el vidre, els motius més habituals per no fer-ho són la falta de temps, la manca de l'hàbit i la falta d'espai.

De moment, la campanya es duu a terme a Ripoll, amb la voluntat d'estendre-la pròximament a la resta de municipis. El 2021, el percentatge de reciclatge del Ripollès es va situar al 48,38%, aproximadament dos punts per sobre de l'any anterior.