​Vuit paraules per fer «el mec» en el món del vi

Ara que les coses tornen a la normalitat i ja podem començar a anar pels llocs a tastar vins multitudinàriament, tornen aquells salons i presentacions, on hom (i don) pot anar a fer "el mec"

Aquest és el millor Priorat del 2022 segons la crítica alemanya

| 05/04/2022 a les 07:53h
Especial: Formació
Arxivat a: Actualitat, vi català, Vi Català
Imatge il·lustrativa
Pels que no teniu cultura ni estudis o no us heu integrat, fer "el mec" vol dir cridar l'atenció, donar-se importància, faronejar, fer el tifa, fer-se notar, fer-se veure.
A continuació una sèrie de mots que tot "winelover" (amant del vi) ha de deixar anar quan va a aquests actes públics. També és important amanir-ho de tant en tant alguna paraula en anglès; o sigui, si a Barcelona fem la setmana del vi en direm la Barcelona Wine Week. Per què? Perquè és més cool (guai).

Salí: En principi serà més habitual percebre aquest concepte en vins de vinyes que estiguin a prop del mar perquè són acariciades per la marinada (que és un vent que ve del mar) però també pot venir del terrer.
Però no pots tornar a casa si no has dit com a mínim tres vegades (menys porta mala sort) que un vi és salí, encara que sigui de Tremp o de Llívia: tu endavant, el món és dels inconscients. "A tope de power" (endavant les atxes).

Vertical: Qualsevol persona amb un mínim de decòrum ha de dir que el vi que està tastant és vertical, molt vertical en boca. De fet, no tinc ni puta idea de què és un vi vertical, crec que va amb relació a la seva acidesa, però no ho tinc clar; jo si trobo un vi àcid - mira per on- dic que és àcid... perquè jo soc un looser (un perdedor), tot sigui dit.

Elèctric: Amb aquesta expressió t'auguro grans moments d'èxit. I si vas amb el teu cunyat el pots impressionar, però alerta!... pensa que un cunyat, sempre ho sap tot i, per tant, potser ho diu ell abans que tu i et deixa offside (fora de joc). Crec que elèctric també fa al·lusió a l'acidesa.

Cruixent: Molt habitual de sentir en gent del sector, sobretot en els joves venedors (que ara en diuen agents comercials, però que si mires la seva targeta de visita posa sales assistant, sales manager o merdes similars) descrivint els seus propis vins. I aquí no hi ha distincions: hi ha vins rosats cruixents, escumosos cruixents, vins blancs cruixents i vins negres cruixents. Sembla que el concepte també fa al·lusió a l'acidesa; doncs digues que el vi és àcid i ja està "madafaka" (brètol).

Tensió: La veritat és que no entenc el terme, no soc capaç de trobar tensió en una copa de vi. Jo tensió la descobreixo quan entro a la meva entitat bancària o quan veig a un policia nacional o quan em parlen del barri de Gràcia. Crec que el terme també fa al·lusió a l'acidesa. Començo a pensar que el món del vi té un problema amb l'acidesa. Caution (que vigilis) doncs.

Atlàntic: GRAN terme! Diria que és top 3 mundial. Descobriràs gent que te la barra de dir que els vins de Méntrida tenen un toc atlàntic. Si fóssim Will Smith, cada cop que algú digués que un vi és atlàntic ho resoldríem com ell. Però nosaltres som educats i civilitzats: el que farem serà allunar-nos discretament de l'individu que ho ha pronunciat fent un suau i elegant gest de desaprovació amb el cap com volent dir "Oh my good" (la mare que el va parir).

Rapa: des de fa uns anys entre aficionats, cunyats i "winelovers" s'ha posat de moda preguntar a tots els elaboradors si vinifiquen amb rapa (una pràctica estesa al Bierzo i Gredos). Jo aniria més enllà i preguntaria si vinifiquen amb rapa lignificada o amb rapa verda. La pregunta és igual d'absurda, però mira, sembla que hagis llegit una mica més. Això no obstant, semblaràs igualment un Asshole (no gaire espavilat). I potser també Tosser (millor que ho busquis a google).

Mineralitat: Terme top 1 mundial. Sobre si un vi és mineral o no, se n'han fet fins i tot ponències, i el que és més fort, han cobrat per fer-les. Hi ha teories sobre el seu origen, que si és causada pel terreny de la vinya, o que ve a causa de l'estrès hídric... de fet sí que hi ha alguns vins que jo hi trobo aromes minerals que em recorden a la mina de llapis, pedra foguera, guix, pedra molla... però jo soc un outsider (el que vindria a ser un tio fora de norma, o també podria venir a ser un gilipolles).

Vi natural: bé... això és simplement una plaga. Sempre que algú et parli d'un vi natural, fuig corrents d'allà. CORRE JOE!!
Au, a fer "el mec".

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

COMENTARIS

el priorat
Anònim, 06/04/2022 a les 22:44
+0
-0
de les poques vegades de un comentari sincer i efectiu felicitats

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Imatge il·lustrativa
Pixabay
Us proposem tres bons vins (i molt econòmics) per acompanyar barbacoes i trobades amb amics amb l'arribada del bon temps
Imatge il·lustrativa
Torna el COTA, el primer festival de vins d’altura a la Masia la Torreta de Mediona el pròxim dissabte 28 de maig de 12 h a 20 h.
L'estand de Catalunya en una edició anterior de Prowein
L'estand de Catalunya en una edició anterior de Prowein | Prodeca
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant Prodeca, organitza la participació d'un centenar d'empreses i 4 associacions al certamen que tindrà lloc del 15 al 17 de maig a Düsseldorf