llibres de vi

Sis llibres que arriben a la tardor amb el vi com a protagonista

Descobrim sis noves publicacions que arriben a les llibreries amb categories i estils diversos

Sabries dir 5 noms de varietats de raïm?

| 05/10/2022 a les 07:41h
Especial: Formació
Arxivat a: Llibres, llibres de vi, llibres de vins, llibres
“Brilla amb la idea tèrbola
que et neix no saps ben bé d’on,
tot i que sí que reconeixes
quin gust té.
Llepa la sal de la idea.”

 
La poetessa vilafranquina Anna Gual és una dona d’escriptura ferotge i fina a parts iguals. Ho ha tornat a fer. Edicions Proa li publica el poemari “Les Ocultacions” que remou els racons més íntims del ventre i fa bategar molt fort les articulacions que donen vida al cor. Amb versos com el de la capçalera, ha estat premiada amb el Miquel de Palol que concedeix anualment la Fundació Prudenci Bertrana.
 

La nova creació poètica d’Anna Gual deixa entreveure la seva arrel penedesenca, covada entre ceps i bombolles. Parla de l’àvia, de pèrdues, d’obstacles i d’empelts i no oblida la terra; els títols dels poemes en són un homenatge constant: “la llavor”, “la invencibilitat”, “la lentitud”. Anna Gual sempre és  bàlsam, refugi i preludi de temps millors. Encetar amb ella un article que parla de novetats editorials relacionades amb el món del vi és autorecordar-se que “una derrota/ és una mutació prèvia/ a qualsevol triomf” com va escriure a “Molsa”.
 
Vinos Libres de Jordi Luque i Xavier Torres-Bacchetta 
 
Els vins rars s’ha de saber a qui donar a tastar. És una afirmació que repeteixen amb freqüència elaboradors i sommeliers. Rars per singulars, artesans, únics, sense etiquetes són sinònims al llibre del publicista, cuiner i comunicador, Jordi Luque, amb fotografies de Xavier Torres-Bacchetta.
 

Editat per Planeta Gastro, “Vinos libres” és una guia visual i escrita sobre les noves tendències vitivinícoles i la producció independent de vins naturals. 50 vins i 10 històries d’artesania líquida, amb pròleg de la sommelier Clara Isamat que etziba d’entrada: “Gracias, viñerones y viñeronas por la capacidad de cambiar el mundo con vuestro trabajo!”. “Son vinos radicales, filosóficamente hablando, y, en muchas ocasiones también, lo son cuando los bebes. En fin, que transmiten cosas, como aquel Coulée de Serrant que me trastornó”, adverteix Luque per justificar el contingut del llibre. Hi recull vins que “representan un lugar, a una persona y también una forma de ver la vida, impregnada de romanticismo, que confronta al sistema, al pensamiento único y a la mismísima esencia del capitalismo”.  “Vinos libres” s’enceta amb el vins de pagès de Mas Molla, a l’Empordà, on custodien més de 50 varietats de raïm al costat d’arbres fruiters. A propòsit de la senzillesa i autenticitat de l’enòloga Montse Molla, Luque sentencia: “Agricultura y vida son la misma cosa”.
 
Vins, aiguardents i caves de Josep Colomé-Ferrer, Jordi Planas i Raimon Soler-Becerro
 
“Les primeres referències escrites sobre l’existència de vinyes al Priorat es troben en documents medievals de cessió de terres. A la carta de població d’Ulldemolins de 1166 o a la de Cabacés de 1185, el bisbe de Tortosa esmenta les vinyes. Quan el 1194 l’ordre dels cartoixans, procedents de la Provença, es va instal·lar al peu de la serralada del Montsant, es va organitzar el territori en granges i, entre altres productes, es conreava la vinya”.
 

Editat per Publicacions URV, “Vins, aiguardents i caves” és un volum que han coordinat tres membres del Departament d’Història Econòmica, Institucions, Política i Economia Mundial de la Universitat de Barcelona i que ressegueix amb precisió i mètode els fils de la producció i el comerç de vins, aiguardents i caves al país; un patrimoni que ha estat clau en la configuració de la Catalunya contemporània. Hi ha treballs inèdits que veuen la llum per primer cop en aquesta publicació i que són una continuació i un homenatge al treball realitzat per l’historiador Francesc Valls Junyent que va dedicar-se en cos i ànima a seguir l’evolució del sector vitivinícola català entre el segle XVIII i fins a l’actualitat. Va morir el 2017. És un llibre de consulta necessari que aprofundeix en històries i territoris diversos, des de la Conca de Tremp – proveïdora de vi del Pirineu –  a Les Spanische Weinhalle – la xarxa comercial catalana de venda de vi a Alemanya i Suïssa, la protecció del vi d’Alella abans de la DO amb el Sindicat Alella Vinícola, la producció de cava i el seu comerç internacional i la consolidació de la revolució vitivinícola del Priorat, entre d’altres. Estadístiques, dades i més dades, anàlisi i reflexió sempre justa i precisa: “No són projectes a curt termini que busquen un benefici ràpid i fàcil, sinó que aposten per un esforç continuat per la qualitat i la singularitat dels seus vins i el seu entorn, per anar consolidant el prestigi internacional i que alhora atrauen nous projectes empresarials que impulsen al conjunt de l’economia del Priorat”.  
 
Un país a la copa. Alella, el vi humà de Laura Saula
 
La periodista Laura Saula (Diari Ara, La Mira) esmicola la DO Alella amb un retrat humà i personalíssim d’homes i dones que habiten una de regions més petites del país i de les històriques de l’Estat espanyol. Publicat per Editorial Fonoll i amb fotografies vibrants en blanc i negre de Jordi Borràs, Alella, el vi humà és un viatge sensitiu per les persones que amb el seu ofici conformen l’univers vitivinícola d’una regió lluminosa, banyada pel Mediterrani.
 

Saula escriu al pròleg: “He pogut parlar amb viticultors que sempre han cultivat amb amor i tendresa les vinyes que cauen pendent avall de les muntanyes, en terres d’argila i sauló. També he conversat amb enòlegs que es dediquen amb passió a la pansa blanca, la varietat de raïm autòctona de la 10 regió; o amb venedors que passen les hores en antigues bodegues atapeïdes d’ampolles i que venen el seu producte als veïns i als viatjants, com sempre s’ha fet”. La periodista entrevista homes i dones que custodien i estimen els vins d’Alella, com l’històric enòleg Jordi Pujolràs, el vinyater Oriol Artigas, la sommelier Rosa Vila o la família que més ha situat Alella al món: Josep Maria i Mireia Pujol-Busquets d’Alta Alella. Sauló, salinitat i pansa blanca narrades des de la geografia humana que és el vi i descobrint la xarxa i les complicitats que se’n deriven. 
 
Cordón permanente de Marco Simonit
 
Publicat per l’Editorial Cultura Líquida, que és un segell especialitzat de divulgació i creativitat impulsat per la periodista Cristina Alcalá, Manual de poda de la vid és un llibre imprescindible per entendre l’art de la poda que és el de la vida i la salut del cep. Traduït per primera vegada a l’espanyol, el text italià original ha viatjat per tot el món divulgant les tècniques ancestrals de poda per assegurar l’equilibri de la planta salvaguardant el patrimoni de varietats autòctones.
 

Marco Simonitt detalla de manera didàctica, pràctica i concisa la poda dinàmica i fisiològica del cep per afavorir l’augment de la fusta viva al llarg dels anys. Amb el seu soci Pierpaolo Sirch, són coneguts com els Vine Master Prunes i els millors cellers del món els sol·liciten per a rebre assessorament. El llibre inclou més de 400  il·lustracions i està pensat tant per a professionals com per a amants del vi. L’editorial independent que dirigeix Cristina Alcalà va néixer el 2020 per “recuperar, crear i perpetuar el llegat de la paraula difonent la cultura del vi”. En poc més de dos anys ja té dos títols al mercat i ha demostrat la seva utilitat perquè certament al vi li falta rigor, memòria i profunditat. 
 
Temps enrere de Ramón Solsona
 
“El barraló de vi ranci era un llibre de família historiat. No es buidava mai, conservava sempre una part antiga, noble, que any rere any s’anava renovant i envellint al mateix temps. No era com el ranci que es feia als terrats, a sol i serena en garrafes de vidre per precipitar l’oxidació. El del mas envellia a les fosques i, a poc a poc, embevia el refinat caràcter dels llinatges de rancis anteriors”. D’una estada literària al Priorat amb Roser Vernet com a ambaixadora, l’escriptor Ramón Solsona s’endú aromes i sabors que ara reprodueix a la seva darrera novel·la, Temps enrere, on recrea la història d’una família entre Barcelona, Alemanya i les vinyes prioratines.
 

Publicada per Edicions Proa, és un volum de cocció lenta. “He estat molts anys imaginant històries a partir de moments viscuts, de records farcits de persones, circumstàncies, anècdotes i impressions que, en conjunt, dibuixen un fris ple de clarobscurs. De mica en mica he anat destil·lant l’experiència de la vida pròpia i la dels altres en un projecte narratiu que madurava en segon terme mentre jo escrivia altres coses. Fins que les notes acumulades s’han cansat d’esperar i han dit que ara o mai”, escriu l’autor. A la història de l’Elvira i el Tomàs s’hi respira el pas del temps i s’hi flaira constantment el vi. Una novel·la per evadir-se de la realitat i respirar, a estones, la placidesa i la senzillesa de les vinyes, abans que els arribessin la revolució del 89. 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Codorníu homenatja el seu creador, Josep Raventós Fatjó, en commemoració dels 150 anys del primer cava
'El millor restaurant en una cava al Penedès', a Joc de Cartes
"El millor restaurant en una cava al Penedès", a Joc de Cartes | Tv3
Toni de la Rosa, de Torelló, ens escriu un article d'opinió després de concursar a Joc de Cartes
Imatge il·lustrativa
Us proposem un Vi de Finca Qualificada, dos Grans Vins de Mas, dos Vins de Mas i un Vi de Zona de la DO Penedès
Al showroom de 'La Guia' de Barcelona van assistir més de 1.000 professionals
Al showroom de 'La Guia' de Barcelona van assistir més de 1.000 professionals
Uns 40 cellers presentarán els millors vins de 'La Guia' a Tarragona el pròxim dilluns dia 12 de desembre