6 vins monovarietals per radiografiar la DO Penedès

El sommelier Ton Colet (El Cigró d'Or) recomana un xarel·lo, un macabeu i una parellada com a vins blancs de varietats tradicionals, i un sumoll, una garnatxa i una carinyena de negres

Conèixes les noves categories de la DO Penedès Vi de Mas i Gran Vi de Mas?

| 01/12/2021 a les 07:40h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Vins, DO Penedès
Imatge il·lustrativa
L'elaboració de vins amb varietats de raïm tradicionals i que busquen maximitzar l'expressió del terrer s'ha convertit en una prioritat per a molts cellers. Amb el seu nou Pla Estratègic 2021-30, la Denominació d'Origen (DO) Penedès ha creat el segell de 100x100 Xarel·lo per distingir els vins elaborats només amb aquesta varietat, la insígnia de les blanques plantades en el territori de la DO, però no és l'única que s'hi cultiva i que té un llarg arrelament a Catalunya. El sommelier Ton Colet, del restaurant El Cigró d'Or -i tercer millor de Catalunya el 2019- de Vilafranca del Penedès, proposa sis vins monovarietals -tres blancs i tres negres- per radiografiar la recuperació de varietats tradicionals en diverses zones de la DO Penedès. Aquests vins es poden trobar en botigues especialitzades -físiques o digitals- restaurants o a través dels cellers elaboradors.
 

Xarel·lo: Les Vistes 2019 (Esteve i Gibert)


És un dels cellers més petits de la DO Penedès i, segons el sommelier Ton Colet, "fa un gran treball de vinya i d'elaboració". El seu vi blanc que suggereix Colet procedeix d'una sola parcel·la amb vinyes de 94 anys. Fa la fermentació espontània i la criança d'uns 8-9 mesos en bocois de castanyer (de 1.000 litres), i després encara passa un any més de criança en ampolla. A Colet li agrada molt aquest vi quan ha reposat un parell d'anys en ampolla. 


PVP: 13 euros
El podeu comprar aquí.

 

Macabeu: Coll de la Sitja 2018 (L'Apical)


Aquest és l'únic vi que L'Apical ha elaborat des que van fer la primera verema el 2012. El macabeu sol emprar-se per a grans escumosos, però els cridava l'atenció vinificar-lo a banda. Aquest blanc sorgeix d'unes vinyes de més de 35 anys, fa una criança de 4-5 mesos en botes de roure francès noves i velles, i passa almenys un any a l'ampolla abans de sortir al mercat. Malgrat la criança en bota, Colet ressalta que és "molt fluid i fàcil de beure", i afegeix: "M'encanten i em desconcerten alhora les lleugeres notes d'hidrocarbur".


PVP: 12 euros
El podeu comprar aquí


 

Parellada: Camí Vell 2019 (Can Vich)


El projecte de Can Vich també va començar el 2012 a la zona alta de la DO, on la parellada és la varietat més tradicional. Amb aquest vi blanc, busquen demostrar que és un raïm que es pot vinificar sol i no només en escumosos mesclat amb altres varietats. Colet subratlla que hi ha pocs vins monovarietals de parellada, i "encara menys que tinguin prou entitat per rebre una criança en bota i no ser dominats excessivament per la fusta", precisa. El sommelier vaticina que "les vinyes d'alçada de Mediona donaran força alegries en els propers anys".


PVP: 11 euros
El podeu comprar aquí 

 

Sumoll: Sus Scrofa 2020 (Pardas)


El celler Pardas és un dels referents dels vins de sumoll, una varietat que s'havia deixat de banda al Penedès. Durant 20 anys ha estat seleccionant vinyes velles de sumoll a mig Catalunya per obtenir vins com aquest negre, elaborat amb fermentació espontània, i que ha passat set mesos en dipòsits de ciment. Colet afirma que és "un sumoll en estat pur, sense més pretensions que ser un vi de glop llarg, de taverna, de conversa animada amb els amics". És el vi que creu que haurien fet els avis "si n'haguessin sabut tant" com en aquest celler.


PVP: 10 euros
El podeu comprar aqui

 

Garnatxa: Viladellops Garnatxa 2020 (Finca Viladellops)


Un dels aspectes on fan més èmfasi en aquest celler és aconseguir una bona expressió de la garnatxa. La consideren la varietat negra que millor transmet la tipicitat de la finca. El vi és un cupatge de dues parcel·les de garnatxa i fa la criança durant l'hivern en dipòsits de ciment. Per a Colet, també és una elaboració essencial per recórrer els monovarietals de la DO. "El vi jove i humil d'aquest prestigiós celler em té enamorat per la seva fruita fresca i el record al terra calcari del massís del Garraf", detalla.


PVP: 8 euros
El podeu comprar aquí

 

Carinyena: Samsó 2018 (Parató)

Aquest vi negre és tot un referent de la carinyena, també anomenada samsó. El celler ha volgut retrobar-se amb aquesta varietat, que des de sempre s'havia conreat al Penedès, i el vi sorgeix de dues parcel·les plantades el 1976 (subzona Turons de Vilafranca). Fa la criança en bota de roure francès i americà durant 13 mesos. Colet remarca que és "un vi de tall clàssic i molt ben elaborat", i recorda que "no hi ha massa monovarietals de carinyena a la zona, i menys amb la seva relació qualitat-preu".


PVP: 18,50 euros
El podeu comprar aquí


 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Caelus surt d'una vinya ubicada a 390 m d’altura amb un clima suau
L'equip de la taverna MamBo amb la sommelier Lucy Chilvers, el xef Martín Bado i el vinyataire Rubèn Parera
L'equip de la taverna MamBo amb la sommelier Lucy Chilvers, el xef Martín Bado i el vinyataire Rubèn Parera | Jordi Bes Lozano
Jordi Bes Lozano
El Penedès acull aquest juny dues fires on participen un centenar de cellers en total amb l'elaboració de vins de mínima intervenció en comú
Imatge il·lustrativa
​Vinow culmina la primera ronda d'inversió de 300.000 euros i preveu facturar entre 8 i 10 milions d'euros el primer any complet d'operacions.
Imatge il·lustrativa
Les plaques permetran produir un 25% de l'energia necessària al llarg d'un any a les instal·lacions