6 lectures imprescindibles per comprendre el món del vi

Us recomanem sis lectures entorn del vi

| 29/11/2021 a les 09:00h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Els vins de la setmana
Imatge il·lustrativa

Les delicioses aventures dels germans Roca

“Compartim temps, creem records, aprofitem recursos naturals i cuinem els aliments. I així nodrim la nostra ànima, en família”. 
 

Pregunto a l’editorial si hi apareix el vi i em diuen, sense encert, que no. És un llibre per a nens, pedagògic i didàctic, però sempre he pensat que els adults, en els llibres per als més petits, hi acabem aprenent moltes coses. El vi sí que hi és present perquè és impensable que el sommelier Josep Roca no manifestés en una obra seva el pòsit cultural i social que representa aquest aliment. Estrella Polar edita en català el llibre “Les delicioses aventures dels germans Roca” amb un treball finíssim, elegant i càlid de la il·lustradora de Laura Fernández (Laufer). El volum és un viatge per l’esperit i la creativitat del Celler de Can Roca i un elogi a la cuina: “Cuinar és coneixement, és nutrició, és tècnica, és experiència adquirida. I la cuina és el centre de la llar. Això ho diu la introducció i les pàgines que segueixen s’omplen de receptes, vivències, consells i records, des de l’arròs sec de gambes amb oli d’alfàbrega al d’on ve l’energia que aporten als nyoquis?, des de l’anar a collir olives a cops i garrotades a Mont-roig del Camp al naixement d’una passió durant un matí de pesca: “En Josep només volia passar un dia amb el seu oncle i beure most dolç de la bota…”. El vi també apareixerà servit a la copa en un dels últims capítols, el que parla de “Foc, família i records”. I és que és inseparable de la vida. Com el foc, i com la cuina que, com diu el llibre, “és el que ens fa humans”. 
 

Guia Romero dels grans vins a petits preus

“Ella no té estudis de sommelieria, però ha tastat tants vins com jo i aporta un element de judici contundent i allunyat de qualsevol ensenyament o tendència que ha estat de gran utilitat”

Una de les veus imprescindibles del vi català és la del filòleg i sommelier, Lluís Romero. Fa vins artesanals al Montseny, a Clos dels Cims. Però des de fa anys que narra les qualitats dels grans vins a petits preus i també de les varietats ancestrals catalanes. El seu és un treball constant, rigorós i silenciós que novament veu la llum editat per Cossetània. A “Guia Romero dels grans vins a petits preus” 2022, hi ha més de 500 vins catalans qualificats a partir 85 punts. L’orgull propi li fa escriure el seu nom a la guia i és de justícia que així sigui, perquè analitza i tasta amb precisió i mètode – amb l’acompanyament de la seva dona, com indica a la introducció. Sinceritat aclaparadora la que presenta en forma de declaració d’intencions a l’inici del llibre. Tasta a cegues, sí, però, com? “Seguint el mètode ELICE (Equilibri, Llargada, Intensitat, Complexitat i Emoció) i, per implementar-ho, intento oblidar-me d’allò que a mi m’agrada i centrar-me en com és el vi”. A les seves guies s’hi descobreixen sempre vins eloqüents, sovint de cellers poc coneguts però amb un alt valor enològic. Ha entès allò de la vida líquida que pregonava Zygmunt Bauman i ha sucumbit, finalment, a la dictadura de la puntuació. Com a bon filòleg, però, es lamentarà: “Els productors donen poc valor al fet que dediqui pàgines senceres a parlar dels seus vins”. Sigui com sigui, una llista llarga de tresors vínics a menys de 15 euros.
 
 

Catalunya, terra de vi

“Les DO hi posen els límits. Posar límits també és cuidar. El paisatge a la copa. El terrer parla i ara se l’escolta” 
 

Fa 42 anys, l’enòleg i primer director de l’INCAVI, Jaume Ciurana, va publicar “Els vins de Catalunya”, una edició avui encara llegida que manté l’actualitat en els passatges més poètics i culturals. Que al món del vi li falta literatura és àmpliament sabut. Per això Edicions Andana publica “Catalunya, terra de vins”, un volum coral que vol renovar la mirada a la vinya i al vi de Catalunya amb denominació d’origen. I ho fa amb la veu de 12 periodistes i escriptors que caminen les regions de vins, se les beuen, les interpreten, les senten i les habiten. Amb il·lustracions costumistes de Lluís Masachs i fotografies vibrants de Maria Rosa Ferré, el volum el cus i l’exalta en un pròleg savi i sensitiu el sommelier Josep Roca. Traduït al castellà i a l’anglès, el volum és una suma de sensibilitats, estils i mirades narratives que analitzen i defineixen  l’essència humana i paisatgística de cada regió de vins. Els escrits deixen constància d’un país divers i dinàmic, que avui viu una revolució i una efervescència enològiques que s’han covat en els últims anys. Vides velles i gent jove fent vi, parlant d’autenticitat i de regeneració. “El vi català d’avui és més bo que mai. No és una exageració apassionada, és una veritat tangible. El paisatge vitícola català està impregnat, com diria el geògraf Joan Nogué, de valors socials, culturals, històrics, estètics i, fins i tot, espirituals”, escriu Roca. Un llibre que aborda acuradament el batec del vi, amb els seus reptes i oportunitats en plena emergència climàtica, amb un debat ecofeminista encès i una necessitat vital d’apuntalar la cultura del vi al país. 
 
 

La vinya de Joseph Beuys

“L’acció vol posar l’accent en l’experiència de continuar vivint del vi, perquè l’estimem o perquè forma part de la nostra economia de viure ara i aquí” 
 

La vinya de Joseph Beuys és la nova plaqueta de Vipob Edicions, la setzena de la col·lecció Envinats que alimenta la periodista Montse Serra. Un regal vínic i poètic que el ‘treballador cultural’ Jordi Boldú (Riudebitlles, 1972) eleva a la categoria de diàleg filosòfic. L’escriu en forma de missiva, amb formes gens convencionals com la cua enlloc d’un epíleg, tot recordant l’artista Joseph Beuys, ara que se celebren 100 anys del seu naixement. Boldú proposa “relacionar-se a partir d’ara de manera diferent amb totes les ampolles de vi que ens arribin (…) considerar tota ampolla de vi una obra d’art en/amb potencia”. I unes línies més endavant llança una pregunta substancial: “El vi que ens estem bevent defensa la natura?”. El llibre convida a descobrir l’obra de Beuys, filòsof, mestre, polític i activista, la més lligada a la vinya i al vi. Ell que va defensar que el vi és una obra d’art “o potser només un altre camí de transformació de l’amor i del temps”, com matisen i signifiquen a l’editorial. Submergiu-vos hi i viatjareu en l’amor, el temps, l’art i la lletra entusiasta de Boldú.  
 

Comprender el vino

“A diferència de l’art, el vi és un bé que es destrueix quan és begut. A més, té data de caducitat. No sembla molt lògic guardar quelcom que acabarà costant poc o res algun dia i, no obstant això, es fa intensament”  
 

Ho escriu el primer Master of Wine de l’Estat espanyol, Pedro Ballesteros Torres, en el seu nou llibre, “Comprender el vino”, publicat per Planeta Gastro. Un volum essencial per conèixer i entendre la història dels vins més importants d’España, que viatja per la història, la geografia i les 235 varietats que hi ha plantades. Hi ha un capítol destacat per a les varietats ancestrals recuperades per Família Torres que permet a l’autor fer afirmacions com aquesta: “Espanya está en camí de recuperar un nivell de biodiversitat que es correspongui amb la seva realitat geogràfica i històrica, però queden bastants anys de treball”. El pròleg és de l’enòleg Álvaro Palacios. S’hi desfà en elogis: “Conforta veure com des de la investigació i les lletres es robusteix una realitat de gran identitat, varietat i profunditat. És una qüestió de cultura cívica, d’utilitat pública, de conveniència comercial i de prestigi”. 500 pàgines de coneixement amb afirmacions rotundes que encetarien debats fèrtils. Per exempe, que “el vi és el producte agrícola amb el rang més ampli de preus, l’únic producte amb valor alimentari el valor percebut del qual pot multiplicar-se 100.000 vegades”. I també: “El paisatge no és l’element més determinant sobre la qualitat del vi. Són les persones. No totes les persones, tan sols aquelles que tenen ambició i coneixement i aquelles que comercialitzen per mobilitzar riquesa”. Una obra essencial en què Ballesteros no es mossega la llengua: “Critico allò que considero millorable, callo el que, encara que no em sembli bo, no té una via de millora que jo hagi pogut imaginar”. 
 

Manifeste pur un vin inclusif

“Le langage est à la fois une des causes du maintien de ces inégalités et en partie la solution: les mots du vin, véhiculés de bouche en bouche sans vraiment être remis en question depuis presque toujours, reflètent une pensé dominante, celle de l’homme blanc, bourgeois, valide et hétérosexuel”
 

De moment només el podem llegir en francès, però no estaria gens malament que una editorial catalana s’avancés a fer-ne la traducció. És un llibre necessari amb una mirada renovada i urgent. La periodista, escriptora i marxant de vins belga, Sandrine Goeyvaerts, publica a Nouriturfu Manifeste pur un vin inclusif. Goeyvaerts proposa una mirada inclusiva en el món del vi que va molt més enllà del gènere i que al seu entendre comença amb l’ús precís del llenguatge, perquè quan adjectivem des d’estructures desiguals, supremacistes i patriarcals perpetuem el sistema que volem regenerar. Un llibre que ens recorda que en països del vell món com França, la reflexió també va per davant. Perquè el vi sigui cultura i l’abraci tot un poble, ha de deixar d’excloure i ha d’aconseguir integrar i sumar. Perquè… Què passa quan les dones no poden narrar la història? Que la història les invisibilitza: “Mais revenons à nos litrons et à nos matrones : bobonnes à la cuisine, ou à la vigne, mais surtout pas au chai, elles n’ont pas eu mot à dire dans l’établissement du langage du vin. Pour autant, sont-elles complètement absentes de ce vocabulaire?”. 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Imatge d'una anterior edició de ProWein
Imatge d'una anterior edició de ProWein | ProWein Düsseldorf
Prowein Dusseldorf canvia les dates del certàmen i progama la fira els mateixos dies que la London Wine Fair, que ha emès un comunicat titllant el canvi "d'atac frontal".
Imatge il·lustrativa
Foto: Acadèmia de Poda
Xavier Bassa | 1 comentari
El Xavier Bassa ens explica què és la biodinàmica i ens recomana cinc vins elaborats sota aquests preceptes.
Les caixes del vi català Maius, en una escena del primer capítol de la sèrie 'Una família unida'
Les caixes del vi català Maius, en una escena del primer capítol de la sèrie "Una família unida"
Les caixes del vi Priorat surten en una escena de la sèrie Sueca "Una família unida"