El «Bike Park» de Ripoll es farà a la muntanya del Puig de la Devesa

La finca té 160 hectàrees i inclou corriols de diferents nivells, un telecadira de més d'1 km i un restaurant

Una ciclista baixant per un bosc
Una ciclista baixant per un bosc | Elevated MTB
Redacció
21 de desembre del 2020
Actualitzat a la 13:38h
Els promotors del Bike Park de Ripoll, han escollit una finca de la muntanya del Puig de la Devesa, entre Campdevànol i Ripoll per posar en marxa aquesta instal·lació esportiva dedicada a la pràctica de la bicicleta i obert tot l’any, similar a altres estacions d’arreu d’Europa.

Situada molt a prop de Campdevànol, la finca fa 160 hectàrees i inclourà corriols de diferents nivells, un telecadira per pujar les bicicletes de més d'1 km per superar uns 360 metres de desnivell i unes baixades de fins a 25 minuts de trajecte. També es crearan pistes verdes amb corriols de nivells més accessibles per acostar l'esport a tothom i d'altres de més alt nivell. Hi haurà unes escola per a la bici de competició i un altre espai per a les famílies. Nomes hi haurà un edifici que inclourà serveis de restaurant o lloguer de material.

Els promotors confien atraure un important públic internacional, aprofitant que l'hivern és suau a Catalunya i que podran estar oberts tot l'any. "Hi ha un mercat molt gran de turisme europeu", remarca un dels seus promotors i soci d'Elevated MTB, Xavier Serret, que subratlla que permetrà diversificar i impulsar l'economia del Ripollès.

Explica que, després d'estudiar molts emplaçaments, han escollit aquesta zona per ser el "lloc més adient" per aquesta activitat, per les muntanyes del voltant i per estar ben comunicada amb una estació de tren a prop com és Campdevànol. De fet, els terrenys estan a 1,5 km d'aquesta localitat. Serret també remarca la bona sintonia que hi ha hagut amb les administracions i diferents entitats, com ara la Federació Catalana de Ciclisme.

En referència a les reticències d'alguns grups ecologistes per la presència d'un telecadira, assegura que s'han previst mesures correctores i que aquest tipus d'instal·lacions tenen menys impacte que d'altres com una pista forestal o una torre elèctrica. Si bé caldrà tallar arbres també afirma que en replantaran. La idea és que la finca, actualment dedicada a explotació forestal, es converteixi en un bosc i replantar més arbres en zones de camp.També estudien la possibilitat de tenir bestiar per afavorir la biodiversitat i tenir el sotabosc net.

La Generalitat i l'Ajuntament de Ripoll fa més d'un any que van rebre la sol·licitud del projecte i ara s'està pendent de la tramitació dels permisos i del pla especial que s'haurà d'aprovar. "No hi ha massa obres a fer, els corriols són bastant estrets i no caldrà grans canvis al terreny", assegura. L'amplada mitja dels corriols són uns 2 m i s'aprofitaran els elements naturals del bosc per crear els obstacles del trajecte. També tenen pensat concentrar els serveis en un sol edifici on hi haurà restaurant i lloguer de material. I l'energia que utilitzaran serà 100% verda.

El confinament disparà l'interès per la bici

La pandèmia i el confinament han disparat l'interès i la pràctica de la bici fins al punt que s'han esgotat estocs i material a tot el món. Un fet, que segons Serret, haurà "reforçat el potencial d'aquest projecte de Bike Park. També creuen que serà una manera de fomentar la mobilitat sostenible i que hi hagi més usuaris que es desplacin en bici en el seu dia a dia.

Al llarg del 2021 confien avançar en la tramitació però no tenen fixada encara cap possible data d'obertura.