Novetats de Vins Catalans

Tast vertical d'Alta Alella 10, un cava que vol plantar cara al xampany francès

El celler crida el cava a competir amb els altres escumosos del món oferint llargues criances amb bona acidesa, una expressió fidel de l'anyada i amb l'ús d'un raïm com el chardonnay

| 05/10/2021 a les 08:40h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, Alta Alella 10
Josep Maria i Mireia Pujol-Busquets en el tast vertical de l'Alta Alella 10
Josep Maria i Mireia Pujol-Busquets en el tast vertical de l'Alta Alella 10 | Jordi Bes Lozano
Traçar un camí diferent per competir amb els altres escumosos del món: aquest és l'objectiu del celler Alta Alella amb el nou cava Alta Alella 10, amb el qual aspira a demostrar que hi ha recorregut per a elaboracions amb llargues criances, però que alhora són fresques i que no es limiten al cupatge tradicional del cava (xarel·lo, macabeu i parellada). L'Alta Alella 10 és un gran reserva 100% de chardonnay, fermentat en bota, que ha tingut una criança d'un mínim de 10 anys -d'aquí li ve el nom- i del qual ara es comercialitza la seva primera anyada (la 2010).

Al capdavant d'Alta Alella hi ha la família Pujol-Busquets, que ha organitzat aquest dilluns un tast vertical d'aquest cava per a sommeliers i periodistes. La celebració d'un tast vertical és una activitat preuada en el sector vitivinícola que s'utilitza per veure l'evolució d'un vi o escumós en un període determinat de temps. En aquesta ocasió, s'ha donat a tastar 10 anyades diferents entre la 2010 i la 2021 mitjançant una sessió en la qual els Pujol-Busquets han defensat la necessitat d'obrir noves perspectives dins de l'espectre de la DO Cava.

L'Alta Alella 10 ja fa un any que va sortir al mercat, però el tast vertical no s'ha programat fins ara que la pandèmia ha anat clarament a millor. L'han conduït Josep Maria Pujol-Busquets i la seva filla, Mireia Pujol-Busquets, i s'ha iniciat amb l'anyada 2021, sorgida del raïm collit a principis d'aquest agost, i que per ara està en forma de vin clair o vi base (encara no ha iniciat la seva transformació cap a escumós, així que no té bombolles). A continuació, s'ha tastat cada anyada en ordre descendent fins a la 2010, degustant-les totes menys la del 2016, perquè la família considera que ara com ara no està en les millors condicions per a gaudir-ne.
 

Les vinyes d'Alta Alella són molt a prop del mar. Foto: Jordi Bes Lozano


Amb el tast vertical, Josep Maria i Mireia Pujol-Busquets han volgut mostrar que es pot elaborar un cava que pot estar en sintonia amb les característiques que es poden trobar en molts escumosos del món, prioritzant la frescor i l'acidesa, en comptes d'una varietat de raïm determinada o la maduresa com, a parer seu, pot succeir amb el cava. En paraules de la Mireia, el camí que plantegen suposa "fugir de l'estandardització" i mirar de crear tendència per acostar-se a l'estil dels grans vins del món. Segons en Josep, és "un somni" que implica fer passes "cap a una direcció diferent" del que s'havia acostumat a fer en el món del cava.
 

Els trets característics de l'Alta Alella 10


Durant el tast, Josep Maria Pujol-Busquets ha reivindicat que aquest cava té una acidesa "vegetal", referint-se així al fet que és la pròpia del raïm i que no s'ha emprat cap producte durant l'elaboració per incrementar-la. A mesura que s'han degustat les diverses anyades, també ha sobresortit especialment que cadascuna és diferent de la resta. Més enllà de certs patrons que es poden trobar en algunes anyades -tastant es pot arribar a deduir quina és fruit d'un any més plujós o quina d'un de més sec-, cadascuna acaba atorgant una personalitat pròpia al cava, però sense oblidar la línia de la frescor i l'acidesa.

A Alella la frescor pot veure's maximitzada al paladar amb unes sensacions gustatives que recorden al mar, i pot ser el resultat de cultivar la vinya en terra de sauló, característica d'aquest territori vitivinícola. Un altre tret diferencial d'aquest cava és que no s'ha utilitzat licor d'expedició durant la seva elaboració i que des de l'anyada 2013 ja no conté sulfits afegits, si bé encara caldrà esperar algun temps per veure l'evolució a llarg termini de les ampolles a les quals no s'hi han addicionat aquests conservants.
 

Tast vertical d'Alta Alella 10. Foto: Jordi Bes Lozano


Segons Josep Maria Pujol-Busquets, el fet d'exportar posa a tothom en el seu lloc i ha estat un dels aspectes que els ha fet moure fitxa. "Hem de tenir molt clar que competim en el món mundial", ha ressaltat, i ha insistit en el fet que cal fer-ho "amb productes que donin caràcter i capacitat d'envelliment", sense perdre de vista que aportin una frescor que permeti aquestes llargues criances.

Considera que, amb elaboracions com l'Alta Alella 10, es pot demostrar que hi ha caves que poden estar a l'altura d'escumosos d'altres llocs del món. El seu preu de venda al públic (120 euros) també afavoreix que tingui més sortida a l'exterior. Per començar, on més s'ha venut ha estat a través d'un importador d'Ucraïna. El celler el considera un producte exclusiu del qual se n'elaboraran entre 500 i 1.000 ampolles per anyada.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
El vi Ungles Negres, sorgit entre Barcelona i el Priorat
El vi Ungles Negres, sorgit entre Barcelona i el Priorat | Jordi Bes
Jordi Bes Lozano
L'Ungles Negres és un vi que el veïnat del barri de Vallcarca elabora per a l'autoconsum en rebuig de l'especulació immobiliària, defensar la sobirania alimentària i amb crítica a les DO
Imatge il·lustrativa
Pixabay
Quin és el millor lloc per guardar els vins i què hem d'evitar perquè es guardin correctament?
Joseba Cruz, Guanyador del Premi Cuiner 2021
Joseba Cruz, Guanyador del Premi Cuiner 2021 | Fòrum Gastronòmic
​Gastronomic Fòrum Barcelona ha lliurat el Premi Cuiner 2021 al xef Joseba Cruz del restaurant Le Clandestí de Navàs (Bages)