FGC senyalitzarà els ports del Ripollès i la Cerdanya per atraure turisme ciclista

De cara a l'estiu, a l'estació de Queralbs s'habilitarà un nou aparcament amb 75 places i a Vallter es posarà de nou en funcionament el telecadira fins a la cota 2.535 metres

Presentació de la temporada d'estiu d'FGC al Palau Robert
Presentació de la temporada d'estiu d'FGC al Palau Robert | FGC
15 de juny del 2022
Actualitzat a les 11:19h
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) aposta pel turisme de proximitat i de qualitat per "descobrir i redescobrir" Catalunya. Així ho ha explicat la directora de FGC, Marta Subirà, aquest dimarts des del Palau Robert de Barcelona, en la presentació de la nova temporada turística per aquest estiu. 

Pel que fa a les novetats a les estacions d'FGC aquest estiu destaca per la instal·lació d'un mirador panoràmic al cim de la Tosa d'Alp, a la Molina; i la senyalització dels principals ports ciclistes de carretera de les comarques de la Cerdanya i el Ripollès, de manera que es detallarà el desnivell, l'alçada i els quilòmetres de recorregut. També s'oferirà un bitllet combinat que inclou el cremallera de Núria i el telefèric Coma del Clot.

Pel que fa als trens turístics, durant el setembre es posarà en marxa un nou web que permetrà comprar en línia els bitllets pels cremallera, els funiculars i els paquets combinats. A més, es podrà embarcar directament sense haver de passar per les taquilles.


Pel que fa al mirador panoràmic al cim de la Tosa d'Alp, situat a 2.537 metres d'altitud, s'hi instal·larà una taula panoràmica d'interpretació i s'arranjarà l'accés amb unes escales de pedra per fer-lo més accessible.

Sobre la senyalització dels ports ciclistes de carretera de la Cerdanya i el Ripollès, l'objectiu és atraure el turisme ciclista que està consolidat a altres indrets de la demarcació de Girona. De fet, a la Molina, també s'instal·larà un punt de recàrrega de bicicletes elèctriques. 

A la Vall de Núria, s'habilitarà un nou aparcament –amb 75 noves places- a l'estació de Queralbs. Així mateix, s'han instal·lat suports per fer fotografies de tipus selfie i a l'edifici del Santuari s'ha habilitat una sala de lactància i canviadors per a persones amb mobilitat reduïda. Els caps de setmana s'oferirà una circulació especial amb trens d'època.

Entre les novetats, a l'estació de Vallter es posarà de nou en funcionament el telecadira fins a la cota 2.535 metres.

Els actius turístics d'FGC
Els actius turístics d'FGC es poden visualitzar des de dues perspectives, segons Subirà. En primer lloc, des del punt de vista més local, tenint en compte l'oferta "atractiva" per als visitants que proporciona una "experiència integrada en l'entorn natural". I, des de l'altra banda, el punt de vista global, ja que els equipaments, ha explicat, són de "primer ordre internacional". 

Més enllà dels actius turístics, Subirà ha fet referència al compromís d'FGC amb el medi ambient. "Les explotacions turístiques són cada any més eficients", ha anunciat, alhora que ha reivindicat una oferta de serveis durant 365 dies a l'any amb actius turístics i de lleure que permeten gaudir de la natura pura i d'una "mobilitat turística" pionera. 

"L'oferta d'FGC no és només turística, sinó que també està englobada al sector de la mobilitat", ha recordat Laura Vives, responsable comercial de Turisme FGC Muntanya, fent referència a la línia R5 que connecta Barcelona i Manresa amb Monistrol. Vives, alhora, ha fet referència a canviar el concepte de mobilitat turística i ha reivindicat el poder del cremallera de la Vall de Núria, com a únic mitjà d'accés al complex, així com els trens turístics dels Llacs i del Ciment, que proporcionen vistes que només es poden aconseguir des de l'interior dels combois.

Les estacions de muntanya no només estan actives els mesos d'hivern amb el turisme de neu. Així ho ha recordat Bernat Baylina, el representant de les estacions de muntanya del Pirineu de Lleida, i Ruth Bober, relacions públiques de la Vall de Núria, que han fet esment de les infinites activitats que es poden gaudir des de les sis estacions de muntanya que FGC gestiona al Pirineu.