muntanya

Els protagonistes del documental del Balandrau seran a Camprodon

"Balandrau, un infern glaçat" lidera l'audiència a la televisió amb gairebé un milió d'espectadors

per Redacció, 19 de maig de 2021 a les 13:07 |
Un dels supervivents de la tragèdia, en el moment de ser rescatat | TV3
El 30 de desembre del 2000, a les dues del migdia, va començar l'episodi meteorològic més terrible mai ocorregut als Pirineus i el tercer pitjor accident a nivell mundial. En poques hores, un monstre de fred, neu i vent va convertir el Balandrau en una trampa mortal. En aquesta muntanya del Ripollès van morir-hi set persones, dues més a la propera Coma de l'Orri i una desena a Port Ainé, al Pallars Sobirà.

La potencia del vent del torb va traslladar les dures condicions dels cims de l’Himàlaia a les nostres muntanyes en qüestió de minuts. Balandrau, un infern glaçat és un retrat de la tragèdia narrat en primera persona pels supervivents –especialment colpidor és el testimoni de Josep Maria Vilà- i per aquells que van arriscar la vida en un rescat liderat pels bombers GRAE que va implicar un desplegament de mitjans sense precedents.


L'emotiu documental dirigit per Guille Cascante va protagonitzar aquest dimarts la sessió inaugural del DocsBarcelona. També es va poder veure anit a TV3, al Sense ficció, al web en el qual ja està disponible de manera íntegra, i també es podrà recuperar mentre duri el festival a Filmin.


La tragèdia del Balandrau, just ara fa 20 anys, ha quedat marcada en la memòria dels habitants de la Vall de Camprodon, del Ripollès i de tota la gent que estima la muntanya. El millor homenatge és mantenir el record viu del què va passar aquell dia.


En aquest marc, els responsables de la producció, els afectats del tràgic succés i els implicats en el rescat compartiran experiències amb el públic assistent a la projecció del documental que es farà al cinema Casal Camprodoní aquest diumenge, 23 de maig, a les 17 h.

Rècord d'audiència

El documental va tenir una gran rebuda ahir a TV3. El van veure 523.000 espectadors, va fer una quota del 21,5%, va liderar la franja i va fer el millor resultat des del 15 d’octubre del 2019. A més, va tenir una audiència acumulada de 917.000 espectadors.
 

Fitxa tècnica

Direcció: Guille Cascante 
Producció executiva: Tono Folguera, Sergi Moreno, Guille Cascante 
Producció executiva CCMA: Montserrat Armengou i Sílvia Pairó 
Guió. Enric Álvarez i Jordi Morató 
Direcció de fotografia: Tomás Ybarra 
Edició: Carlos Prieto 

Basat en el llibre "Tres nits de torb i un Cap d'Any. Crònica d'una tragèdia al Pirineu", del meteoròleg Jordi Cruz (Símbol Editors).

Una producció Televisió de Catalunya en coproducció amb Goroka i Lastor Media, SL.

 

Participació