Les treballadores de l'Ajuntament de Ripoll tindran permisos menstruals

El consistori estudiarà en cada cas si és retribuïble o recuperable

La sessió del ple d'aquest dimarts
La sessió del ple d'aquest dimarts | Ajuntament de Ripoll
Redacció
26 de maig del 2021
Actualitzat a la 13:49h
Les treballadores de l'Ajuntament de Ripoll podran optar a un permís menstrual si es troben malament en el moment en què tenen la regla. La mesura es va aprovar per unanimitat a través d’una moció aquest dimarts, 25 de maig, en el ple municipal ordinari. Fa uns dies, Girona es va convertir en la primera ciutat catalana en tirar endavant el permís menstrual.

La moció la van presentar tots els grups del consistori.  Fa referència a un permís justificable de menstruació i climateri (entre la regla i la menopausa) dirigit a les dones treballadores de l’Ajuntament de Ripoll. A partir d’aquest acord, s'estudiarà en cada cas concret si aquest permís acaba sent retribuïble o recuperable. 

En aquest punt hi va haver debat entre els regidors i regidores sobre la redacció de l’acord, però en general es va posar de manifest que cal normalitzar i tenir en compte la dolència que provoca el període de la menstruació en la vida laboral d’algunes treballadores.

Així mateix, des de l’Ajuntament es va manifestar que actualment ja es té en compte totes aquelles dolències, siguin provocades pel període menstrual o per qualsevol altra causa.

18/23101
Altres mocions

En el marc del ple també es va aprovar per unanimitat la moció presentada per tots els grups per declarar Ripoll municipi de llibertat LGBTIQ. Des del consistori es condemna tota forma de violència o discriminació per raó de sexe, orientació sexual, identitat o expressió de gènere.

No es va aprovar la moció presentada pel grup Alternativa per Ripoll-CUP-Amunt de suport a les energies renovables i la implantació de criteris d’integració paisatgística, protecció agrícola i d’equilibri territorial i adhesió al manifest “Per un model energètic sostenible a Catalunya”. Hi van votar a favor Alternativa i la regidora Sílvia Orriols, es van abstenir els grups d’ERC i PSC i va votar-hi en contra el grup de Junts per Ripoll.

Es va aprovar per unanimitat una altra moció presentada per Alternativa de suport i solidaritat amb el poble colombià davant la repressió i vulneració de drets humans que està patint per part de forces de seguretat de l’estat.

Les dues mocions que presentava la regidora no adscrita Sílvia Orriols no es van aprovar. Una era referent a instar a la Generalitat de Catalunya a vetllar per la igualtat de tots els estudiants en horari lectiu i l’altra a la creació d’un certamen literari a Ripoll.