
Les cinc primeres vinificacions del Grup Operatiu
La DO Costers del Segre ha presentat les cinc primeres vinificacions que els cellers Cérvoles, L'Olivera, Mas Blanch i Jové, Raimat, i l'INCAVI han elaborat en el marc del Grup Operatiu que es va constituir a aquest efecte. Un projecte liderat per la DO Costers del Segre; amb la coordinació de l'Associació AEI Innovi; i la participació de l'INCAVI, com a centre tecnològic.
“Amb la intenció de recuperar la trobat, una varietat ancestral de raïm negre característica de Ponent i ja gairebé desapareguda. Aquest projecte suposa un reconeixement als pagesos que amb el seu esforç han mantingut fins a dia d’avui el patrimoni vitícola, juntament amb el treball realitzat des de l’any 2009 per l’associació Slow Food Terres de Lleida - Cultures Trobades que ha permès que en l’actualitat hi hagi una desena de cellers de la DO Costers del Segre fent recerca sobre les varietats amb plantacions i vinificacions”, ha explicat Pau Moragas, responsable del Grup de Treball del recuperació del patrimoni vitivinícola de la DO Costers del Segre.

Foto: DO Costers del Segre
El Trobat, una varietat antiga
El Trobat és una varietat antiga i una de les més comunes de les vinyes velles de les comarques de Ponent i el Pirineu. Dóna lloc a ceps espectaculars dels quals pengen raïms negres. Ha sobreviscut en vinyes destinades a l’autoconsum i als vins locals. Entre els anys 2009 i 2014, va ser àmpliament prospectada en la zona del Montsec i la comarca de la Noguera pel col·lectiu Cultures Trobades. En algunes d’aquelles vinyes històriques hi era la varietat principal.
Forma una planta de gran vigor, imponent i de molta plasticitat en la seva conducció tradicional de vas. Les fulles són pentagonals, dobles com el cuir i molt solcades en l’anvers. Fa un raïm llarg i de compacitat mitjana i un gra mitjà-petit, esfèric i blau-negre en madur.
Històricament, se n’ha fet vi negre sovint acompanyada d’altres varietats com el Picapoll Negre, Monastrell, Negral, Garnatxa, Macabeu, Panser i Malvasia. En vins monovarietals adopta un cos lleuger, mitjana coloració i moderada graduació. Transmet un sabor permanent i peculiar, a prop de les fruites àcides i la regalèssia.