​Maridatge: Bacallà a la manresana amb un picapoll blanc

Escollim el Nuat d'Abadal, un blanc untuós i potent, per maridar aquest plat i contrarestar-ne el sabor salí del bacallà.

La 7.0 Wine&Gastro Experience d'Abadal torna al maig a Barcelona

| 18/04/2023 a les 10:46h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Receptes de cuina, Abadal, Nuat d'Abadal, Bacallà a la manresana
Imatge il·lustrativa
El bacallà a la manresana és un d’aquells plats típics catalans que s'ha anat actualitzant per tot el territori amb petites variacions, però que és una recepta de l’Ignasi Domenech, un cuiner de Manresa que ens va deixar delicioses elaboracions tan en salat com en dolç al seu receptari La Teca.
 
Aquesta es una de les moltes versions que hi ha d’aquest plat. Hi ha que dir que el preu a fet variar alguns del ingredients canviant els pinyons per nous o per un altre fruit sec més a l’abast. 


Ingredients
Llom de bacallà dessalat
Fulls d’espinacs frescos
Pinyons (o nous)
Panses 
Prunes seques
Ceba
Alls
Farina
Oli d’oliva verge extra
Sal i pebre
Vi dolç de moscatell


Posarem les panses i les prunes en un bol amb el moscatell una estona perquè agafin gust i s'hidratin. Escaldarem les fulles d'espinacs un minut i tallarem la cocció amb aigua amb gel, ho colarem i reservem per més tard.

Agafem una paella i fiquem la ceba tallada amb oli i una mica de sal. Estarem fent aquest sofregit uns 15 minuts fins que la ceba agafi aquest color daurat tan bonic i ficarem els alls laminats. Això el saltegem un parell de minuts. Ho reservem per fer servir la mateixa paella a la qual posarem força oli.

Ara passarem els lloms de bacallà per farina i els fregirem amb oli molt calent amb la pell cap amunt i quan estigui daurat li donem la volta. Si ja tenim els dos costats ben fets, els traiem de la paella i els posem a sobre d'un paper absorbent.

Ara traiem l'oli de la paella i amb el que queda adherit cuinarem els espinacs reservats, els pinyons i les panses i prunes i, la ceba amb els alls d'abans. Tot ben sofregit per integrar els gustos fins i que tot estigui ben caramel·litzat amb aquesta miqueta del vi dolç que hi havia a les panses i les prunes.

Ara posarem els espinacs al plat i a sobre, el bacallà. Hi ha versions que afegien en aquest moment un allioli de codony. Això va a gustos. Per acabaer el plat, uns cristalls de sal per sobre i una fulleta de julivert per fer bonic i a la panxa.
Parlar de la gastronomia manresana i no nomenar la seva varietat blanca per fer vi és quasi pecat. Per això maridarem aquest plat amb un picapoll blanc de Pla de Bages.
 

En aquest cas he triat el Nuat d'Abadal. Un dels vins blancs més encisadors que tenim al país. Un treball de lies durant 10 mesos li aporten una extrema complexitat i elegància. Aquesta cremositat, aquest volum, aquesta golosia encaixaran amb afinitat amb la base del plat i en contrast amb el punt salí del bacallà.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Caelus surt d'una vinya ubicada a 390 m d’altura amb un clima suau
L'equip de la taverna MamBo amb la sommelier Lucy Chilvers, el xef Martín Bado i el vinyataire Rubèn Parera
L'equip de la taverna MamBo amb la sommelier Lucy Chilvers, el xef Martín Bado i el vinyataire Rubèn Parera | Jordi Bes Lozano
Jordi Bes Lozano
El Penedès acull aquest juny dues fires on participen un centenar de cellers en total amb l'elaboració de vins de mínima intervenció en comú
Imatge il·lustrativa
​Vinow culmina la primera ronda d'inversió de 300.000 euros i preveu facturar entre 8 i 10 milions d'euros el primer any complet d'operacions.
Imatge il·lustrativa
Les plaques permetran produir un 25% de l'energia necessària al llarg d'un any a les instal·lacions