vermut català

Es presenta "Caràcter", el primer vermut ecològic comercialitzat a Catalunya

La cooperativa Tres Cadires, de Ponent, treu al mercat 1.800 ampolles d'un vermut ecològic

“Caràcter” és un vermut artesà, que conté només oliva arbequina i plantes autòctones de Ponent.

La crítica nord-americana atorga una medalla d'or a un vermut fet a Tarragona

| 04/06/2021 a les 12:10h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, vermut català
Imatge il·lustrativa
Tres Cadires, una petita cooperativa de treball sense ànim de lucre d’Arbeca, acaba de treure al mercat un vermut totalment ecològic -el primer a comercialitzar-se al territori català-, tant pel vi que porta (de la cooperativa l'Olivera) com per les plantes i les olives.

Airy Gras, etnobotànica del projecte, explica que "la meva participació com a biòloga especialitzada en etnobotànica ha estat escollir les plantes en funció de dos criteris: que fossin plantes freqüents a Ponent i que tinguessin certa importància a causa del seu coneixement tradicional associat a casa nostra".

El vermut porta tres espècies diferents d’artemísies, que aporten amargor, l’espernallac, la rosella, la sajolida, el te de roca o el timó aporten el caràcter al vermut i el punt dolç li aporten els fruits de marge. "L’oliva arbequina deshidratada també ha sigut un element clau per compensar la falta d’espècies", comenta l'Airy. L'oliva, a part de reflexos verdosos al color, aporta estructura i cos en boca. Com que ponent no és terra de cítrics -molt típics en els vermuts-, han estat substituîts per plantes com la tarongina i la marialluïsa.

Per Paco López, d’Àlquia Produccions Enològiques, artífexs de la recepta a partir de les indicacions d’Airy Gras, "la feina ha tingut el hàndicap de no emprar ingredients botànics forans com són les espècies. Però això ha sigut un repte molt interessant, concretat en trobar la forma d’incorporar la textura i l’amargor de les olives arbequines, les diferents artemísies de la zona, la dolçor de fruits silvestres com les cireres de pastor i els gavarrons, i el perfil floral i especiat mitjançant flors, herbes i arrels que donen el color i el caràcter a les terres de Ponent.”
 

Els artífexs del vermut "Caràcter" en un moment de la presentació


Andreu Culleré, cap de producció de Tres Cadires i artesà del vermut Caràcter, explica que per ell és "l'essència de ponent dins d'una ampolla", "va ser un repte de trobar totes les matèries primeres certificades en ecològic", prossegueix. "Algunes plantes, impossibles de trobar, ens van impulsar a inscriure’ns al CCPAE com a recol·lectors silvestres, aprofitant camps certificats de persones properes. Finalment vam poder doncs macerar tot plegat al nostre obrador, amb vi de la cooperativa l’Olivera -el Blanc de Serè-, i fortificar-ho i edulcorar-ho posteriorment. La producció final de l’edició 2021 ha sigut de 1.800 ampolles i 600 més que sortiran a la tardor -l'objectiu és fer-ne 10.000- com a Caràcter Reserva, després d’uns mesos envellint en bóta". 

El “Caràcter” de Ponent és per tant el seu paisatge, les seves plantes, la seva vinya, però també la seva gent i la passió pel tros, els caragols i, a partir d’ara, també el vermut. El vermut surt al mercat a un preu d'uns 15 euros l'ampolla de 75 cl.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

COMENTARIS

Un gran vermut
Dolors R. V., 09/07/2021 a les 17:40
+1
-0
Els que el volgueu provar tingeu en compte que és un vermut amarg d'entrada, però que deixa a la boca el gust de les olives i herbes de Ponent. Molt bo.
Jo ja l'he tastat, atreviu-vos!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
L'anyada 2008 del Llegat de Llopart, que ja és al mercat, es pot tastar en exclusiva en una experiència amb una visita privada que el celler ha dissenyat
Imatge il·lustrativa
Pixabay
Màrius Fuertes
L'enòleg i nutricionista Màrius Fuertes contextualitza algunes "obvietats" dels aspectes nutricionals del vi
Integrants del segell col·lectiu Corpinnat
Integrants del segell col·lectiu Corpinnat
La marca col·lectiva celebra la primera edició de la Nit de Verema i insta a la Generalitat a desplegar la llei abans de la pròxima verema
Guillermo Cruz treballant al restaurant Mugaritz
Guillermo Cruz treballant al restaurant Mugaritz | Mugaritz
Guillermo Cruz hauria sostret els vins del Mugaritz per consum propi i per vendre'ls a tercers