​Vins de pagesos & pageses

Salvador Batlle: “Volem interpretar el vi com un aliment més, dignificar el preu del raïm i el treball del pagès a la terra”

| 08/09/2021 a les 08:14h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, vi de pagès, bag-in-box, cosmic
David Pujol, pagès del celler Pujol Cargol i Salvador Batlle, de Còsmic Vinyaters
David Pujol, pagès del celler Pujol Cargol i Salvador Batlle, de Còsmic Vinyaters | Ingrid Picanyol
“Tot això ve de quan era pràcticament un nen. Però aquest any estem fent un aprenentatge avançat del que passa des de fa dècades, massa anys. Hi ha una mena de desvalorització absoluta de la feina de pagès i una falta de regulació enorme del preu del raïm. No només a nivell català, sinó al conjunt de l’Estat espanyol”. El viticultor Salvador Batlle comparteix sense dramatismes un mal endèmic de la pagesia. No s’exalta. Recull l’energia còsmica. Pacient. Valent. Reflexiu. Passa a l’acció quan es troba un obstacle. Conversem per telèfon en una pausa seva a la vinya enmig de la campanya de la verema –“no hi puc entrar fins més tard perquè tenim un node amb mercuri, que és el planeta regent de la vinya”.

S’explica: “Em considero pagès. Estic molt connectat a la terra i a la gent que la treballa. L’any passat amb la pandèmia i el míldiu, el meu pare es va quedar sense possibilitats de vendre el raïm. No és perquè el meu pare sigui especial, sinó perquè és mirall de molta gent que viu el mateix. I em vaig preguntar què podia fer. Hi havia raïm però no hi havia mercat. I per altra banda sé que hi ha molta necessitat de veure vins dignes, de procedència justa i ben comunicada, i amb bona relació qualitat preu”.
 

 Així va néixer Vins de Pagesos & Pageses. “És una relació horitzontal de talents. El meu paper és crear la xarxa i elaborar el vi. Que sigui bevible, de raïms que no tenen sostre i que ocupi l’espai de consum d’un blanc però que reculli l’esperit d’un negre”. La primera anyada és un vi vermell natural elaborat amb un 80% de macabeu del pagès i pare Salvador Batlle i un 20% de garnatxa negra i carinyena del pagès i amic David Pujol. Un vi que mescla raïms de l’Empordà i Tarragona, vinificat en inox i envasat en bag-in-box de 3 litres, el que serien 4 ampolles de vi.

“No és un vi de cep, ni tampoc un vi conceptual per fer una única copa. És el vi domèstic, per beure sense prejudicis, desacomplexat, no cal que n’entenguis”

La nota de tast, senzilla: “Fruita vermella, frescor i estructura”. Un vi bo que alimenta a qui el beu i a qui fa el vi. “Volem indicar la procedència, els pagesos que hi ha al darrere i apostar per les varietats autòctones. Farem vins de parcel·les joves i d’edats fèrtils i productives, que sigui gastronòmic i saludable, amb dosis homeopàtiques de sulfits – per sota dels 10mg/l – i que sigui un aliment més”, descriurà Salvador Batlle. Un vi que vola. Per compartir. Per celebrar. Per al dia a dia. Els tres mil primers litres, que van envasar al juny, ja s’han venut tots. Tant a Catalunya com a l’estranger.  
 
La intenció és clara: “Volem interpretar el vi com un aliment més, dignificar el preu del raïm i el treball del pagès a la terra, aproximar el vi natural i/o de baixa intervenció amb una relació qualitat-preu molt atractiva i justa per a un públic majoritari”. L’any 2020 Salvador Batlle va concentrar les energies a dissenyar el vi i a crear el format: “Un vi fàcil que ocupa molts espais”, insisteix. “No vull estar condemnat a fer un blanc o un negre, sinó que vull jugar amb les proporcions i amb com antigament s’entenia la vinya, mesclant varietats. El resultat sempre serà un vi vermell, un negre lleuger, el que en diuen lightly red wine”, dirà. El bag-in-box es pot emportar a una festa, hi cap a la nevera i en el cas de voler-ho sofisticar només una mica més... a la llarga cada envàs podria portar una ampolla serigrafiada adherida, amb tap de vidre, que servís per anar-la reomplint des del bag-in-box. “No és un vi de cep, ni tampoc un vi conceptual per fer una única copa. És el vi domèstic, per beure sense prejudicis, desacomplexat, no cal que n’entenguis”, matisarà l’elaborador.
 
 
“Aquest 2021 ha estat un any sec, el raïm no està madurant tan ràpid”, comenta Salvador Batlle abans d’explicar com encaixa els seus diferents projectes. No és senzill esglaonar intencions i entrades de verema. Compagina Còsmic Vinyaters amb Amor per la terra i ara també Vins de Pagesos & Pageses: “Hi haurà una entrada gran de quilos, calculem que uns 20.000. He conegut la Mar Capdevila i el Lluís Raventós (Enlaire Vins). Són pagesos honestos i cuiden vinyes molt bones. Amb raïms seus, de David Pujol Cargol i segurament també de l’amic Jordi Anglès de Masllorenç, farem el vi de pagesos i pageses de 2021”. Serà un vi vermell mesclant raïms i proporcions. “Ens mantindrem, de moment, en un únic format, el bag-in-box. Però la il·lusió més gran seria crear un paraigües, beure via casa de la nostra gent. Estaria molt bé en un futur no molt llunyà tenir una carta de vins de pagesos. Un mapa de vins de pagesos dels diferents pobles de Catalunya, amb el mateix envàs, canviant l’etiqueta per zona i elaborador”, avança i somia Salvador Batlle. Caldria trobar un protocol de treball compartit, definir unes línies i posar-hi més energia. Pensa en com donar-li forma i que sigui consistent, però sap que, de moment, l’essencial és fer els primers vins. “La meva voluntat és marcar un preu mínim.

El vi de pagès no es vol quedar el raïm de vinyes velles d’altíssima qualitat. Sinó que busquem un punt d’equilibri perquè tot sigui viable. I aquest mínim ha d’estar entre els 45 i 55 cèntims el quilo, amb la idea que el pagès pugui recuperar una part del seu vi per a consum propi. I si vol guanyar més haurà de fer l’esforç i l’aprenentatge de vendre’l pel seu compte. Serà un estímul per a ell”. En definitiva, Batlle proposa que el pagès desenvolupi també una visió empresarial. “Aquest any serà determinant per veure com qualla el projecte. Collim sempre quan el raïm és al punt de maduració òptima, però hem de fer una entrada de raïm comuna. La preveiem pels volts del 9 de setembre i està clar que cada territori, parcel·la i varietat té un ritme diferent. Però tot això també ho salvarem i equilibrarem amb l’assemblatge”, dirà amb tot el convenciment.
 

La segona anyada de Vins de Pagesos & Pageses està en camí. “Veurem com responen els mercats d’aquí i els de fora. Hem de ser rigorosos a l’hora d’elaborar però també de créixer”, insistirà el viticultor arrelat a l’Empordà, però d’origen penedesenc. “L’any passat vam fer 3.000 litres i aquest any en farem 12.000, és a dir, 4 vegades més. És un acte de fe això que fem. I la idea és continuista. Hem dibuixat  una línia bastant fidel que és fer un vi vermell lleuger, fresc i bevible, que agradi, jugant amb les variants de cada any”, dirà.

Entre els defensors del projecte, hi ha el seu amic i cambrer de vins, Josep Roca. Que una eminència com ell l’abraci, és un aval de per vida. A Instagram, Salvador Batlle li agraeix: “Pares, fills, amics, mares, germans, companys, joves i grans, que el bon vi estigui a la vostra taula com un aliment més en el nostre dia a dia, feliç de compartir moments com aquest amb vosaltres, gràcies Josep Roca per l' estima que dones a la diversitat i als orígens que engloba un vi de pagès”. Quan li pregunto per aquest suport valuós, matisa: “En Pitu és conscient que és una eina per viure i per tirar endavant. Aquest vi és l’ànima del territori, del teixit agrari i ell sap que no ens el podem perdre. I estem en la voluntat de donar vida a parcel·les singulars, a organitzar el treball i a cuidar la productivitat de la terra des d’un mínim sentit comú”. En definitiva, cuinar vins, cuidar les persones. 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

COMENTARIS

El nostre vi
ELV, 08/09/2021 a les 16:58
+1
-0
Super bona idea EXIT ASSEGURAT.SORT!
Preu
Anònim, 09/09/2021 a les 15:20
+0
-0
Desitjaria saber preu del bag Vins de pagès i pageses i on el puc comprar, ja sigui online o botiga
Vins autentics
Manuel Duran, 10/09/2021 a les 11:59
+0
-0
Prou de vins afrancesats. Que tingueu sort 22

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros va radiografiar els escumosos espanyols, a principis del 2021, per publicar-ne les conclusions a la revista britànica Decanter
Imatge il·lustrativa
Sans i Sans
Ruth Troyano
“Una tassa de te és més que una invitació a l’univers de sabors i aromes. És un petit luxe, benestar, cultura, una emoció sensitiva i estètica que es comparteix”
Silvia Gaminde i Javier Güell, els propietaris del projecte
Silvia Gaminde i Javier Güell, els propietaris del projecte | Gami Orbegoso
Campgran 2020 és primer vi de Cal Mandrat, un celler situat a la Cerdanya
Imatge il·lustrativa
Dos blancs del Penedès i un cava rosat, la tria d'aquesta setmana