«Balandrau, l'infern glaçat», millor pel·lícula d'esports d'aventures del BCN Sports Film Festival

El documental recupera en primera persona la tragèdia de desembre de l'any 2000, on van morir 10 persones

Un dels supervivents de la tragèdia, en el moment de ser rescatat
Un dels supervivents de la tragèdia, en el moment de ser rescatat | TV3
Redacció
22 de febrer del 2022
Actualitzat a la 13:28h
Dissabte passat es va celebrar la cerimònia de clausura de la 12a edició del BCN Sports Film Festival, al Museu Olímpic i de l'Esport Joan Antoni Samaranch. A l'acte va ser premiada la producció  Balandrau, infern glaçat, com a millor pel·lícula d'esports d'aventura. Va rebre el premi el productor Tono Folguera. El film recupera la tragèdia, on van morir 10 persones.


El 30 de desembre del 2000, a les dues del migdia, va començar l'episodi meteorològic més terrible mai ocorregut als Pirineus i el tercer pitjor accident a nivell mundial. En poques hores, un monstre de fred, neu i vent va convertir el Balandrau en una trampa mortal. En aquesta muntanya del Ripollès van morir-hi set persones, dues més a la propera Coma de l'Orri i una desena a Port Ainé, al Pallars Sobirà.
 

Tono Folguera ha recollit el guardó. Foto: BCN Sports Film Festival


La potencia del vent del torb va traslladar les dures condicions dels cims de l’Himàlaia a les nostres muntanyes en qüestió de minuts. Balandrau, un infern glaçat és un retrat de la tragèdia narrat en primera persona pels supervivents –especialment colpidor és el testimoni de Josep Maria Vilà- i per aquells que van arriscar la vida en un rescat liderat pels bombers GRAE que va implicar un desplegament de mitjans sense precedents.


Rècord d'audiència

El documental va tenir una gran rebuda a TV3. El van veure 523.000 espectadors, va fer una quota del 21,5%, va liderar la franja i va fer el millor resultat des del 15 d’octubre del 2019. A més, va tenir una audiència acumulada de 917.000 espectadors.