Entre els millors d'Europa, aixi és el nou celler de Perelada

El nou celler, que abans d'obrir tenia més de 1200 peticions de visita, és el primer d'Europa en aconseguir la certificació 'Leed Gold' de sostenibilitat i ecoeficiència

6 vins catalans entre els 20 millors segons la premsa anglesa

| 02/07/2022 a les 08:30h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Els vins de la setmana, Perelada, Leed Gold, Javier Suqué
Foudres del 'Temple', l'espai pels vins d'alta gamma del celler
Foudres del 'Temple', l'espai pels vins d'alta gamma del celler | Perelada
Després de cinc anys de construcció i de 40 milions d'euros (la inversió més gran que s'ha fet mai a Catalunya en un celler), els vins de Perelada tenen una nova bodega que, des de Sant Joan, ja és pot visitar. El somni de Javier Suqué, president del Grup, de construir un celler ubicat a l'antiga granja de la família (dissenyada el 1941 per l'arquitecte Adolf Florensa), ja és una realitat.

Al costat del Castell, l'estudi d'arquitectura olotí RCR, premi Pritzker 2017, capitanejat per Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, hi ha construit un celler per competir amb els millors d'Europa i que situarà al mapa els vins de Perelada (la marca farà un segle el 2023), i la denominació d'origen Empordà. Un celler diferent, amb un perfecte equilibri entre l'estètica i la funcionalitat i integrat totalment al paisatge. Un celler avançat a l'època, però atemporal, sostenible i, sobretot, laberíntic. "Encara recordo la reunió de sis hores per gestionar els jocs de claus que obren les 72 portes del celler", comenta amb ironia l'enòleg del celler, Delfí Sanahuja
 


El nou celler de Perelada, integrat amb el paisatge. Foto: Perelada


Els 18.000 metres quadrats de les noves instal·lacions permetrien passar dels dos milions d'ampolles actuals cada any, als dos milions i mig, però l'objectiu, remarca Delfí Sanahuja, "no és fer més vi, sinó augmentar encara més la qualitat, passar de fer vins excel·lents a fer vins excepcionals".

Els cinc eixos principals del projecte de Perelada


Tal com explica el director de la bodega, Eugeni Llos, "el projecte es fonamenta en cinc grans eixos. L'enologia, per elaborar els millors vins que transmetin el paisatge empordanès, el territori, per convertir-nos en referents, la sostenibilitat (Perelada és el primer celler europeu en aconseguir la certificació Leed Gold que acredita els més alts estàndards de sostenibilitat i ecoeficiència), l'arquitectura i l'enoturisme".
 

El nou celler de Perelada forma part d'un destí turístic complet, "Perelada Resort", que agrupa també el Castell, la Biblioteca, el Casino, l'Hotel Peralada 5, el Wine Spa, el Golf, el Festival de Perelada i els 4 restaurants; Castell Peralada -1 estrella Michelin-, L’Olivera, el Shiro by Paco Pérez i el Celler 1923, integrat dins el nou celler.

La visita enoturística


Amb el propòsit d'oferir una experiència sensorial molt personalitzada, el celler rep visites en grups reduïts de màxim 15 persones -abans d'obrir el celler tenia més de 1200 peticions de visita-. Cinc vídeos guien al visitant per cinc espais diferents que recreen les finques que Perelada té a la zona. L'itinerari segueix entre passarel·les, parets de fusta i un formigó que simula diferents materials naturals, fins que s'arriba a la sala de bótes i al "Temple", un espai "místic" on Delfí Sanahuja elabora vins com la col·lecció Gran Claustro i on experimenta amb les millors parcel·les i millors cupatges. Al final, la sala de tast, el Wine Bar Celler 1923 de Paco Pérez i la botiga. 
 


Passarel·la amb ampolles de Perelada. Foto: Perelada


RCR Selection 2019, el nou vi en homenatge a RCR Arquitectes


Un nou vi del celler, amb DO Empordà, elaborat amb garnatxa negra 100% i homenatge a l'estudi RCR Arquitectes. RCR s'ha encarregat de fer l'etiqueta del vi, que és el mateix paper que envolta l'ampolla. Segons el seu enòleg, Delfí Sanahuja, és "arquitectura al servei del vi. L'expressió vinícola del nou celler concebuda juntament amb RCR Arquitectes".

Es tracta d'una garnatxa amb molta extracció -26 dies de maceració- que destaca pel seu color rubí de capa alta i per les seves aromes de fruita vermella i tocs especiats. Només es ven al celler i té un preu de 70 euros l'ampolla.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
L'anyada 2008 del Llegat de Llopart, que ja és al mercat, es pot tastar en exclusiva en una experiència amb una visita privada que el celler ha dissenyat
Verema de macabeu a Llopart
Verema de macabeu a Llopart
Una jornada de verema el pròxim 3 de setembre que inclou un dinar maridatge a la masia familiar amb el xef Oriol Llavina, d’El Cigró d’Or
Imatge il·lustrativa
A l'hora de beure bé, hi ha coses que són innegociables... i una d'elles, és el vi català!
Imatge il·lustrativa
Vini Lunardelli
El celler italià Vini Lunardelli elabora una polèmica gamma de vins "històrics" amb fotografies originals dels dictadors