Sant Joan de les Abadesses

Sant Joan de les Abadesses amplia l'aparcament i enjardina les Cinc Fonts

Les obres duraran nou mesos i costaran 260.000 euros

per Redacció, Ripoll, Catalunya | 20 de setembre de 2021 a les 11:59 |

Obres a les Cinc Fonts. Foto: Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses


La setmana passada es van iniciar a Sant Joan de les Abadesses les obres d’ampliació de la zona d’aparcament al voltant de les Cinc Fonts i de creació d’una zona enjardinada. Es tracta d’una actuació que s’emmarca en el nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible i que pretén que els veïns i veïnes de la vila i també turistes i visitants l’utilitzin, fent l’últim tram fins al centre de la vila a peu, per reduir el trànsit al nucli.


En l’actualitat, aquest espai està format per tres terrasses, la primera de les quals compta amb un espai per a autocaravanes, i que en total podia acollir prop de 40 vehicles. El nou aparcament projectat estarà format per una sola terrassa, amb un petit desnivell en la part central per adaptar-se a la topografia, i que tindrà espai per a prop de 90 vehicles.

Es construirà un talús al marge del riu que permetrà separar l’aparcament dels habitatges i, a la vegada, facilitar la circulació dins de l’aparcament. Aquest tindrà una zona central en forma d’ametlla per a 30 vehicles, i al voltant hi haurà els carrils per desplaçar-se, i al voltant d’aquest, 60 aparcaments més en bateria.


Una de les parts més importants de l’actuació és la creació d’una zona enjardinada entre l’aparcament i el carrer, però també la integració paisatgística amb l’entorn del riu Ter. La vegetació que s’hi plantarà permetrà tapar el talús visualment, i recuperarà el bosc de ribera de la part inferior.

L’arbrat que es plantarà al talús i a la zona propera a la llera del riu són de creixement ràpid i típics de ribera, com els verns, àlbers, pollancres, salzes, bedolls i trèmols. A la part més alta es plantaran plataners i freixes, i a l’aparcament, per generar ombra, s’hi plantaran arbres de gran port com el tell i la zelkova. En la part central també hi haurà roure americà, un lledoner i una alzina surera, i finalment, també s’hi plantaran cedres, un pinsap i per resseguir i acompanyar el passeig de l’Estació, una combinació de parròtia i roure green pillar.


Les obres tindran un cost de 260.086 euros, finançades en un 50% pel fons europeu FEDER en el projecte Xarxa d’espais de contacte amb el riu Ter. Impuls a la diversificació del turisme a la natura del Ripollès, tot i que no es descarta sumar-hi altres vies de finançament. Es preveu un termini d’execució de nou mesos.
 

Mapa de les obres. Foto: Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses

 

Participació