cellers on dormir

​Vi, art, paraula… i casa

El celler Comalats estrena un allotjament rural a L'Ametlla de Segarra, un petit nucli de 20 habitants a la Vall del Riucorb

​Enllaçant saviesa i elegància

| 10/06/2021 a les 07:40h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Enoturisme, cellers on dormir, enoturisme rural, casa rural comalats
Interior de la Casa Comalats, a L'Ametlla de Segarra
Interior de la Casa Comalats, a L'Ametlla de Segarra | Ruth Troyano
“Només cal observar com ens atreu la veu del paisatge, és com una carícia molla de pluja que enarta el sentiment", Gregori Satorres.

Publico dues imatges a Instagram i escric: “L’espai meravellós que avui ha seguit
alimentant el nostre matriarcat”.
Parlo de Casa Comalats, la casa rural o allotjament digueu-li com vulgueu però amb l’adjectiu qualitatiu indissociable, que Celler Comalats ha estrenat aquest mes de juny a L’Ametlla de Segarra, un petit municipi agrícola situat a 715 metres d’altitud. Crec que en algun article ja em vaig referir al matriarcat, aquest grup...o li hauria de dir tribu?, que vam crear fa uns anys un grup de dones vinyataires (i una periodista) on hi cultivem sentiments i essències, amb una passió i convenciment desbordants.

Casa Comalats era fa pocs mesos un espai inhòspit de pedres amb memòria però desendreçades en un nucli rural que suma una vintena d’habitants. Avui la pedra ja és aixopluc i acollida.

Dones que som mirall les unes de les altres. Que ens energitzem. A les trobades hi son lògicament les converses sobre el vi, l’aliment  que va lligar-nos d’inici, però també els assumptes personals, culturals, socials, econòmics… I el gènere que té una categoria pròpia, perquè encara no hem resolt gaire res sinó que som a l’inici de començar a revertir estructures i capgirar conviccions. El grup és una xarxa, on caure al buit i mentrestant gaudir del paisatge... De fet, aprenem de les lliçons dels fills d’unes, de les pors i de les inseguretats de les altres...
 

Foto: celler Comalats


Tabús, vergonyes, inquietuds, il·lusions i conquestes s’encavalquen entre queixalades i glops de bon vi. Ens reunim a les cases particulars -que sempre acaben imprimint l’esperit i l’esdevenir de la trobada-, però l’últim cop vam estrenar un nou espai: Casa Comalats. Segurament era el lloc, perquè la causalitat va fer que totes les reunides vibréssim diferent, més alt, com diria una de nosaltres. Crec sincerament que habitar un espai i sentir-se vives i còmplices és una conquesta col·lectiva. N’hem après tant les unes de les altres... Tant com per dir que ja no ens volem moure de qui som. O només una mica, per millorar-nos sobre les certeses que ens arrelen. Ni tampoc estem disposades a renunciar als espais de cura, basats en la dialèctica i el “prova-ho”, entre parets i murs inescrutables que són pell i frontó.
 
Si afirmo que Celler Comalats és un dels més inquiets del país, no crec que ningú pugui negar-ho. Els germans Bonet, seguint l’estela i el compromís del seu pare, Jaume Bonet, fan vins “amb amor i respecte per la natura” a La Segarra. L’aventura comença el 1989 i ara, més de 40 anys després, continua el seu tarannà hospitalari amb l’estrena d’un allotjament rural vora el celler, que és un oasi de pau i vida. En tres mesos i mig, tot coincidint l’inici de la fi de la pandèmia i malgrat les conseqüències econòmiques devastadores que ha tingut per al conjunt del sector, Eva Bonet i el seu company, l’arquitecte Ricard Grau, s’han llançat a la piscina. “Allotjament-Vins-Natura-Silenci”, així defineixen Casa Comalats, una casa que és punt de partida per endinsar-se a la ignota Vall del Riu Corb i que des d’aquest mes de juny ja admet reserves. Pedra, fusta, bigues i rajoles verd fosc es fonen en una construcció diàfana i acollidora on s’entreveu la mà experimentada de l’arquitecte. Tres habitacions dobles, una sala-menjador amb cuina i rebost, llar de foc i basseta irresistible, a l’aire lliure. Exteriors amb espais diferenciats i taules per conversar i compartir i sentir la quietud de l’Ametlla de Segarra.
 

Foto: Ruth Troyano

 
És necessari i d’admirar que els pobles dignifiquin els espais buits. I encara ho és més quan la iniciativa és privada i neix d’una parella jove que no només s’ha decidit a repoblar l’àmbit rural, sinó a enriquir-lo i a valoritzar-lo. Que Casa Comalats serà un reclam per visitar La Segarra està clar. I el millor homenatge que continúen fent al territori és reforçar el nom del celler: “Comalats és la zona entre la serra de Forés i Cervera, un terreny singular format per serres i valls paral·leles de llevant a ponent. Cada vall és una coma i una successió de valls és una comalada”. Celler Comalats són vinyes de conreu ecològic entre camps de cereal que donen vida a vins negres i rosats, monovarietals i cupatges, elaborats amb varietats com la sirà i el cabernet sauvignon. Vins naturals i sense sulfits que avui ja imprimeixen la mirada renovada d’Eva Bonet, respectant i lloant l’herència rebuda del pare. Aviat, un nou vi posarà més de manifest aquest relleu generacional que comporta nous estils i criances, noves sensibilitats però mateixes varietats.
 
Casa Comalats era fa pocs mesos un espai inhòspit de pedres amb memòria però desendreçades en un nucli rural que suma una vintena d’habitants. Avui la pedra ja és aixopluc i acollida, la mateixa que se sent al beure els vins dels Bonet, perquè al celler embotellen el paisatge segarrenc, la seva autenticitat i senzillesa, la bellesa dels grocs, verds, blaus i vermells, matisats per les estacions. I a l’estiu, hi ressonen el teatre, la poesia i la música entre copes de vi amb el festival Comalada Art & Paraula: espectacles de capvespre, tots els diumenges d’agost que funcionen per taquilla inversa. El punt de partida és el celler i s’arriba caminant a un bosquet, amagat entre vinyes, on ocorre l’espectacle teatral. Després vindrà el de la posta de sol que cau sobre la Bassella, la primera finca de cabernet sauvignon plantada pel pare on ara conviuen també amb picapolls i garnatxes. Una ocasió per allotjar-se a la casa rural (que es lloga per habitacions i/o sencera) i submergir-se en una vall que, com diuen des de l’agrupació del Corb “la vida va a un altre ritme i els colors de les estacions marquen el pas del temps (…) la història l’expliquen les parets de pedra seca, torres, cavanes, vells molins, esglésies i castells”.

 
Avançament del programa Comalada Art & Paraula 2021

Diumenge, 1 d’agost
Vins i vinils amb Etzsche : soul, funky & disco a 45 rpm
Diumenge, 8 d’agost
Clown amb cia Sabanni i l'espectacle Sol i fa plou
Diumenge, 15 d’agost
Actuació poética, pendent de confirmació
Diumenge, 22 d’agost
Sessió per moure els malucs amb el PD Miqui Puig

 

Contingut relacionat

Imatge il·lustrativa
Ruth Troyano
20/04/2021

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
El director general de Castell d'Or creu que el cava "té un gran futur" i aposta per obrir delegacions en mercats ja consolidats.
Els cuiners Jaime Lieberman i Jon Giraldo davant la casa que acull l'Spoonik.
Els cuiners Jaime Lieberman i Jon Giraldo davant la casa que acull l'Spoonik. | Jordi Bes
Jordi Bes
El barceloní Spoonik combat el cansament pandèmic amb un estiu de sopars abans del tancament definitiu aquest setembre | Els cuiners Jon Giraldo i Jaime Lieberman posen fi al negoci per l'efecte del procés català, però també per l'econòmic del virus: "Barcelona no és el lloc"
Aquest juny ha sortit a la venda la nova gamma de vins Ritual del celler de la Granada, formada per un vi blanc i un vi rosat.