Desmantellada la minicentral elèctrica del riu Ritort a Molló

Les obres, que han costat 208.000 euros, milloren la connectivitat fluvial de la conca del Ter

El riu, ja sense la central
El riu, ja sense la central | Ajuntament de Molló
Redacció
12 de març del 2021
Actualitzat a les 16:47h
La Generalitat ja ha finalitzat els treballs per desmantellar la minicentral hidroelèctrica de Molló, al Ritort, amb l’objectiu de millorar la connectivitat fluvial de la conca del riu Ter. L’actuació, duta a terme per la Direcció General de Polítiques Ambientals i Infra[estructures.cat -amb la coordinació i supervisió de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA)-, ha suposat una inversió propera als 208.000 euros i ha tingut una durada de quatre mesos.


L’actuació ha comptat amb un finançament del FEDER i ha consistit en la demolició de la resclosa principal al riu Ritort, de les estructures de captació d’aigua al mateix riu i al torrent de Fabert i de la canonada de transport d’aigua sobre aquest darrer curs fluvial. També s’han realitzat treballs de condicionament morfològic de l’entorn, estesa de terra vegetal, sembra i plantacions amb espècies vegetals.

L’actuació, que beneficia el riu Ritort i el torrent de Fabert, s'ha materialitzat després d’extingir-se la concessió de la minicentral, amb l’objectiu de recuperar el cabal natural i la connectivitat fluvial en un tram fluvial protegit com a reserva genètica de truita autòctona.
 
La demolició s'ha fet amb martell hidràulic i elements auxiliars per al tall amb soldadura. Els materials resultants de la demolició (formigó i ferralla) s'han transportat a un abocador controlat. Els blocs de pedra existents a la zona d’obres (de les antigues esculleres) s'han fet servir per a fer noves esculleres de protecció dels marges del torrent, minimitzant el risc de desbordaments.

També s'ha realitzat una pesca i retirada de truites, i posterior reintroducció aigües amunt, per a evitar possibles afeccions, i s'ha tingut especial cura en la reintroducció dels sediments acumulats a la presa durant tots aquests anys, per evitar danys aigües avall.

Garantir el cabal ecològic

El riu Ritort i el torrent de Fabert són cursos fluvials de règim nival, amb un cabal màxim que es dona a la primavera arran del desgel, que s’inclouen dins de l’àrea de reserva genètica de la truita de riu. Per tant, els treballs han respectat el període de fresa i reproducció d’aquesta espècie, que té lloc entre novembre i febrer. Aquesta actuació garanteix la connectivitat fluvial d’aquest tram de riu, afavorint el flux constant d’aigua i eliminant els obstacles.

En l’actual període de planificació (2016-2021) està previst destinar 8,7 milions d'euros en mesures per garantir la connectivitat fluvial i la implantació dels cabals ecològics a les conques internes de Catalunya. Des del mes de juny de 2020, s’han de garantir els cabals ambientals en el 100% dels rius de les conques internes. Aquesta és una actuació més del llistat d’actuacions que l’Agència Catalana de l’Aigua te previst executar en compliment de la millora de la connectivitat fluvial. 
 

Vista aèria del riu, abans i després de les obres. Foto: Generalitat de Catalunya