llengua

Per què només a Catalunya li diem biquini a un sandvitx de pernil dolç i formatge?

L'explicació a la diferència amb la resta de l'Estat es troba a Barcelona i cal viatjar fins al 1953

Crítiques pels diners que val el menú de Cap d'Any al restaurant d'Alberto Chicote

, Barcelona | 05/12/2022 a les 18:18h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, biquini, sala Bikini, Catalunya, Barcelona
Un biquini, en una imatge d'arxiu.
Un biquini, en una imatge d'arxiu. | Viquipèdia / Tamorlan
A Catalunya, és molt habitual -gairebé tradició- anar a un bar i, si tampoc es té massa gana i es vol acompanyar una cervesa o un refresc amb algun menjar senzill, demanar un biquini. Evidentment, el cambrer i el cuiner ho entendran com un sandvitx de pernil dolç i formatge i en uns pocs minuts el portarà ben calent al client.

Ara bé, compte si el demanés fora del país o d'algun altre territori de parla catalana, perquè deixaràs al cambrer impactat o es posarà directament a riure. A la resta de l'Estat, el nostre biquin es diu sandvitx mixt. Per què a Catalunya li diem biquini? L'explicació es troba a Barcelona i cal viatjar fins al 1953.

La popular Sala Bikini va obrir les portes aquell mateix any a l'Avinguda Diagonal de la capital catalana. El bar musical va portar moltes novetats a la ciutat, entre les quals un entrepà molt conegut a França anomenat “croque monsieur” que era, precisament, un entrepà calent de pernil dolç i formatge.

En plena època franquista, els anglicismes i els gal·licismes estaven molt mal vistos, per la qual cosa en un principi els gestors de l'establiment el van anomenar “l'entrepà de la casa”. El nom va anar evolucionat a “l'entrepà que fan al Bikini”, ja que la gent el va començar a demanar així en altres llocs de la ciutat. I l'evolució va continuar fins al biquini definitiu.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Codorníu homenatja el seu creador, Josep Raventós Fatjó, en commemoració dels 150 anys del primer cava
Imatge il·lustrativa
El festival tindrà lloc els dies 22 i 23 d’abril a Batea, en el marc de la Primavera de la DO Terra Alta, 10 dies d’activitats relacionades amb el vi DO Terra Alta, l’enoturisme, la cultura i el patrimoni de la comarca
Imatge il·lustrativa
L' objectiu és establir i enfortir les aliances entre ambdues institucions sobretot en matèria d’investigació i recerca
Imatge il·lustrativa
Miquel Hudin
Seguirà creixent la tendència de les Newsletters o desapareixerà de la mateixa manera que van extingir-se els blogs?