Per la seva banda, la producció de vi i most experimenta un descens a l'Estat (-12,8%) però no a Catalunya, on augmenta un 31,46% respecte l'any passat.

El descens a l'Estat és més pronunciat en la producció de most, que disminueix un 21,6%, per situar-se a 4 milions d'hectolitres. Mentrestant, el vi supera els 35,8 milions d'hectolitres, fet que es tradueix en un 12,6% menys que el novembre del 2020.
L'informe, elaborat per l'Observatori Espanyol del Mercat del Vi (OeMV) per a OIVE, es basa en les dades que mensualment declaren tots els operadors al sistema INFOVI. En aquesta ocasió, amb dades novembre 2021, es recullen també les declaracions dels productors de menys de 1.000 hl, cosa que dóna més precisió a l'anàlisi.
El consum a l'Estat s'acosta a les xifres prèvies a l'inici de la pandèmia, amb 10,4 milions d'hectolitres en els darrers 12 mesos
Per productes, a la gamma de vins, 14,7 milions de hl. corresponen a vins amb DOP (41% del total produït), 8,5 milions de hl. a vins sense cap indicació (24% el total), 7,8 milions d'hl. a vins amb indicació de varietat (22% del total) i 4,8 milions de hl. a vins amb IGP (13% del total).
Pel que fa a les exportacions, segueixen a bon ritme, ja que, els deu primers mesos del 2021 -últimes dades disponibles-, l'Estat ha venut a l'exterior 19,5 milions d'hl. cosa que es tradueix en un increment del 18,3% en volum respecte al gener-octubre del 2020, amb una facturació superior als i 2.374,7 milions d'euros, un 11,5% més.