​Una regió de vins que abraça

A Navàs, bressol de nissaga de vinyaires, l’Ajuntament ha creat el Centre d’Enoturisme del Pla de Bages, un espai d’interpretació ubicat a l’antic escorxador que vol ser el quilòmetre 0 de la regió de vins.

Es busquen pagesos per estendre la vinya a la DO Pla de Bages

| 31/05/2021 a les 08:31h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Enoturisme, Centre d’Enoturisme del Pla de Bages
Centre d’Enoturisme del Pla de Bages
Centre d’Enoturisme del Pla de Bages | Ruth Troyano
Abraçar. La psicoterapeuta Virgínia Satir va dir que ens fan falta 4 abraçades al dia per sobreviure, 8 per mantenir-nos i 12 per créixer. Però abraçar va molt més enllà del contacte físic entre persones. Abraçar és acollir, és dialogar, és avenir-se, és tenir la ment oberta per donar i rebre i per entendre que en aquest món nostre hi ha anades i vingudes, que és ple de sensibilitats i matisos i que totes les idees per peculiars que siguin, son explorables. La DO Pla de Bages és una regió de vins que en els últims anys ha donat sentit a aquesta paraula. Probablement perquè el seu president, l’enòleg Joan Soler, l’empra en el seu discurs empàtic i optimista i ha contagiat els qui l’escolten d’un tarannà vital que va més enllà de la ciència i la tècnica de fer vi, abraçant la cura, la complicitat i l’emotivitat. És un home generós, mestre de mestres, que s’explica en to meditatiu i el que diu, sempre amb sensatesa, és bàlsam per a les orelles.
 
En temps de pandèmia, ple d’incerteses i inseguretats, hi ha regions de vins com la del Bages que s’han reflexionat i han acabat fent realitat projectes que vertebraran l’oferta enoturística d’un territori ben avingut i ric en patrimoni natural, arquitectònic i geològic. A Navàs, bressol de nissaga de vinyaires, l’Ajuntament ha creat el Centre d’Enoturisme del Pla de Bages, un espai d’interpretació ubicat a l’antic escorxador que vol ser el quilòmetre 0 de la regió de vins. “Un lloc on descobrir que el Pla de Bages és un territori vinícola singular amb una personalitat única”, explica Elena Planas, responsable de comercialització turística del Grup Transversal que és qui el gestiona.

Quan el visitant hi entra, la museografia recorda a alguns espais de la Cité du Vin de Bordeaux. Ampolles de vi que recullen la informació essencial per entendre la denominació d’origen amb informació clara i concisa, perquè cada visitant que hi passi pugui esdevenir ambaixador de la regió i sàpiga que un dia va ser la zona de Catalunya amb més hectàrees de vinya plantada: 27.700. Els orígens del vi al Bages es remunten a l’època romana perquè s’han trobat vestigis, però el paper del monestir de Sant Benet va ser determinant per assentar i estendre el cultiu com demostren les tines de pedra seca a peu de vinya que esquitxen tot el territori i el fan únic al món. “Cadascuna de les ampolles de vi del centre permet endinsar-se en la història del Bages, conèixer el cicle de la vinya, el procés d’elaboració del vi, les varietats i les característiques dels vins de la terra”, comenta Planas. Un audiovisual reforça els panells informatius que omplen les ampolles i s’hi poden escoltar des de les reflexions del president Joan Soler a la veu dels vinyaires, amb imatges de cups de pedra on encara s’hi fa vi, on es posa de relleu la riquesa del patrimoni del Bages.
 
 
Grup Transversal, amb llarga experiència en la dinamització d’espais culturals com La Pedrera a Barcelona, està dissenyant un programa d’activitats per omplir de vida l’espai i interpel·la als 14 cellers de la DO a fer-se seu el Centre d’Enoturisme per vincular vinya i cultura, cellers i museu. Que sigui la porta d’entrada a la regió de vins i que permeti enxarxar encara més tots els recursos enoturístics que des de fa un any estan relligats a través de la Ruta del Vi del Bages. De moment ja s’hi han fet tastos amb els tres cellers de Navàs (Ladiferenta, Exibis i Vinyas d’Empremta) i en vindran més perquè el centre ha de ser dinàmic i participatiu, i ha de generar noves possibilitats al sector, en un territori que aprofita sempre l’oportunitat de valorar els seus orígens.

El Centre recull i presenta amb orgull les varietats foranes que als 80 “van posar la denominació d’origen al mapa i van ajudar als pagesos a renéixer, varietats que van venir per quedar-se i que tenen una expressió autòctona, a més d’una història llarga i inspiradora per al futur”, en paraules de Joan Soler. Però també descobreix al visitant com s’ha explorat el fil de les varietats tradicionals, començant pe picapoll blanc que avui elaboren tots els cellers i que va ser la primera que els va identificar i donar tipicitat com a regió.
 

Després vindrien la sumoll i la mandó i també l’atreviment amb vinificacions mestisses que abracen varietats foranes i tradicionals i que son un exemple de l’entesa, la convivència, del diàleg de dos temps, d’una mirada ampla i respectuosa. En un gest de mirar encara més endins, la DO Pla de Bages ha renovat recentment l’acord amb l’Ajuntament de Manresa i la Fundació Ampans per seguir promovent el projecte de recuperació de varietats autòctones als terrenys municipals de la Torre Lluvià. De les més de 25 varietats identificades, se’n recuperaran 9: pansera, turbat, cap pelat, malvasia manresana, moscatell del país, pansa, negrelló i cap negre. Hi ha desig compartit d’experimentar amb vinyes autòctones, però també de promoure la biodiversitat i donar valor al producte local, a través del compromís social. I en aquest moment on es llegeix apassionadament la història, al costat de cellers que han estat emblema i referent des del cooperativisme com Artés, al dinamisme enològic i turístic com Abadal i Oller del Mas –ambdós amb vins de finca al mercat, la màxima distinció per al vi català-, s’obren camí petits projectes d’apassionats del món del vi, on el risc i l’atreviment s’entrellacen entre feixes i vinyes, algunes velles. “Vins que transportin a la vinya, que desprenguin radicalment l’atmosfera i la passió dels qui participem en el projecte”, diuen a Ladiferenta. Vins que salven el patrimoni vegetal i fan enorgullir als companys de viatge.
 
El Pla de Bages abraça mentre escriu pàgines d’un present que ja és futur i on la força de les arrels empeny. És per això que també hi ha projectes de memòria històrica com CepTinaVi o el Museu de la Memòria de la Vinya i el Vi a Sant Fruitós de Bages que caven entre l’oralitat i la documentació per no oblidar i apuntalar tota la revolució que hi ha en marxa. Una revolució silenciosa i metòdica, que trobarà cabuda i escalf, segur, en espais com el nou Centre Enoturístic de Navàs.
 

Properes activitats
 
Dissabte, 12 de juny a les 10h. Breu visita al Centre Enoturístic, passeig entre vinyes velles i cups de pedra, esmorzar i tast de vins. 15 euros/ persona. Inscripció centreenoturistic@navas.cat

Divendres, 2 de juliol a les 19h. Tast de vins d’Oller del Mas amb l’actuació del violinista Eduard Freixa. 15 euros/ persona. Inscripció centreenoturistic@navas.cat

 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
Sense cap ànim de polemitzar sobre aquest tipus de vins (hi ha vins "naturals" bons i vins "naturals" dolents), us recomanem 5 vins de mínima intervenció que no us deixaran indiferents.
Miquel Torres Maczassek en un moment del simposi
Miquel Torres Maczassek en un moment del simposi
L’agricultura regenerativa contribueix a fixar el carboni, retorna la vida al sòl i frena l’erosió | Reputats experts nacionals i internacionals urgeixen a accelerar la transició cap a aquest nou model agrícola davant del repte del canvi climàtic
Imatge il·lustrativa
Aquest juny ha sortit a la venda la nova gamma de vins Ritual del celler de la Granada, formada per un vi blanc i un vi rosat.