Així és el nou celler de Perelada, nascut per ser la icona de l'Empordà

La família Suqué Mateu hi inverteix 40 milions d'euros i vol contribuir a situar l'Empordà en el mapa vinícola mundial, passant de fer "vins excel·lents a excepcionals"

​4 vins per regalar el Dia de la Mare i que no trobareu a Amazon

| 10/05/2022 a les 19:31h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Cellers, Suqué Mateu, Perelada
Eugeni Llos (director general de Perelada), Javier Suqué (president) Rafael Aranda (RCR) i l'enòleg Delfí Sanahuja
Eugeni Llos (director general de Perelada), Javier Suqué (president) Rafael Aranda (RCR) i l'enòleg Delfí Sanahuja | Perelada
La progressiva sortida de la pandèmia ha desencallat una de les estrenes vinícoles que més s'han fet esperar en els darrers anys i que està cridada a reforçar de manera decisiva la projecció internacional del vi català. Perelada ha inaugurat aquest dimarts el seu nou celler, que ha suposat una inversió de 40 milions d'euros, i que ha dissenyat RCR, el prestigiós despatx d'arquitectura olotí reconegut el 2017 amb el Premi Pritzker.

Les noves instal·lacions volen ser un exemple d'integració en el paisatge i neixen amb l'aspiració dels seus propietaris, la família Suqué Mateu, d'exercir d'element tractor que contribueixi a situar "per fi" l'Empordà en el mapa vinícola mundial. Ho volen aconseguir sent referents per la qualitat dels vins, la sostenibilitat i l'arquitectura del nou celler, i per l'enoturisme.

El nou celler està dissenyat amb l'ànim de ser un edifici atemporal que perduri les pròximes generacions. Està dedicat només a l'elaboració de vins amb Denominació d'Origen (DO) Empordà del Grup Perelada i la seva obertura arriba pocs mesos abans que es compleixi el centenari de la compra del Castell de Perelada per part de Damià Mateu, amb el qual es va iniciar el projecte vitivinícola que ara fa un pas més enllà. Al nou celler no s'hi admetran visites enoturístiques fins Sant Joan, però fins llavors tenen ocasió de conèixer-lo els treballadors del Grup Perelada, els clients que en distribueixen els vins i els veïns de Perelada. Aquest dimarts també ha estat el torn dels periodistes i, ja a la tarda, d'un acte oficial d'inauguració amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès.
 


El nou celler de Perelada busca fusionar-se amb el paisatge. Foto: Perelada


El celler s'ha construït on hi havia l'antiga granja de la família, dissenyada el 1941 per l'arquitecte Adolf Florensa, i està a l'entrada de Perelada, a tocar del castell. La granja ja era on s'entrava el raïm cada verema, però el gruix de l'elaboració es feia en un celler al centre del poble, per al qual ara se li ha reservat un altre destí. El conjunt dissenyat per Florensa s'ha mantingut i, a simple cop d'ull, avui dia és el que més sobresurt a mesura que s'arriba al celler: poc més es veu a banda d'aquesta construcció històrica, d'un jardí de plantes aromàtiques i d'una teulada que sembla fusionar-se amb el terra. Ara bé, sota d'ella s'amaga el nou celler, d'uns 16.000 metres quadrats, els quals, sumats a l'antiga granja -que concentra diverses dependències enoturístiques, com el wine bar gastronòmic Celler 1923 de Paco Pérez o la botiga-, en fan un total de més de 18.000.

La primera verema que va entrar al celler va ser la del 2020, però la seva obertura a tothom s'ha anat posposant per la pandèmia. La voluntat ha estat crear un celler ben integrat en el paisatge, que parli per si sol de la terra i del vi, i que permeti incrementar la denominada cultura de vi, o sigui, els coneixements d'aquesta beguda, i alhora la qualitat dels vins que s'hi elaboren. L'arquitecte de RCR Rafael Aranda ha relatat que, amb el projecte, han volgut mostrar la seva "manera d'entendre la vida i l'arquitectura", com ara "transmetre l'essència de la terra", cosa que es pot experimentar in situ. També ha expressat la seva satisfacció per haver rebut un encàrrec com aquest tan a prop de casa. "No hem tingut moltes oportunitats de poder fer peces de certa importància en el nostre territori", ha afirmat.
 


Foudres del Temple, espai per als millors vins del celler. Foto: Perelada


Innovar per fer més atractiva la divulgació del vi


Tot plegat es pot palpar fent una visita al nou celler, que ve a resseguir el clàssic procés d'elaboració del vi, però explicat amb noves narratives i formats, partint de la idea que el vi comença per la terra i la vinya. El recorregut comença en mitja dotzena de sales (el Laberint) per acostar a tothom les finques més singulars de Perelada mitjançant petits vídeos immersius -s'hi veu també tasques de vinya o la força de la tramuntana-, així com els sòls on hi ha els ceps, i segueix a través de passos elevats per la sala de dipòsits, la de botes -totes dues sense columnes al mig- i El Temple, que és on té lloc l'elaboració de vins top (com Finca Garbet) i experimentals, per acabar amb un tast de vi.

Les parets són de formigó, però amb colors i textures que evoquen la terra. Les formes geomètriques i els jocs de llums que es succeeixen recorden a la filosofia que RCR ja va aplicar a un altre projecte de més petita escala, el celler Brugarol de Palamós, que també s'endinsa a la terra.

Qui vulgui viure l'experiència a Perelada, haurà d'esperar a l'obertura de les visites enoturístiques el 24 de juny. Sempre seran en grups limitats de 15 persones: la més bàsica, amb tast de 3 vins, costarà 20 euros, ha detallat la responsable d'enoturisme, Maria Baró, i es preveuen oferir altres opcions, com ara visites particulars, així com cursos de formació en vins, ha afegit Sanahuja. Perelada estima que rebrà uns 20.000 visitants anuals, una xifra que pot semblar modesta per a un projecte d'aquestes dimensions, però no és només en l'enoturisme on posa el focus amb el nou celler, una idea que es remunta al 2004 i on han pres especial protagonisme Javier Suqué, que presideix el Grup Perelada, i Delfí Sanahuja, l'enòleg en cap del grup i un dels més prestigiosos de Catalunya, a més d'Aranda de RCR.
 


La sala de botes del nou celler de Perelada, sense columnes al mig. Foto: Perelada


Voluntat de ser referent internacional com la Toscana


Sanahuja ha resumit en una sola frase el principal destí del celler, sense el qual difícilment es podria assolir qualsevol altre objectiu. "Estem fent vins excel·lents i hem d'arribar a fer vins excepcionals", ha ressaltat l'enòleg. Vol que creixin en imatge, prestigi i qualitat per "posar Perelada al mapa vinícola a nivell mundial". Ell somia en què un dia l'Empordà pugui ser un territori referent com la Toscana italiana, però, entretant, cal buscar complicitats amb els altres cellers empordanesos, ja que "un celler no fa zona". Suqué creu que, per aconseguir-ho, han de remar tots en la mateixa direcció, i ha interpel·lat directament a la DO Empordà per seure i explorar accions que permetin dotar aquest territori de més visibilitat.

Per a Suqué, amb el nou celler es tracta de "donar un plus a l'activitat vitivinícola del país", amb la voluntat de "situar la DO a on hauria de ser" i, al mateix temps, de contribuir a diversificar l'activitat econòmica del municipi de Perelada. "Va bé per al país, per a la comarca i per al poble", ha defensat. Perelada considera que pot fer de pal de paller del rellançament de la DO Empordà pel nou edifici i pel volum de vins que elabora: concentra gairebé un terç dels 6 milions d'ampolles que es venen anualment a la DO, de manera que només Perelada en fa 1,9 milions. Aquest celler ven el 70% a les comarques gironines -com la resta de cellers- i el 20% les exporten -Escandinàvia, Alemanya i els Estats Units, sobretot-, i un dels objectius per a Suqué és aconseguir vendre més fora de Girona.

Una de les idees més reiterades pels responsables de Perelada ha estat que no volen aprofitar el nou celler per disparar el nombre d'ampolles que elaboren, almenys a curt termini -s'hi podrien arribar a elaborar 2,5 milions-, sinó la qualitat dels vins. Per fer-ho possible, Sanahuja ha desgranat algunes de les millores tecnològiques. A la sala de dipòsits d'acer inoxidable, ara en disposen de 188, mentre que a l'anterior celler eren una vuitantena, un increment que permet fer més vinificacions per separat.

A més, s'empra el sistema Oresteo, el qual empra el carbònic en els primers estadis de la vinificació, cosa que pot permetre utilitzar menys sulfits afegits durant l'elaboració. La sostenibilitat també és un element que sobresurt en el projecte -els han atorgat l'exclusiva certificació LEED® Gold-, per aspectes com l'ús de la geotèrmia, l'estalvi d'aigua i l'energètic, o el flux dels mostos per gravetat, i també es trasllada a la vinya: Perelada té a l'Empordà unes 150 hectàrees de vinya pròpia i compra raïm als viticultors d'unes 150 hectàrees més. Tota la pròpia està en plena conversió a l'ecològic, un procés que haurà culminat en dos anys, mentre que als viticultors el celler també els recomana fer-ho.

Projectes de futur: Priorat, Ribera del Duero i Galícia


Perelada traurà un vi de garnatxa negra del 2019 en honor al nou celler i RCR, i en prepara algun altre per al centenari de l'any que ve. Suqué ha destacat la implicació de tota la família en el projecte, en especial perquè, segons ha admès, tothom hi ha posat de la seva part atenent la situació financera. "La inversió de més de 40 milions d'euros no està justificada pels resultats que ara té Perelada", ha admès, si bé confia que l'elaboració de millors vins "farà que el negoci vagi millor". Respecte a si l'increment qualitatiu també s'ha de traduir en un augment del preu del vi, ha reflexionat que manca atreviment per fer un salt endavant en aquest sentit -"a l'Empordà tenim una mica de complex", ha reconegut-, però creu que, un cop incrementada la qualitat, el següent pas serà apujar preus.
 


Passarel·la sobre on romanen les ampolles de Perelada. Foto: Perelada


El nou celler és només per als vins DO Empordà, mentre que l'antic del mig del poble de Perelada es queda per a l'elaboració dels vins d'agulla que estan fora de DO, amb marques com Blanc Pescador i Cresta Rosa, dels quals, en total, s'elaboren 4 milions d'ampolles. D'altra banda, el Grup Perelada té projectes vinícoles en diverses denominacions d'origen i, de cara al futur, Suqué ha revelat que a partir de la tardor volen rehabilitar una antiga casa d'estiueig dels monjos d'Escaladei per elaborar els millors vins del seu projecte a la DOQ Priorat, la Casa Gran del Siurana, mentre que també tenen interès a fer vi en 40 hectàrees que ja tenen a Ribera del Duero i obrir-se camí a Galícia, on en valora especialment els vins blancs. "Volem ser referent per al mercat", ha subratllat el president del grup, i oferir "una oferta de vins espanyols molt potent", ha conclòs.
 

Un segle d'història vinícola, econòmica i política


La història del celler Perelada està estretament lligada a la de dues famílies que han tingut un paper molt destacat en el desenvolupament econòmic i polític del país. Damià Mateu, fundador de la fàbrica de cotxes La Hispano-Suiza, va comprar el conjunt monumental del Castell de Perelada ara fa gairebé un segle, el 1923. Va optar per donar-li un nou impuls a la tradició vinícola, un pas que han apuntalat les següents generacions: el fill, Miquel Mateu, que va ser l'alcalde de Barcelona de la postguerra, procurador de les corts franquistes, president de La Caixa i de Foment del Treball, i el seu gendre, Artur Suqué, que és fundador del Cercle d'Economia, va heretar l'empresa al costat de la seva dona, Carme Mateu, i va fundar el Grup Perelada, que inclou diversos casinos -entre ells, el del Castell de Perelada-, entre altres negocis. També van impulsar la creació del Festival Castell de Perelada. Des del 2015, els seus fills, Isabel, Javier i Miguel Suqué Mateu, han assumit el negoci.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Imatge il·lustrativa
El ciclista eritreu Biniam Girmay celebrava el triomf amb una ampolla de 'prosecco' quan el tap li va esclatar i li va anar a l'ull.
Edicions anteriors de la Cavacursa
Edicions anteriors de la Cavacursa | Ferran Cardiel
Imatge il·lustrativa
La peça més rellevant del jaciment és un bol amb una inscripció en escriptura ibèrica i diverses llavors de raïm carbonitzades