Cinc vins blancs «biodinàmics» elaborats a Catalunya

La biodinàmica ben entesa i ben practicada és un enfoc holístic de l’agricultura que genera un cercle tancat en una finca...

Què són els vins biodinàmics? Cinc exemples per entendre'ls millor

| 31/03/2022 a les 16:49h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, vins blancs biodinàmics
Imatge il·lustrativa
Maxpixels
Tornem amb una selecció de vins biodinàmics, aquest cop de vins blancs. El terme biodinàmic fa un temps que s’ha posat de “moda” i sovint és simplement un argument de venda més. La biodinàmica ben entesa i ben practicada és un enfoc holístic de l’agricultura que genera un cercle tancat en una finca, on les terres cultivades son abonades pels propis animals que hi viuen i on les plantes, els insectes, els ocells, i tot ésser viu de l’entorn hi té el seu espai i el seu paper en aconseguir una terra viva i sana, carregada d’energia. 
 
Com que a vegades això no és així, hi ha un cert malestar entre els productors biodinàmics “purs”, perquè han vist com l’empresa que ha emès els certificats de biodinàmica ha estat molt laxa, fent que tothom l’obtingui massa fàcilment.
 
Sembla ser que al 2023 els requisits per obtenir el segell de biodinàmic seran més estrictes i, per exemple, caldran un nombre determinat d’animals per hectàrea a la finca (vaques, xais, cavalls) per a poder-lo obtenir. O sigui que ja no n’hi haurà prou amb fer-se un foto llaurant amb un cavall; s’hauran de tenir animals, fer compost, utilitzar la fitoteràpia per intentar aplicar el mínim de sofre i coure possible a la vinya, aplicar preparats biodinàmics i tenir un rigor amb tot el que es fa.
 
Tots els vins han estat tastats en dia flor, seguint el calendari biodinàmic.
 

Finca Olivardots Groc d’àmfora 2020


DO Empordà
Lledone blanc, lledoner roig i macabeu

11€
A partir d’unes vinyes velles de lledoner blanc, lledoner roig i macabeu, s’obté aquest vi de cupatge, que ha fet una maceració amb les pells i fermentació i criança en àmfores de terrissa de 700 l durant 4 mesos. 
És un vi que es mostra inicialment discret en nas, fresc, amb uns records de poma verda i flor blanca. En boca mostra més amplitud, d’apreciable densitat, i d’una agradable amargor, amb un final càlid.
 

Cíclic 2018, celler La Gravera


DO Costers del Segre
Garnatxa Blanca

20€
Elaborat 100% amb garnatxa blanca, aquest vi a estat fermentat i criat en fusta de roure eslovè durant 12 mesos, fent Bâttonage amb les seves mares.
Trobem un color daurat, aromes fumades i torrades indicatiu del seu pas per fusta; fruita blanca madura i pansida, flor de ginesta.
El vi es mostra ampli en boca, gras (a causa del seu contacte amb les mares) i persistent amb una lleugera i agradable amargor final.
 

Mirabelles 2018, celler Credo


DO Penedès
Malvasia de Sitges

32€
Aquest vi està fet 100% amb Malvasia de Sitges. El nom del vi ve per tots els ruscs d’abelles que s’han instal·lat entorn les vinyes a fi i efecte de millorar la pol·linització a la zona i crear un entorn més ric.
El vi ha fet una maceració pel·licular i fermentació amb llevats salvatges en gerra d’argila vermella, fet que permet una lleugera respiració al vi. Bâttonage amb mares durant un mes i el celler li dona un repòs i una guarda de 2 anys en ampolla abans de sortir al mercat, buscant una volguda maduració del vi perquè el consumidor el trobi més fet. Trobo una ampolla on no s’expressa la varietat, el vi es mostra evolucionat i amb tocs d’oxidació, records de terra de sidreria, degut potser a una vinificació més extrema.
 

Planetes Carinyena Blanca 2020, Familia Nin Ortiz


DOQ Priorat
Carinyena blanca

35€
Per una mutació genètica espontània sorgeix aquesta carinyena blanca d’un cep de 116 anys, una raresa única que podem trobar embotellada. No sé si entraria a la categoria de vins unicorn, però molt a prop deu estar.
Maceració amb pells i rapa, fermentació amb llevats salvatges en botes de roure i posterior criança de vuit mesos en botes velles de 6-15 anys, aconseguint un vi gens emmascarat per la fusta, de fet no se’n perceben rastres, amb una estructura i una frescor que li atorga una molt llarga vida en ampolla. En fan molt poques ampolles, afanyeu-vos si no us voleu quedar sense.

Indígena 2020, Celler Parés Baltà


DO Penedès
Garnatxa blanca

11€
Ja fa uns anys que aquest celler aposta per aplicar la biodinàmica al seu celler, venint de fa temps del cultiu ecològic. Un vi monovarietal de garnatxa blanca, amb un nas atractiu d’aromes de fruita blanca madura, mel, flor dolça d’arbre fruiter, cítrics. Trobem un vi fàcil en boca, lleuger, suau, fugint de densitats i complicacions, trobant una fruita més madura en boca. Agradable.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Imatge il·lustrativa
Pixabay
Us proposem tres bons vins (i molt econòmics) per acompanyar barbacoes i trobades amb amics amb l'arribada del bon temps
Imatge il·lustrativa
Torna el COTA, el primer festival de vins d’altura a la Masia la Torreta de Mediona el pròxim dissabte 28 de maig de 12 h a 20 h.
L'estand de Catalunya en una edició anterior de Prowein
L'estand de Catalunya en una edició anterior de Prowein | Prodeca
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant Prodeca, organitza la participació d'un centenar d'empreses i 4 associacions al certamen que tindrà lloc del 15 al 17 de maig a Düsseldorf