Sant Joan de les Abadesses amplia el seu potencial paisatgístic a la zona fluvial

Els Jardins de la Puda i la Font d’en Roca es converteixen en un espai públic per passejar i fer-hi activitats

Els visitants han gaudit de l'espai, ja reformat
Els visitants han gaudit de l'espai, ja reformat | Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses
Redacció
10 de maig del 2022
Actualitzat a la 13:40h
Els nous jardins de la torre de la Puda, de Sant Joan de les Abadesses, es van inaugurar el passat diumenge, 8 de maig, després que en els darrers anys s’hi hagin dut a terme obres de jardineria, il·luminació, accessibilitat i seguretat. La jornada va comptar amb una gran afluència de gent. 

D’aquesta manera, Sant Joan de les Abadesses augmenta els punts d’interès paisatgístic al voltant de la zona de l’Horta amb dos nous espais públics: els Jardins de la Puda i la Font d’en Roca. Els jardins de la torre de la Puda varen ser adquirits per l’Ajuntament l’any 2012 amb la intenció d’obrir-los al públic i convertir-los en un espai de gaudir per a veïns i veïnes i persones que visiten la vila, per passejar o per fer-hi activitats de tot tipus.

La inauguració ha inclòs la visita guiada "Arbres arrelats" per la vila, a càrrec de l’alumnat de l’institut escola Mestre Andreu, d’una visita a les obres de la Font d’en Roca per part de l’arquitecte Francesc Fajula, i de l’espectacle La poesia va a la font, a càrrec de Valentí Maymó.

La torre va ser construïda l'any 1952 com a segona residència de Carmel Casanovas, alcalde de Montgat i els jardins es varen construir l'any 1954 a partir d'un disseny del paisatgista Joan Mirambell. De l'execució se'n va fer càrrec el jardiner local Antoni Vinuesa. Entre la vegetació que s'ha mantingut i la que s'ha afegit hi ha cedres, xiprers, erables de fulles vermelles, til·lers platejats, faigs de fulles vermelles, boixos, rosers, espígol, farigola, sàlvia, romaní i, fins i tot, maduixeres i nabius.

L’actuació s’emmarca dins del pla de promoció del turisme de natura "L’experiència dels Pirineus més autèntics" i també a través del Pla de foment territorial del turisme, del Departament d’Empresa i Coneixement, dos projectes gestionats pel Consell Comarcal del Ripollès que hi han aportat prop d'un 90% dels 191.842,13 euros que han costat les actuacions.
 
La jornada també ha inclòs la visita a les obres de reurbanització de l’entorn de la Font d’en Roca, pocs dies abans que acabin. Es tracta d’un projecte que dona continuïtat i amplia el Parc de la Muralla des del carrer Torre del Saltant fins a la riera de l’Arçamala. Això aconsegueix una transició entre els darrers edificis de la Vila Vella i la zona natural per on discorre l’afluent del riu Ter. L’actuació també farà accessible un nou espai, un antic hort que va adquirir l’Ajuntament entre la muralla de l’Era d’en Serralta i la riera i que, segons alguns estudis, podria pertànyer a un antic molí de guix. S’hi podrà accedir des de prop dels safareigs.

L’obra també s’emmarca dins el pla de promoció del turisme de natura "L’experiència dels Pirineus més autèntics", un projecte gestionat pel Consell Comarcal del Ripollès i dotat amb 1.966.107,57 euros, aportats per la convocatòria 2014-2020 del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER) administrat pel departament de la Presidència. Les obres de la font han tingut un cost de 183.446,78 euros.

L’obertura dels jardins i la reurbanització de la Font d’en Roca coincidiran amb la recuperació de l’espigó, la zona dels horts i la passera que es varen malmetre durant els temporals Gloria i Leslie. Conjuntament, les actuacions donaran continuïtat a tot un projecte per fer valdre i obrir l’espai fluvial entorn del Ter.