Comencen les obres al pont sobre el Ter: un mes sense servei de tren entre Ripoll i Planoles

Els treballs han de servir per millorar la seguretat i les condicions de la infraestructura

Operaris sobre el pont del tren de Ripoll
Operaris sobre el pont del tren de Ripoll | Arnau Urgell
Redacció
28 de juliol del 2022
Actualitzat a les 11:11h
Aquest dissabte 30 de juliol començaran una de les obres més esperades a la capital del Ripollès. Després d'anys de reclamacions, Adif arreglarà i millorarà el pont de tren de Ripoll. Es tracta de la fase principal d'uns treballs que fa dies que van començar amb l'adequació d'accessos i muntatge de bastides, però que ara arribaran a la fase central. En total, el cost de les actuacions puja a 1,2 milions d'euros.

Durant la fase d'afectació al trànsit ferroviari, es durà a terme la neteja, regularització i impermeabilització de l'estructura amb la tècnica denominada "poliurea", que ofereix la durabilitat més gran per a aquest tipus d'estructures. Per a aquesta actuació, és necessari l'aixecament de la superestructura de via (carril, balast, travesses) i la seva restitució posterior en òptimes condicions geomètriques abans de la finalització del tall ferroviari.

Adif farà els treballs per garantir l'operativitat de l'estació de Ripoll i dels dos passos a nivell a ambdós costats del pont. També se sanejaran les zones més danyades de les capes de formigó dels paraments inferiors i laterals de l'estructura, restituint la seva funció protectora i s'hi realitzaran injeccions de morter per a la millora estructural. Aquests es duran a terme en bona part des del mateix tauler amb maquinària específica, amb objecte de minimitzar les afeccions als veïns de Ripoll i el trànsit pel llit. Així mateix, es renovaran part de les baranes de protecció i s'hi instal·laran proteccions de recobriment del formigó mitjançant perfils d'alumini.
 

El pont del tren de Ripoll Foto: Arnau Urgell



Per treballs nocturns:

El 29, 30 i 31 de juliol s'efectuaran treballs nocturns al pont de la R3 sobre el riu Ter. Es realitzaran en aquest horari per evitar afectacions als horaris dels trens.

A la circulació:

La complexitat d'aquestes actuacions obliga a la interrupció del trànsit de trens entre les estacions de Ripoll i Puigcerdà/la Tor de Querol-Enveig, entre el 30 de juliol i l'1 de setembre.

Per tal de garantir la mobilitat dels viatgers de la línia R3, durant el període d'obres, Renfe reprogramarà el servei d'aquesta línia:

· L'Hospitalet de Llobregat – Ripoll: Servei habitual en tren.
· Ripoll – Puigcerdà/la Tor de Querol: Servei alternatiu per carretera en aquest trajecte per als trens amb origen o destinació Ribes de Freser, Puigcerdà i la Tor de Querol-Enveig. El servei d'autobusos tindrà les parades en punts pròxims a les estacions.

Tota la informació sobre les modificacions del servei es comunica a través de megafonia en estacions, a l'interior dels trens, pantalles i teleindicadors. Així mateix, l'equip d'informadores a les estacions afectades orientarà als usuaris que ho necessitin.