Les investigacions s'iniciaven el mes de juliol, després de la denúncia conjunta de les tres denominacions d'origen afectades; Terra Alta, Montsant i Priorat. Els diferents Consells Reguladors sospitaven que distribuïen vins sense control i sense complir els requisits establerts, a banda de falsejar els Distintius de Garantia simulant que eren de les seves Denominacions d’Origen.
Els agents de la Unitat de Consum de Mossos d’Esquadra van acreditar que l’empresa comercialitzava de forma legal vins d’aquestes Denominacions d’Origen, amb marques pròpies. En el cas de la DOQ. Priorat i de la DO Montsant, els adquiria ja embotellats a bodegues d’aquestes denominacions, mentre que en el cas de la DO Terra Alta, els embotellava a les seves instal·lacions, prèvia qualificació dels vins i assignació dels corresponents Distintius de Garantia.
Les primeres estimacions indiquen que des de l’any 2017 es podrien haver comercialitzat entre 8 i 10 milions d’ampolles d’aquests vins a l’any.
De forma simultània, l’empresa imprimia Distintius de Garantia que imitava els originals i amb les mateixes numeracions assignades, amb els quals presumptament envasava a les seves instal·lacions i comercialitzava de forma incontrolada i fraudulenta, grans quantitats de vi. En una de les actuacions es van intervenir 23 bobines, cadascuna amb 5.000 Distintius de Garantia, que tenien la mateixa numeració.
Les primeres estimacions indiquen que des de l’any 2017 es podrien haver comercialitzat entre 8 i 10 milions d’ampolles d’aquests vins a l’any. Dins la mateixa operació l’autoritat judicial ha ordenat a quatre cadenes de supermercats a aturar la distribució i venda de vins de diferents marques afectades pel frau.
En una roda de premsa conjunta d'avui al migdia les tres denominacions han comentat estar sorpresos per la magnitud de les xifres. Salustià Àlvarez, president de la DOQ Priorat ha comentat que "no podem pagar ni com a DO ni com a elaboradors per les irregularitats d’una sola empresa, malgrat siguem conscients que les xifres de les quals s’està parlant són les que són". Les tres DO han volgut remarcar que “volem adreçar-los un missatge de confiança cap a les nostres marques. Hem de garantir la supervivència dels nostres pagesos, que es puguin guanyar la vida de manera digna i que puguin continuar donant vida als nostres territoris que són eminentment vitivinícoles”, han comentat.
Els vins afectats, tots ells propis de l’empresa investigada, es corresponien amb les marques següents:
- HEREDAD MESTRAL 2017 (DOQ. Priorat).
- HEREDAD MESTRAL CIERVO 2017 (DOQ. Priorat).
- VEGA ESCAL 2016 i 2017 (DOQ. Priorat).
- CLOS ROJA 2017 (DOQ. Priorat).
- VINYA CARLES 2017 (DOQ. Priorat).
- HEREDAD CENTUM 2017 (DO Montsant).
- VESPRAL GRAN RESERVA 2014 (DO Terra Alta).
- VESPRAL RESERVA 2016 i 2017 (DO Terra Alta).
- VESPRAL CRIANZA 2016, 2017 i 2018 (DO Terra Alta).
- ARMONICO SELECCIÓN 2017 i 2018 (DO Terra Alta).
- ARMONICO GRAN SELECCIÓN 2016 i 2017 (DO Terra Alta).
- VESPRAL VENDIMIA SELECCIONADA 2018 (DO Terra Alta).
- GRAFICO GRAN SELECCIÓN 2018 (DO Terra Alta).
- GRAFICO SELECCIÓN 2019 (DO Terra Alta).
També es van immobilitzar diversos palets de vins per investigar quins són els canals de distribució, en els que també s’havien modificat de manera fraudulenta els Distintius de Garantia. En aquest cas es tractaria dels vins:
- SLATES OF BONMONT 2017 (DOQ. Priorat)
- HEREDAD CENTUM 2019 (DO Montsant).
- CARLES HEREDAD 2019 (DO Montsant).
- ESCAL ROJA GRAN RESERVA 2015 (DO Terra Alta).
- HEREDAD CHEROGA 2018 (DO Terra Alta).
- VESPRAL GRAN RESERVA 2015 (DO Terra Alta).
Els mossos especifiquen que "la immobilització dels vins és produeix per aturar el frau als consumidors i els prejudicis a les DO, però no perquè es consideri que els vins investigats representin cap mena de risc per a la salut dels consumidors" i conclouen que "la investigació continua oberta, enfocada a determinar el grau de participació dels diferents responsables de la empresa i altres persones relacionades amb l’activitat il·lícita".