​Vídeo | Graven un llop a tocar del refugi de Coma de Vaca

El Ripollès és la comarca on hi ha més avistaments de llop

El llop, a tocar del refugi
El llop, a tocar del refugi | Refugi de Coma de Vaca
29 de juliol del 2021
Actualitzat el 30 de juliol a les 9:13h

Veure un llop, tot i que continua sent molt poc freqüent, ha estat cada vegada més habitual al Ripollès, especialment a l'entorn de Vall de Núria. Tanmateix, és força excepcional disposar d'imatges de vídeo d'aquest mamífer al Pirineu.

Aquest dijous al matí, un exemplar de llop s'ha deixat veure a tocar del refugi de Coma de Vaca, al terme municipal de Queralbs. “El llop passejava a escassos 30 metres a l'altra banda del riu”, explica Xavi Fernández, guarda d'aquest refugi d'alta muntanya propietat de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). “Ho hem consultat amb experts i ens han confirmat que és un llop”, ha afegit en declaracions a NacióDigital.

Que veure un llop no és fàcil ho exemplifica el mateix Fernández “Fa 24 anys que soc guarda i no l'he pogut veure mai”, explica amb certa resignació.

Dos dels companys del refugi el van poder veure fa tres anys i aquest matí ha estat el torn d'en Pau Román, treballador de l'equipament muntanyenc i que ha pogut gravar les imatges amb un mòbil quan havia sortit al porxo a fer un cafè.

El refugi de Coma de Vaca està situat a 1.995 metres d'altitud al paratge del pla de les Eugues, just a la confluència del riu homònim amb el Freser. Està a sota del Balandrau i s'hi pot accedir des de Daió, el santuari de Núria i la pista de Tregurà, entre altres punts.

El Ripollès, principal llar del llop a Catalunya
Des de l’any 2000 es té constància de la presència de llop en territori català cada any. Les dades segures provenen sempre de les comarques de la Cerdanya, l’Alt Urgell, el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès. A més, caldria afegir-hi el Moianès, on es va detectar l’any 2010.

Els darrers anys el major nombre d'evidències sempre s'han situat al Ripollès –especialment a l'entorn de Vall de Núria i del límit amb la Cerdanya-. A la comarca, les primeres dades comencen el 2004 i es van fer més notòries i contínues a partir del 2012.