L'elaboració de vins amb varietats de raïm tradicionals i que busquen maximitzar l'expressió del terrer s'ha convertit en una prioritat per a molts cellers. Amb el seu nou Pla Estratègic 2021-30, la Denominació d'Origen (DO) Penedès ha creat el segell de 100x100 Xarel·lo per distingir els vins elaborats només amb aquesta varietat, la insígnia de les blanques plantades en el territori de la DO, però no és l'única que s'hi cultiva i que té un llarg arrelament a Catalunya. El sommelier Ton Colet, del restaurant El Cigró d'Or -i tercer millor de Catalunya el 2019- de Vilafranca del Penedès, proposa sis vins monovarietals -tres blancs i tres negres- per radiografiar la recuperació de varietats tradicionals en diverses zones de la DO Penedès. Aquests vins es poden trobar en botigues especialitzades -físiques o digitals- restaurants o a través dels cellers elaboradors.

Xarel·lo: Les Vistes 2019 (Esteve i Gibert)
És un dels cellers més petits de la DO Penedès i, segons el sommelier Ton Colet, "fa un gran treball de vinya i d'elaboració". El seu vi blanc que suggereix Colet procedeix d'una sola parcel·la amb vinyes de 94 anys. Fa la fermentació espontània i la criança d'uns 8-9 mesos en bocois de castanyer (de 1.000 litres), i després encara passa un any més de criança en ampolla. A Colet li agrada molt aquest vi quan ha reposat un parell d'anys en ampolla.

Macabeu: Coll de la Sitja 2018 (L'Apical)
Aquest és l'únic vi que L'Apical ha elaborat des que van fer la primera verema el 2012. El macabeu sol emprar-se per a grans escumosos, però els cridava l'atenció vinificar-lo a banda. Aquest blanc sorgeix d'unes vinyes de més de 35 anys, fa una criança de 4-5 mesos en botes de roure francès noves i velles, i passa almenys un any a l'ampolla abans de sortir al mercat. Malgrat la criança en bota, Colet ressalta que és "molt fluid i fàcil de beure", i afegeix: "M'encanten i em desconcerten alhora les lleugeres notes d'hidrocarbur".

Parellada: Camí Vell 2019 (Can Vich)
El projecte de Can Vich també va començar el 2012 a la zona alta de la DO, on la parellada és la varietat més tradicional. Amb aquest vi blanc, busquen demostrar que és un raïm que es pot vinificar sol i no només en escumosos mesclat amb altres varietats. Colet subratlla que hi ha pocs vins monovarietals de parellada, i "encara menys que tinguin prou entitat per rebre una criança en bota i no ser dominats excessivament per la fusta", precisa. El sommelier vaticina que "les vinyes d'alçada de Mediona donaran força alegries en els propers anys".

Sumoll: Sus Scrofa 2020 (Pardas)
El celler Pardas és un dels referents dels vins de sumoll, una varietat que s'havia deixat de banda al Penedès. Durant 20 anys ha estat seleccionant vinyes velles de sumoll a mig Catalunya per obtenir vins com aquest negre, elaborat amb fermentació espontània, i que ha passat set mesos en dipòsits de ciment. Colet afirma que és "un sumoll en estat pur, sense més pretensions que ser un vi de glop llarg, de taverna, de conversa animada amb els amics". És el vi que creu que haurien fet els avis "si n'haguessin sabut tant" com en aquest celler.

Garnatxa: Viladellops Garnatxa 2020 (Finca Viladellops)
Un dels aspectes on fan més èmfasi en aquest celler és aconseguir una bona expressió de la garnatxa. La consideren la varietat negra que millor transmet la tipicitat de la finca. El vi és un cupatge de dues parcel·les de garnatxa i fa la criança durant l'hivern en dipòsits de ciment. Per a Colet, també és una elaboració essencial per recórrer els monovarietals de la DO. "El vi jove i humil d'aquest prestigiós celler em té enamorat per la seva fruita fresca i el record al terra calcari del massís del Garraf", detalla.
