Recorreguts de benestar i introspecció a la vora del riu Ter: el nou producte turístic del Ripollès

Des del Consell Comarcal han impulsat una nova proposta turística que busca potenciar el benestar del visitant

Imatge promocional de la nova proposta turística Vorater
Imatge promocional de la nova proposta turística Vorater | Consell Comarcal del Ripollès
Redacció
06 de juliol del 2022
Actualitzat a les 10:50h
Dins el ventall d'accions per convertir el Ripollès en un referent del turisme de natura sostenible, s'ha presentat una proposta turística innovadora i diferent: Vorater. Es tracta d'una acció en el marc del projecte Xarxa d'espais de contacte amb el riu Ter - Impuls a la diversificació del turisme a la natura al Ripollès, promogut pel Consell Comarcal del Ripollès, cofinançat amb fons europeus FEDER i administrat pel Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya.

El president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, ha qualificat Vorater com "un projecte molt especial, diferent i innovador" que es focalitza en el benestar i la salut, que busca "donar valor als beneficis que aporta connectar amb la natura i, especialment, els rius". Colomer ha detallat que no es tracta de rutes senderistes pròpiament, sinó que Vorater proposa uns punts de calma i observació vinculats amb exercicis com la meditació, el mindfulness o el ioga com a eines per recobrar la serenor, la pau i l'harmonia, aprofitant les qualitats de l'entorn natural del Ripollès en itineraris ja existents.

Recorreguts en espais de desconnexió
Es busca que els visitants facin "un recorregut introspectiu" pels diferents espais naturals seleccionats, tal com ha apuntat el conseller comarcal de Turisme, Xavier Guitart. L'objectiu és que les persones tinguin "una experiència plaent" i, alhora, "connectin conscientment amb si mateixos i amb l'entorn" en uns racons amb alta qualitat paisatgística i sensitiva. Concretament, es tracta de la roureda de Can Pascal, a Camprodon; un paratge proper a la Ral, a Sant Pau de Segúries; la riera d'Arçamala, a Sant Joan de les Abadesses; i un paratge proper a la colònia Santa Maria, a Ripoll.
 

Vorater també compta amb una aplicació mòbil on es poden consultar exercicis de relaxació Foto: Consell Comarcal del Ripollès


Guitart ha explicat que els recorreguts fan entre tres i cinc quilòmetres, comptant l'anada i la tornada, no tenen cap dificultat, i es poden fer sol o acompanyat. S'hi han dissenyat parades vinculades a exercicis de reflexió, dinàmiques d'autoconeixement i mindfulness a l'entorn natural. També s'hi promouen exercicis de moviment del cos, de calma i repòs, d'observació i també d'escriptura. Tot això, acompanyat de lectures amb textos com per exemple haikus elaborats expressament, per preparar el cos i l'esperit per a aquesta experiència. L'acompanyament per fer aquests processos està disponible amb tres suports: un llibret, un mapa i una web app. Tant el llibret com el mapa, els pròxims dies ja estaran disponibles a les oficines de turisme del Ripollès. A la web app s'hi pot accedir a través de l'adreça www.vorater.cat.

Les experiències que proposa Vorater giren al voltant del riu com a metàfora de la vida que flueix, que canvia i que és en moviment constant. El conseller comarcal també ha subratllat que aquesta proposta turística s'ha elaborat amb molta cura tant pel que fa a la selecció dels espais, com la redacció de tots els continguts que l'embolcallen fins a la imatge gràfica, que està estretament vinculada amb el caràcter de la marca turístic del Ripollès. Aquest projecte ha requerit una inversió de 39.149,55 euros, IVA inclòs.