La DO Penedès crea el Vi de Mas i el Gran Vi de Mas i serà 100% ecològica el 2025

Presenta el seu Pla Estratègic amb horitzó 2030, on també preveu un segell 100% Xarel·lo i aspira a ser una denominació d'origen qualificada com Priorat o Rioja

Tres vins originals de tres cellers de visita obligada

| 16/11/2021 a les 17:28h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Denominacions d'Origen, DO Penedès
El celler Mas Rodó ha sigut l'escenari escollit per la presentació del Pla Estratègic 2022-30.
El celler Mas Rodó ha sigut l'escenari escollit per la presentació del Pla Estratègic 2022-30. | DO Penedès
Les denominacions d'origen estan immerses en una recerca intensa dels seus trets més característics per reivindicar el seu rol i diferenciar-se en el mercat. Amb aquesta finalitat, la DO Penedès ha presentat el seu Pla Estratègic 2021-30 en un acte aquest dimarts al celler Mas Rodó de Sant Joan de Mediona (Alt Penedès). S'hi preveu que el 100% del raïm sigui ecològic a partir de la verema 2025, la creació de les categories Vi de Mas i Gran Vi de Mas per a les elaboracions de més qualitat vinculades a una masia centenària, i l'aspiració de convertir-se en una Denominació d'Origen Qualificada (DOQ), un pas que implica complir uns requisits més estrictes que una DO a seques (per ara, les úniques DOQ de tot l'Estat són Priorat i Rioja).

Ara bé, del pla estratègic n'han quedat al marge els escumosos, malgrat que també formen part de la DO Penedès sota el paraigua de Clàssic Penedès. La seva esperança és que es pugui crear una denominació nova que agrupi els cellers de Clàssic Penedès i els de la marca col·lectiva Corpinnat, quelcom que està per veure si acabarà fructificant. Tant Clàssic Penedès com Corpinnat estan formats per cellers escindits de la DO Cava, especialment perquè en el seu dia van considerar que el cava no prioritzava les elaboracions de qualitat, però altra cosa és que acabin trobant el camí en comú.
 

Joan Huguet, president de la DO Penedès, en un moment de la presentació.


Sigui com sigui, el que vol la DO Penedès és centrar-se només en el denominat vi tranquil (el que no és escumós). El pla estratègic de la denominació l'han desgranat el president, Joan Huguet, i el secretari tècnic, Francesc Olivella, començant per ressaltar que tot el raïm collit per als vins de la DO haurà de ser ecològic a partir de la verema del 2025. "Serem la primera DO a ser 100% ecològica", ha garantit Olivella. A hores d'ara, el 60% dels vins ja són ecològics i el 55% de tot l'àmbit de la DO treballa en eco, ha detallat, de manera que ha garantit que el 100% de cara al 2025 "és un objectiu fàcilment assolible amb la voluntat de tothom". Ha afegit que cap al 80% dels cellers han votat a favor d'aquesta decisió i ha promès ser flexible si cal donar més marge per adaptar-se a aquells que tinguin una causa argumentada per no haver-ho pogut fer dins del termini previst, si bé la intenció és que, qui no es faci ecològic per voluntat, no podrà seguir formant part de la denominació.

Les noves categories: Vi de Mas i Gran Vi de Mas


Un altra novetat que probablement arribarà abans de la conversió completa a l'ecològic és l'elaboració de vins amb les noves categories del Vi de Mas i del Gran Vi de Mas. La intenció és, segons Huguet, "posar en valor el patrimoni històric que té la comarca". Només podran fer vins amb aquesta distinció aquells cellers que tinguin un mas d'entre 1879-1900 o anterior, amb les vinyes al voltant, i d'altres condicionants, com ara que els ceps tinguin almenys 10 anys (Vi de Mas) o 25 anys (Gran Vi de Mas), que el raïm que se n'obtingui sigui emprat exclusivament per a aquests vins o que, un cop elaborats, obtinguin una puntuació al comitè de tast de la DO de com a mínim 72 punts, en comptes dels 65 habituals.

Per ara s'han interessat per fer vins amb aquesta distinció una quinzena de cellers -entre ells, Mas Rodó- dels 150 inscrits a la denominació, dels quals 130 elaboren vi emparat per ella. No s'escapa que aquestes noves categories recorden a una associació ja existent, Vinya Celler Masia, una marca que agrupa una desena de cellers catalans -una part són al Penedès-, que són propietat de pagesos i que elaboren a partir de vinyes pròpies i celler propi. Olivella ha indicat que "una cosa no està renyida amb l'altra", i que en tot cas el Vi de Mas i el Gran Vi de Mas serà un reconeixement amb el segell de la DO Penedès.

A més, la DO s'ha proposat començar a posar ordre al garbuix existent amb les vinyes del Penedès. Avui dia cada vinya pot estar adscrita a tres denominacions alhora, és a dir, que d'una mateixa finca en pot sortir raïm per a vins de la DO Penedès, de la DO Catalunya i de la DO Cava. A partir de la pròxima verema del 2022 l'objectiu és que, d'entrada com a prova pilot, les vinyes que destinin el raïm per a vins de la DO Penedès no puguin també dedicar-ne d'aquella mateixa finca per a elaboracions d'altres denominacions. S'estima que, de les 25.000 hectàrees que hi ha en aquest àmbit, només el 10% (unes 2.500) s'empren per a referències de la DO Penedès: són les necessàries per als 18 milions d'ampolles anuals que empara.

Francesc Olivella explica el Pla Estratègic 2021-30. Foto: DO penedès


Un pas com aquest pot contribuir a un dels objectius més ambiciosos que s'ha marcat la DO, i és convertir-se en DOQ. "Sabem que no és fàcil", ha admès Olivella. Per aconseguir-ho, s'haurà de garantir aspectes com que el vi comercialitzat estigui embotellat des de cellers inscrits i ubicats a la zona geogràfica delimitada, que es compti amb un sistema de control des de la producció fins a la comercialització o disposar d'una delimitació cartogràfica dels municipis per poder garantir la coexistència entre cellers de diferents denominacions, ha detallat la denominació. A la presentació, també s'ha tractat breument de la definició de deu subzones, si bé podrien modificar-se, la creació d'un segell per als vins 100% xarel·lo com a varietat blanca insígnia i la voluntat de tenir-ne una de negra, que podria ser la moneu, recuperada pel celler Família Torres. Segons Olivella, aquest raïm pot estar en sintonia amb el que es busca en els vins d'avui dia: frescor i acidesa.

També vol emparar vins de mínima intervenció


Un aspecte que els responsables de la DO no han explicitat durant la presentació, però que també forma part del Pla Estratègic 2021-30, té a veure amb els denominats vins naturals. Segons ha informat la DO en el comunicat a posteriori, preveu abordar "la incorporació com a vins DO Penedès dels vins fruit de noves tècniques d'elaboració amb mínima intervenció". Ha especificat que es crearà una comissió de treball i un comitè de tast "que definirà els paràmetres específics que han de complir aquests tipus de vins i establir els controls analítics necessaris per poder ser comercialitzats sota el segell de la DO Penedès".

Amb tot, els escumosos no formen part del Pla Estratègic. A preguntes dels periodistes, Olivella ha afirmat que la voluntat "és aconseguir una denominació d'origen per als vins escumosos per al territori Penedès, i la DO Penedès acompanyarà en aquest objectiu". Entretant, Clàssic Penedès seguirà dins de la denominació i haurà de seguir les seves condicions (d'ecològics ja ho són).
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Bruno Colomer, enòleg de la gamma alta de Codorníu Ars Collecta
Bruno Colomer, enòleg de la gamma alta de Codorníu Ars Collecta
Raventós Codorníu ofereix uns packs de tastos virtuals on els enòlegs ens guien el tast
Imatge il·lustrativa
Després de tastar 1.248 referències, tres escumosos han obtingut la puntuació més alta
Anterior edició de la BWW
Anterior edició de la BWW | Barcelona Wine Week
Les varietats de l'agricultura sostenible i la lluita contra el canvi climàtic seran els eixos temàtics de la fira