ERC critica la implantació del pagament per generació a Sant Joan, ara ajornada

Els republicans consideren que s'ha aplicat "amb presses i de forma erràtica"

Els cubells per a la recollida de residus
Els cubells per a la recollida de residus | CCR
Redacció
08 de juny del 2022
Actualitzat a les 10:04h
El mes de de febrer de l’any 2021 l’equip de govern de Sant Joan de les Abadesses (MES) va repartir pel servei de recollida porta a porta nous cubells amb xip, de matèria orgànica i rebuig, a les llars del municipi a fi d’implementar la recollida de deixalles mitjançant el pagament per generació. Un nou mètode de recollida que preveia que cada llar pagués una taxa de recollida diferent en funció de les escombraries generades. Establint una part fixa i una part variable que s’ha explicat durant tot el període.

En aquest sentit, es va anunciar que la implantació dels nous cubells amb xip era d’obligada utilització i que a partir del dia 21 d’abril no es recolliria cap deixalla que no fos amb els nous cubells implementats. 

D’altra banda, l’equip de govern de Sant Joan de les Abadesses va aprovar, al plenari del dia 31 de juliol, el mètode de càlcul que havia de regir la nova ordenança de la taxa de recollida d’escombraries. Una ordenança que des del grup d’ERC es va considerar "poc fonamentada" ja que els tres mesos que havien transcorregut des de la implementació dels nous cubells no eren suficients per fer un càlcul realista per la possible nova de recollida de deixalles.

Aquesta taxa va quedar derogada al plenari del mes de setembre del 2021 i va aprovar-se un increment del 3% de la taxa de recollida d’escombraries pel 2022. Una mesura que no va agradar a ERC: "És a dir, es demana més responsabilitat als veïns i a les veïnes de Sant Joan, no es bonifica per generació i se n’incrementa el pagament".  

El passat divendres 20 de maig, l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va anunciar que el nou sistema de pagament per generació s’ajornava per tal d’estudiar-ne millor el procediment malgrat que s’havia d’haver implantat plenament al mes de gener passat. 

ERC, en una nota de premsa, ha lamentat la situació: "La implantació del pagament era un possible bon mètode per incrementar el percentatge de reciclatge de Sant Joan de les Abadesses però la seva execució temporal i econòmica no s’ha gestionat correctament. Per una banda, les presses i la rapidesa han sigut poc encertades i, d’altra banda, no s’han tingut en compte variables que permetessin millorar l’actual sistema, com per exemple la millor gestió de les àrees d’aportació, les segones residències o la millor mida dels cubells apte per tots els habitatges i famílies monoparentals per exemple".

En aquest marc, els republicans demanen "una millor calendarització i planificació del sistema de recollida d’escombraries de Sant Joan de les Abadesses i l’establiment d’una taxa de recollida justa i adaptada a l’esforç que fan els santjoanins i les santjoanines en matèria de reciclatge". Així mateix, reclamen que "es replantegi l’increment del 3% de la taxa per aquest 2022, aprovada per l’equip de govern".